Cara saya: Tips anak tidur lena dan lama

Hari ni saje nak share tips dari bonda yg baru ada anak berusia 35 hari...haha..saje nak share kot dpt tolong ibu2 yg anak2 ada masalah tak tidur lena...

Alkisahnya, last week Sue dah balik JB..duduk rumah suami jaga pantang selama seminggu sbb Sue nak siapkan keje research ckit plus ibu xde kat rumah ni sbb ada kursus..So,selama seminggu kami suami isteri masing2 belajar memahami anak..best ever moment! Sbb suami xde kat Muar berpantang sama2 dgn Sue sbb dia still ada kelas..

Sebulan sebelum ni, Sue handle baby sorang2 dgn bantuan ibu dan ayah..mmg mata panda xpayah cakap la...bila anak tidor,kita pun nak tidor jugak...nikmat sgt tidor masa tu..sbb kadang2 malam anak xnak tidor sgt.bngun 2 jam sekali kadang2 baru 30 minit tidor, dah bangun..lagi2 si anak ni ada tabiat yg ikut bondanya suke mengeliat time tidor dan mudah terkejut time tidor...memang agak haru ckit la waktu malam tu kejap2 terjaga...lagi 1, baby mmg xsuke dibedung kan?Baby Sue pun sama...melalak bila kt bedung...

Tapi, kami suami isteri dah jumpa teknik utk bg baby tidor lama..dan juga lena...okey,jom Sue share dgn korang...mana yg betul,amik la...kalu salah, abaikan je :)

Let say,anak korang tiba2 terjaga, so apa korang perlu buat....Tepuk2 bagi baby tidor balik..kalu tidor,bagus la.kalu xnak tidor, check lampin dia...baby Sue xsuke kalu ada najis or air kencing dlm pampers dia..geli..so,dia xkan tidor balik..so,Sue akan tukar pampers tu...bila dah tukar pampers, bagi susu kenyang2...Sue ada baca buku "Membesarkan Anak Hebat dengan Susu Ibu"..

dalam tu ada share tips macamana nak tahu anak kenyang...baby akan lepaskan puting dengan sendirinya, tangan dan kepalanya akan terkulai...such a good book...mmg Sue akan susukan baby sampai kenyang..

Dah habis menyusu, tepuk or gosok belakang badan die utk pastikan dia sendawa /burping...ni utk pastikan baby tak tersedak susu....lepas dia dah lena,masa ni la baby akan dibedung..erm,mmg selesa sgt dia tidor...ada sekali tu, die terjaga pukul 2.30pg,lepas dah buat mcm yg Sue cerita kat atas ni, pukul 8pg baru dia bangun lg sekali...

Lenanya anak Bonda tidor
Time sue type post ni pun baby still tidor dgn nyenyak nya..padahal td last dia bangun pukul 11...

So,semoga panduan ni dpt tolong ibu2 muda handle anak masing2..hehe..Good luck!~

No comments: