Fayyadh dan eczeme...

Hari ni sambil tunggu download thesis, terscroll gambar Fayyadh yang lama2...
Sedihnye tengok gambar Fayyadh masa kecik2..
cukup la 1 gambar..

Fayyadh kena eczeme ms baby smpai umur dia  5 bulan mcm tu...
Skrang still ada lagi cuma ktorg ada cara nak prevent eczeme from flare up..

Alhamdulillah..
Alhamdulillah..
Alhamdulillah..

terima kasih Ya Allah sebab bagi kami ujian ni..Sesungguhnya kami redha..
Risau mmg risau.. tp kalau nak compare Fayyadh dengan baby eczeme yg lain, eczeme Fayyadh tak la teruk mn..tp boleh la kata teruk gak..Hahhhhh..mcmana tu..xreti nak explain..Tapi kalu tengok Fayyadh garu, perghhh, mmg kt pun geram sama..berdarah,luka,calar habis muka,bdn paha, celah pelipat kaki dan tangan..
Budak2, bila gatal apa yg diaorg tau??Garu la sodappppp..haha

Macam2 kaedah dah ktorg cuba..tapi xla try benda2 yg xmasuk dek akal mcm sapu lipstik tu..huhu..xmemasal Fayyadh pakai blusher..Mula2 ktorg apply uabt doktor bagi..lepas buat some research, end up STOP IMMEDIATELY!! sbb majority Doctor bg untuk cure atau lepbih tepat bahasanya hanyala PREVENTION contains steroid...Dushh!! Blame me,ur mother,son :'( Tu la,apply aje kat anak..sepatutnya do research and apply..ni tak..apply pastu baru bt research..huhu..It's ok, learn from mistakes ye..

Please sesiapa anak2, baby2 yg ada tanda mcm ruam yg xbaik, do something!!! once Doc kate this is eczeme, please prevent it using Organic way..mcm Moogoo, Buds, tropika etc..depends on ur child's suitability..

And please...add urself dalam group facebook ni:

Eczeme Malaysia

MooGoo & MEBO Support

banyak sangat info2, ilmu yg diaorg provide untuk prevent and cure eczeme..from this group jugak Sue tau DO NOT APPLY steroid cream..huhu

Fayyadh ms 6 bulan
Prevention method yang Sue buat:
1) Avoid food that will cause eczeme from flare up..try and error..mcm Sue, seafood still acceptible..tapi PANTANG mkn telur....nnti mmg start naik merah2..
2) Sue dapat petua ni dari makcik urut masa Sue bengkak susu hari tu..dia cadang je tp dia sendiri xsure berkesan ke x..Dia suruh mandikan baby dengan air sireh..guna air tapis..jgn guna air direct keluar dri paip tu..ktorg mandikan Fayyadh dgn air sireh, 3-4 hari terus reda merah dan gatal2 Fayyadh..licin kulit die..pastu ktorg stop la..pastu eczeme tu nak naik semula..cepat2 ktorg mandikan dgn air sireh..tp lama2 MALAS..haha..
3) until now, ktorg mandikan Fayyadh dengan air tapis sahaja..penapis air tu beli murah2 aje kat giant..Alhamdulillah, so far kulit dia dah xmerah n menggelupas...Syukur...Fayyadh allergic air yg tak bersih kot...tu yg xboleh mndikan terus dengan air paip..

Semoga anak Bonda sihat2 selalu, dijauhkan daripada segala malapetaka buruk,hasad dengki manusia dan segala jenis penyakit..Aminnn

4 comments:

~Fara~ said...

sama dgn bby saya.. bby saya now dah 7bln.. eczema dia mula masa dia umo 2 bln.. naik ruam dekat muka trus ke hospital.. Alhamdulillah doc tu x bg apa2 ubat, siap xplain ubat hospital ada steroid xelok utk bby.. dia cadangkn cari krim di farmasi, trus guna moogoo.. Alhamdulillah skrg dah ok.. tp mmg kena pantang makan.. persekitaran dia pun kena bersih.. sbg ibu pun kena byk sabar n rajin jaga bby eczema ni..

(●*∩_∩*●) said...

betul2...Sue pun guna Moogoo jugak mula2 dulu..now dah xguna sgt..just mandikan guna air tapis aje..guna ubat organik mmg lambat, tp selamat.. Good choice Fara :)

Raihanah Ahmad said...

anak yang sulung i suspected ekzema. sejak amalkan suplemen memang tak kena dah alhamdulillah

Raihanah Ahmad said...

kalau u masih bf u boleh amik suplemen dan khasiatnya baby dapat melalui susu ibu. insyaAllah semoga bermanfaat