PhD thesis submission

InsyaAllah, if tak ada aral melintang, rancangannya :


  • nak submit thesis end of this October.


Image result for phd thesis viva
  • Dan kalau dipermudahkan Allah, akan viva dalam bulan 12..



Image result for finish


  • Target PhD convocation in April 2016..


Allahumma yassir wala tu'assir.Rabbi tammim bi'khair
Ya Allah,make it easy and do not make it difficult. Ya Allah make it end well. Ameen

Sepanjang jadi phD student, seorang anak,  isteri dan Bonda kepada seorang anak, banyak cabaran,dugaan,pengorbanan yg terpaksa aku lakukan..
Jarang aku story pasal study kat blog ni..
InsyaAllah nnti bila ada masa terluang, boleh la share pengalaman jd postgraduate student..

Husband's team building + Family Day aka our 3rd anniversary

Our Family Photo @Lotus Desaru Beach Resort


Hari tu 20-21 hb September, husband ada team building and family day kat Lotus Desaru Beach Resort..Eksited sebab 1st time dtg desaru..Duk JB dah lama pun kitaorg ak pernah sampai Desaru..hihi..Tqvm ST Microelecronics :)

Kitaorg gerak dari Muar kul 10.30 pg sebab jangkaannya nak smpai dalam 2.30ptg..bila smpai u, eksited la sbb punye la besar hotel ni...Actually, holiday ni agak kurang best sbb Fayyadh demam..dari JUmaat smpai la Ahad (20hb tu) dia demam tak kebah2..asyik la 38C.. tp dia maintain je happy lompat2..ape dia kisah..mak ayah dia je risau terlebih..haha

Dah sampai :)

My life update: 14 September 2015

It is 1.05am..
Aku still bz buat correction thesis ni..Lama tak update blog cite pasal life..hihi..OKey, entry ni, pasal my current life..

Fayyadh
Now, Fayyadh dah 1 tahun 4 bulan..Very active, bijak, cepat sangat belajar & imitate benda sekeliling dia...Sill BF (Alhamdulillah) but tak mahu lansung botol..wuwuwu..Makan banyak...tapi badan mantain slim tapi berattt (maybe berat tulang and daging kot,haha)

Bajet model letew..hihi :p

Fayyadh with his new Tricycle :)

Study

Anak gemuk, berisi

I'm jus curious wih someone yg asyik nak anak gemok, gemok, gemok..
Musykil betul..
padahal aku nampak anak tu dah cukup berisi, sihat, tegap..
GEMOK tapi lembik buat ape...badan lembik air

SUh sumbat susu FM padahal budak tu tak hingin lansung..
DF lagi die suke..
Bagus ape susu ibu ni...Anak sihat, badan tegap, otak cergas and bijak..

Haih!~
Stress nye xtau la nak ckp...

Fayyadh turns 1 year old

Image result for 1 years old number cartoon
Rasanya mcm baru semalam aku lahirkan Fayyadh..
Teringat2 lagi waktu kena stay kat hospital almost a week sebab Fayyadh jaundis..
Rasa mcm baru lagi Fayyadh boleh meniarap, merangkak, bising2 mulut, berdiri..

Life must go on...
Akan Bonda didik Fayyadh menjadi anak yang soleh...
InsyaAllah..

Celebrate birthday Fayyadh only with a slice of cake @Secret recipe...
Sebabkan hari tu birthday boy dah setahun, slow2 bagi dia rasa manis and creamy dari kek..

Ni la kek Fayyadh :)

Fayyadh tumbuh gigi

Akhirnya Fayyadh tumbuh  gigi jugak..
Tapi tumbuh 2 batang sekali gus kat bawah...

2 batang gigi bawah

Gigi-gigi tu tumbuh masa 10/2/2015..

1 month ++ later, tumbuh 2 batang sekali gus kat gusi atas plak..

2 batang gigi atas


yang ni tumbuh masa 28/3/2015..
Alhamdulillah, Fayyadh tak de gigit time menyusu..

Tapi mula2 dia tumguh gigi dulu dia nak test gigi baru dia..
Hohoiii, sakit giler..menjerit Bonda sbb terkejut..haha..
Lepas tu termarah dia..bukan sbb sakit.tp sebab terkejut..sian dia..

2-3 kali termarah dia, until now dia x gigit dah..hihi..
Syukur..
Hopefully, berterusan la ye Fayyadh selagi awak menyusu..
InsyaAllah :D



Semoga Allah sahaja membalasnya.

Seriously aku bersyukur sangat2 dapat family yang memahami, tak berkira, support each other, xde dengki2, etc..
Syukur Ya Allah...TQ Allah..

Macam sekarang ni, since suami kena chicken pox yang hari ni dah masuk hari ke-10, ayah & ibu suruh ktorg balik Muar sebab kesian aku jaga Fayyadh n suami sorang2..Dengan aku terkejar2 nak siapkan thesis aku lg..mmg xckup tgn..penat mmg penat, tp tanggungjawab lagi pentingkan..Ibu ayah kata, kalau balik Muar dapat la ibu ayah jagakan Fayyadh sambil aku bt thesis..lagipun weekand, my adik2 ku sayang ada kat rumah..diaorg boleh jaga..

Ni nak story betapa aku sayang sgt kat adik2 aku..

