Cara saya: Tips anak tidur lena dan lama

Hari ni saje nak share tips dari bonda yg baru ada anak berusia 35 hari...haha..saje nak share kot dpt tolong ibu2 yg anak2 ada masalah tak tidur lena...

Alkisahnya, last week Sue dah balik JB..duduk rumah suami jaga pantang selama seminggu sbb Sue nak siapkan keje research ckit plus ibu xde kat rumah ni sbb ada kursus..So,selama seminggu kami suami isteri masing2 belajar memahami anak..best ever moment! Sbb suami xde kat Muar berpantang sama2 dgn Sue sbb dia still ada kelas..

Sebulan sebelum ni, Sue handle baby sorang2 dgn bantuan ibu dan ayah..mmg mata panda xpayah cakap la...bila anak tidor,kita pun nak tidor jugak...nikmat sgt tidor masa tu..sbb kadang2 malam anak xnak tidor sgt.bngun 2 jam sekali kadang2 baru 30 minit tidor, dah bangun..lagi2 si anak ni ada tabiat yg ikut bondanya suke mengeliat time tidor dan mudah terkejut time tidor...memang agak haru ckit la waktu malam tu kejap2 terjaga...lagi 1, baby mmg xsuke dibedung kan?Baby Sue pun sama...melalak bila kt bedung...

Tapi, kami suami isteri dah jumpa teknik utk bg baby tidor lama..dan juga lena...okey,jom Sue share dgn korang...mana yg betul,amik la...kalu salah, abaikan je :)

Let say,anak korang tiba2 terjaga, so apa korang perlu buat....Tepuk2 bagi baby tidor balik..kalu tidor,bagus la.kalu xnak tidor, check lampin dia...baby Sue xsuke kalu ada najis or air kencing dlm pampers dia..geli..so,dia xkan tidor balik..so,Sue akan tukar pampers tu...bila dah tukar pampers, bagi susu kenyang2...Sue ada baca buku "Membesarkan Anak Hebat dengan Susu Ibu"..

dalam tu ada share tips macamana nak tahu anak kenyang...baby akan lepaskan puting dengan sendirinya, tangan dan kepalanya akan terkulai...such a good book...mmg Sue akan susukan baby sampai kenyang..

Dah habis menyusu, tepuk or gosok belakang badan die utk pastikan dia sendawa /burping...ni utk pastikan baby tak tersedak susu....lepas dia dah lena,masa ni la baby akan dibedung..erm,mmg selesa sgt dia tidor...ada sekali tu, die terjaga pukul 2.30pg,lepas dah buat mcm yg Sue cerita kat atas ni, pukul 8pg baru dia bangun lg sekali...

Lenanya anak Bonda tidor
Time sue type post ni pun baby still tidor dgn nyenyak nya..padahal td last dia bangun pukul 11...

So,semoga panduan ni dpt tolong ibu2 muda handle anak masing2..hehe..Good luck!~

Pengalaman menghadapi anak kene Jaundice

Salam semua..
Hari ni genap baby 1 bulan..Happy 1st monthsary sayang! Hehe..
Mcm2 kerenah ank..start hari pertama die lahir,dah kuat angkat kepala time kita telangkupkan die., pastu xsmpai sebulan lagi,die dah tendang2 perut kt bila dukung die..pakejtendanh tmpat operation lagi tu...ayah tak bg Sue mandikan baby sbb baby dah lompat2 dlm besen..adoyai anak..kuat betul tulang die..ada sekali tu,ibu Sue mandikan baby dlm besen,baby plak tgh bersimpuh..tetibe die bangun berdiri tegak.kalau org tgh khayal berborak,boleh jatuh baby..bahaya betul..dah la tngan Sue xkuat lagi,still sakit kesan dari sakit Carpal Tunnel syndrome time bersalin hari tu..smpai sekarang xbaik2 lagi..pgg baby mmg xleh lasak2..sakit...

Okey,nak cite mcmana Sue hadapi masa baby kene Jaundice hari tu..Alkisahnya,pagi hari ke 2 baby lahir Sue dah nmpak kelainan pd baby..Baby mcm malas,nak tidor,muka mcm kuning pastu xnak menyusu sgt..menyusu xsampai seminit dah tidor...Kita xde pengalaman anggap biasa la..lagi2 Sue operate...hari ke 2 baru boleh bgun sbb dah bukak air kat tgn,salur kencing semua...bg tau ibu,tp ibu kate biasa je...yela,duk dlm bilik,xbkk lampu mmg xnmpak la kesan kuning pd muka die..bile mlm,masa Dr round ward,bgtau Dr yg sue rs baby mcm kuning..pastu Dr check la..tekan2 bdn,pipi,peha,dada semua..pastu Dr pun dah suspect Jaundice..Dr kata nnti kejap lg die akan dtg balik utk bwk baby amik darah..xlama lepas tu Dr bawak die g jauh dari bonda nya sbb nak amik drh kat tgn...Bila dah siap n baby dah dihantar pada Sue, Sue tanya la bila boleh dpt tau result..Dr kata maybe midnight..tapi dlm 20 minit mcm tu,Dr dtg balik sekali dgn Dr kanak2 gtau keadaan baby.Dieorg kate kene tolak baby pergi NICU mlm tu jugak sbb jaundice baby tinggi..around 262...lagipun baby baru 2 hari..so level tu dikira tinggi la..

Mula2 Sue okey je,tenang je..tp bile dah kene bukak sume baju die bg die pakai pampers aje..pastu sume brng2 die kene keluarkan,baru nangis sbb mlm tu Sue tidor kat wad tanpa baby..sedihnya alahai nak2 bile dgr suara baby lain yg nangis serupa aje suaranya mcm baby Sue..Mlm tu suruh suami bawak dtg pampers 1 bag terus hantar ke NICU sbb nurse kata pampers mmg pakai banyak sbb baby akan kencing n berak dgn banyaknya supaya kuning die keluar cpt..bgtau suami yg Sue sedih sbb xdpt tidor dgn baby..mula2 suami risau jugak tp bila dia dpt masuk tgok baby dlm NICU,baru la xrisau sgt..tp bondanya still nangis dlm wad mlm tu time tidor..kememeh betul bonda ni..hehe

Like a boss :)

Esoknya, hari ke 3,Sue dah boleh keluar.Bermula la sesi tidor di Ward menjaga anak yg kene jaundice..dgn sakit kat ari2 sbb vakum lagi mmg susah nak bgun duduk dri katil..lagi2 baby kene susukan 2 jam sekali...Alhamdulillah susu meriah jugak sbb hari ke 2 tu suruh suami buatkan air rebusan halba dan ibu pun buat bubur campur dgn lobak putih..petua ni utk meriahkan susu badan..

Menurut Dr,kuning baby akan memuncak pada hari ke 4,5 dan 6..sebab tu kebanyakkan baby yg dah balik rumah,ramai yg kene kuning masa time tu..so, skarang ibu2 dah tau,boleh la cegah kuning awal2..baby sue pun masa hari ke 4,5 dan 6 memang bacaan turun naik..stress pun ada..smpai hari ke 5 mintak Dr nak balik rumah sekejap..nak amik tenaga dan semangat..Dr benarkan..Sue balik pukul 2 mcm tu pastu kul 11 mlm dtg balik...mlm tu mmg semangat nak susukan baby..mata pun xngantuk sgt..mlm tu bg baby minum air rebusan sekuang cina yg suami rebus..Sue pun minum jugak setiap kali sebelum susukan baby..

Esok pagi hari ke 6,sebelum baby amik darah, minum sengkuang cina lagi pastu cpt2 susukan baby..Alhamdulillah, baby dah dpt keluar petang tu sbb bacaan jaundice bwh border line which is 232...border line utk hospital muar adalah 250...Alhamdulillah berkat usaha suami dan sue akhirnya bacaan turun jugak...

Terima kasih yg xterhingga utk suami yg sentiasa bg moral support,urut bdn Sue setiap kali dtg melawat..pastu buatkan air rebusan sengkuang cine..mmg sangat2 membantu..begitu jugak utk ibu n ayah Sue..jasa kalian xdpt Sue n baby balas..muah!!!

Harta akhirat kami..