Baby Food: CousCous Bolognese

Currently Fayyadh is 8 months 21 days..
Anak Bonda suke sgt makan..
Start masuk 8 bulan, dah xlayan puree..bubur pun so-so aje..

Sue sentasa la duk google ape la nak bt supaya Fayyadh selera mkn..
Terjumpa resepi Cous Cous..tp xreti pelbagaikan lg..mula2 bagi pun Fayyadh mcm xlalu..haha..sian die

So, last week bila ada msa terluang lebih ckit, start Google resepi seriously...
So terjumpa resepi Spaghetti/ Pasta Bolognese..
Tapi Sue pakai Couscous sbb khasiat dia lebih banyak dari brown rice..it is good for muscle building, upgrade immune system,wound healing etc..
Actually, couscous ni pun adik beradik pasta...nak sediakan couscous ni pun senang sgt..

Fayyadh suke sgt mkn CousCous Bolognese ni..Bau pun mmg sedap dan menyelerakan..

Resepi:
CousCous
Bawang 
Tomato
Lobak
Ayam
Daun Sup
Olive Oil/Unsalted butter


Cara-caranya:
1) Rendam CousCous dlm air panas. Make sure cover bekas tu supaya wap panas tu xkeluar sbb lagi cepat couscous tu kembang..lepas dah kembang Sue basuh ckit couscous tu bau couscous tu xberapa nak suke..haha


2) Tumis bawang dengan olive oli/unsalted butter smpai naik bau.
3) Lepas tu masukkan tomato dan ayam smpai tomato tu lembik keluar air..tambah air sikit.
4)Lastly, campurkan carrot dan daun sup.biarkan sekejap smpai carrot masak.


5) SIAP!! rehatkan ia smpai die sejuk sedikit..
6) Lepas tu blend couscous sekali dengan bolognese td..


Seriously,sedap sgt bau dia sebab ada daun sup..
Try la mommy semua :)

4 comments:

cik mah said...

MCM tu ek wat cous cous..mudah Je..k esok le wat...daya da..TP xretilah wat..heheh

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. wahh sedapnya. memang nak cari couscous ni. tapi suami risau nanti dia takmau makan bubur campur hahahhaa terliur sheila tengok ~~~

Cik Jelita said...

nampak menarik.nak cuba la nanti.tQ for sharing

ieza ashaari said...

Darwish suka mkn. Nnti nk try resepi ni lah. Sng sbb xyah blend dh utk dia.