Firstly, yg Bongsu ni..mashu panggilannya sebab anak bongsu..so anak2 sedara pangil dia mashu..sooo manja..(mmg manja pun).. Adik aku ni belajar kat UTM sama dgn aku..SO, apa2 hal, mmg aku mintak tolong dia aje..kadang2 ajak die g JJ ke, Giant ke..DIa on aje..Ajak die g makan pun On aje..Kadang2 mintak tolong die jagakan Fayaydh, mmg xkisah lansung...erm..DIk,aku doakan ko dimurahlan rezeki, Allah sentiasa lindungi ko, dapat keje leklok, jadi anak yg solehah, n lastly dapat suami yg dpt jaga and sayang ko dan jugak anak2 yg comell..hihi..xdpt byangkan adik manja bongsu aku ni kawen..hik3..

Second ly, my second last adik...Fayyadh panggil Cik Pel..hihi..Dia ni pun xberkira...nak mintak tolong ape pun, ckp aje..nk mintak komen pun gtau aje..mmg jujur org nye..Duit pun kadang2 xberkirA...rajin betul belikan Fayaydh hadiah..TQ cik pel...cayaunk cik pel!!!

LAstly, adik aku nama cik Anna..hihi..Cik Anna dah kawen..So, Fayyadh jarang dpt jumpa cik Anna..Tapi Fayyadh tahu, cik Anna cayunk Fayaydh sgt2.. Fayyadh doakan cik Anna dpt kawan Fayyadh cpt2 tau :) Muahh!!!

Erm, adik2 beradik n parents sangat2 penting dlm hidup kt..Xpayah nak berlagak sgt kalau korang rs yg korang boleh hidup berdikari...huhu..I loves my family sooo much!!! Tak ade sape yg dpt gantikan korang dlm hidup aku..huhu :'(

3 minggu

SubhanAllah,
Bersangka baik la atas setiap ujian yang Allah beri..

Last 2 weeks, kereta pemberian ayah hilang dicuri,
this week, anakku sayang demam panas beserta cirit birit..
Suami kesayangan pulak demam panas on off dan baru tau tadi kena chicken pox..

Bila ayahnye kena chicken pox, maka berasingan la ayah dan anak :'(
Aku??
Aku kena kuat fizikal mentak untuk handle Fayyadh sorang2..
It's not an easy job. =.='
I'm salute those single woman!~

Aku berharap supaya Allah kurniakan aku extra kekuatan,extra kesabaran, extra tenaga supaya dpt menjaga kedua2 kesayangan beta ni.. ;'(

Get well soon sayang!~

Kereta kesayangan..Musibah melanda

Kereta pemberian ayah kesayangan..
Proton Iswara Aerobek aje pun..
Tapi manusia yg sentiasa ambik kesempatan atas harta org lain..huhu
Kereta tu amat penting buat kami sefamily..
Kereta tu aku guna utk pergi lab,beli brng dapur,bawak Fayyadh jalan2,bwk Fayyadh g klinik...

Semalam, tiba-tiba kereta tu hilang dari tempat parking bwh rumah aku..
Ya Allah,sedih sgt..tak pernah terlintas dek akal ada org berkenan kat kereta tu..
bukan kereta mewah,kereta mahal pun..kereta family, xde overhaul kasi kebabom mantop ke ape ke..

Tapi bila Allah kata, itu bukan rezeki kita, seharusnya kita kena redha..
Aku redha even sedih sgt sbb lama kereta tu dgn aku dan kereta tu hilang jugak pada tgn aku..
Aku xpandai jaga amanh yg ayah bg..
terasa seperti xmenghargai pemberian org..sob..sob.. :'(

Bila ayah tau kereta aku hilang semlm, terus ayh drive dtg Jb dari Muar..
kasih seorg ayah..risau if aku sedih, aku blur xtau nk bt ape bila kereta kena curi..
Smlm jugak pergi report polis..maghrib masa tu sebab sedar kereta tu hilang around 6.30pm..
Fayyadh tinggal kat jiran..
ayah smpai Jb around 10.30pm..terus ke IPD nusajaya utk jumpa pegawai penyiasat..settle around 12.30am..Fayyadh ikut sekali..pity him :'(

Tadi g survey kereta..Ayah suruh cari baru..tp yg 2nd hand aje..
Sebab nnti susah nk g lab, nk g beli brng, nnti nk bwk fayyadh lg..
Urm,kasih ibu bapa mmg xnak tgok anak dia susah..huhu

Kepada sesiapa yg curi kereta aku tu, hidup kau xakan aman sbb sentiasa akn dibyangi rs bersalah curi kereta aku,susahkan anak aku..
Kt jumpa akt pdg masyar nnti ye..

Ya Allah, Kau permudahkan la urusan menyiapkan writing thesis ni..
Supaya aku cpt2 submit thesis,pastu viva,pastu kerja!!!
Amin...

Baby Food: CousCous Bolognese

Currently Fayyadh is 8 months 21 days..
Anak Bonda suke sgt makan..
Start masuk 8 bulan, dah xlayan puree..bubur pun so-so aje..

Sue sentasa la duk google ape la nak bt supaya Fayyadh selera mkn..
Terjumpa resepi Cous Cous..tp xreti pelbagaikan lg..mula2 bagi pun Fayyadh mcm xlalu..haha..sian die

So, last week bila ada msa terluang lebih ckit, start Google resepi seriously...
So terjumpa resepi Spaghetti/ Pasta Bolognese..
Tapi Sue pakai Couscous sbb khasiat dia lebih banyak dari brown rice..it is good for muscle building, upgrade immune system,wound healing etc..
Actually, couscous ni pun adik beradik pasta...nak sediakan couscous ni pun senang sgt..

Fayyadh suke sgt mkn CousCous Bolognese ni..Bau pun mmg sedap dan menyelerakan..

Resepi: