Pengalaman Bersalin Baby MF

15/4-12.58am
Masa ni Sue tgh jahit cadar untuk tilam kekabu baby..


suami dah xde disisi sbb dah balik JB..tetibe rasa nak buang air kecik..lepas buang air, teran skit sue rasa keluar air,teran lagi rasa mcm keluar air lagi..bila berdiri, rasa air mengalir keluar.tapi sikit2 aje..lepas dah puas hati buang air, masuk bilik,tetibe keluar lagi air sampai basah seluar dlm..hati dah rs xsedap..dah rs mcm air ketuban dah...tp cam pelik sbb air ketuban tu warna jernih keluar bersama keputihan2 yg halus2...terus sue amik pampers org dewasa pakai..xsanggup nk pakai pad sbb air mmg keluar dan keluar tp sikit2...msg suami yg ada kat JB tu..nasib bek die lom tidor..tgh study...tanya nak g terus x hospital?suami suh terus g tp mandi dulu sume....dia plak sempat lagi basuh baju sbb baju xde nak bwk balik kg...sian encik suami kelam kabut..hihi..pastu terus gtau ibu utk prepare g labour room (LR)..mula2 ingat nak g LR lambat lagi, tp sbb pampers yg pakai td dah penuh dah warna die mcm coklat2 cair..terus decide g hospital...mandi2, wangi2,cukur2 mana yg perlu, terus siap2 kat bwh tunggu ibu n ayah siap..


15/4-2am
On the way g LR rs contraction yg buat sue berpeluh2..sekali je contraction tu...sampai je Hospital Sultanah Fatimah Muar,terus ke LR.mcm nak g shopping je, melenggang kanggung dgn ibu g LR..haha..Tekan loceng since xde nurse kat kaunter.nurse tanya kenapa dtg.ckp keluar air ketuban,warna coklat..pastu tunjuk gambar pampers yg pakai td.die kata air ketuban+darah.terus masuk dlm LR.ibu n ayah tunggu kat luar.semetara tunggu masuk bilik checkup,nurse interview ckit2.kul 2.30pagi masuk dlm bilik checkup utk buat VE.sebelum baring, nurse suh test air kencing dgn bkk pampers.masa baring atas katil, sgt xselesa sbb air still keluar je..mula2 Dr interview mcm2 based on buku pink tu...pastu Dr buat ctg baby.buat ctg around 20minutes sbb heartbeat baby okey..sian chinese sebelah katil, baby dia tidor buatkan ctg xcntik...cam comel je Dr suh die nyanyi2, pujuk2 baby dlm perut suh bangun..hihi..around pukul 3.30am, Dr mintak kebenaran utk buat VE..okey,mmg xsakit sbb pada pandangan Sue, kat bwh dah sentiasa keluar air ketuban which acts as a lubricant plus Dr pun sapu pelincir kat jari die..Dr kata dah  "3cm"..Dr nak masukkan dlm ward dulu...tp sebelum tu, Dr cucuk jarum kat tgn,pastu masukkan tiub air kencing..owh ye, sebelum buat VE merasa la jugak jolokan speculum yg mengerikan itewww...sbb Dr nak amik sample air ketuban..wuwuw..lepas dah setel semua around 4am, sebelum masuk ward, Dr buat VE lagi sekali, rupanya dah 4cm..terus admit dlm LR..tapi sebelum masuk LR, nurse tolak ke pintu keluar utk jumpa family,mintak maaf semua...tgok2 suami dah smpai..nak nangis rs tgok suami dah ada...salam2 ckp kat suami nnti kt jumpa lg kat dlm ye..hihi

15/4-4am
Sue dpt "Bilik Bersalin 5"..betul2 dpn kaunter nurse...so, sementara tunggu bukak 10cm,betapa la sorang2 dlm LR ni..masa ni suami xmasuk lagi dlm LR..bile sakit contraction tu,Allah je tahu rs die.tp xrs nak teran lagi..dah la xleh gerak2..rs mcm nak patah pinggang.Dr plak sibuk tanya camana rs sakit tu?tegang perut ke?sue jwb x,cume rs nak patah pinggang...wohoiii,kalu contraction tu tegang perut,mesti rs nak pecah perut..huhu

15/4-5am
Tanya nurse, mana suami sy?bila die nak masuk?xlama lepas tu suami masuk.Ya Allah happy giler kot..terus rs cam nak bermanja dgn suami time sakit tu...bile contraction dtg, mengeliat2,tarik baju suami...ada sekali tu, contraction tu kuat giler kot,genggam jaket suami sampai tertetas jaket tu kat area ketiak..hihi..sori syg ;)

15/4-6am
Bukaan dah full 10cm..tp lom rs nak berak..masa xtau dah bkk 10cm nurse dgn Dr xde pun dtg nak check bukaan...bile sakit sgt, Dr tanya mcmana rs?ada rs nak berak?kalu jwb xde mesti die xcheck..so lepas tu, dah tahu dah, kalu sakit sangat, mesti ckp dgn Dr ada rs nak berak..bile da full, Dr suh teran. Tetibe penuh bilik tu dgn nurses and Doctors..nurse kiri kanan tolak perut bg baby turun..tp baby still xnak turun.kepala dah nmpak, bukaan dah 10cm tp baby xnak turun..masa ni suami ada, dia bg semangat sambil lap2 kepala dgn tudung sbb berpeluh2 sgt...masa ni dlm LR sume perempuan..So,nurse mintak bkk tudung sbb die ckp nampak mcm tercekik je..haha..

15/4-7am
Sue ada tenaga lagi nak teran tp Dr nmpak dah xde tenaga..dieorg nak try alternatif vacum since fetal heatbeat pun ok and stabil...Ya Allah, merasa la vacum itewww..dirodok2 3-4 kali, Dr decide kepala baby still xmau turun jugak...bayangkanlah dah lama dah bukaan 10cm itu, tp baby still xmo keluar..sakit itu Allah sahaja tahu...even Dr kata, kepala baby still xmo turun,Sue try gak teran..nurse n doctor pun mmg suh try push if rs sakit..

15/4-8.30am
Dr decide last choice emergency czer..redha je time tu..suami pun redha je sbb kalu boleh nak normal...xpernah terpikir pun nak czer..lepas dah signed segala jenis borang, terus ditolak masuk bilik OT..sempat lg tanya Dr lama x nak tunggu queue utk operate sbb dah xtertahan rsnya sakit sbb bukaan 10cm ni...tp Dr kate xlama, tolak masuk, terus operate since sue pun 1st patient pg tu...Sebelum masuk dlm bilik Ot, nurse panggil waris..sempat salam ibu,ayah utk mintak maaf..rupanya my parents nangis..ni suami yg cite...parents mana yg xsedih tgok kesakitan anak sendiri...sbb sue xpernah sakit n masuk hospital...okey,insaf disitu =.='
Dlm bilik OT pun sempat teran lagi sbb mmg nak normal kan..Dr pun check bukaan kot2 baby boleh turun ke..tapi xde pun..mmg dah tertulis lahirkan 1st baby secara czer.. lepas je inject epidural,Sue tidor sbb penat sgt.

15/4-9.05am
My baby boo dilahirkan...sue terjaga bile Dr ckp "9.05am"..Alhamdulillah....syukur ya Allah...akhirnya cinta hati kami dikeluarkan dri rahimku..dgar suara baby nangis kejap, terus nurse bawak dtg sebelah utk ditunjuk kpd sue..senyap je die...duk hisap jari...hehe..

15/4-9.30am
Sue disorong keluar dri bilik OT and  masuk dlm LR utk amik baby..

Terima kasih Ya Allah kerana kau permudahkan urusan aku bersalin.kalau Sue cite kat org,mesti org rs seksanye..tp Alhamdulillah,Sue rs mudah sgt nak bersalin...nak tunggu bukaan 10cm pun xlama...Alhamdulillah.. :D

Saye dah botak!~ :)


p/s:sori ye kalu cite ni membosankan...bercerita melalui penulisan ni mmg failed..haha


Jaundice

Salam,selamat pagi semua...
Hari ni tulis blog live dari Wad NICU..
Hari ji dah masuk hari ke 4 baby masuk NICU sbb jaundice...
Detect masa hari ke 2..huhu...
Cptkan baby kena?sebab amak apak nye darah O..High possibality...

Apa yg berlaku ada hikmahnya..hikmahnya rezeki susu melimpah ruah siap boleh direct feeding n bt stok susu...yela,baby jaundice kena susukan at least 3 jam sekali..tp sue bg 1 jam sekali sbb susu utk baby banyak...

Semoga hari ni punye result darah bwh border line la...result smlm 252 which is sipi2 je  atas borderline 250..amin3...

Reaksi spontan time tidor...sebijik je gaya mcm scan 3d..haha
P/S: Nnti dah free2 ckit sue cite pengalaman bersalin..bagi baby sihat dulu ok..tq korang semua :)

Welcome to the world,son! :)

Alhamdulillah, permata hati kami suami isteri telah selamat dilahirkan..Mohon doa dari semua readers :)

Tempat Lahir:Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar
Tarikh lahir : 15/4/2014 (39minggu 1 hari)
Waktu lahir: 9.05am
Berat:3.15kg
Mode of deliver: Emergency Czer

Fresh from oven...

2nd day..



39 weeks

Baby, cepat keluar please....
Best ke duduk dlm tu?
Kat luar ni lagi best tau..

38 weeks..Jalan2 area Tasik UTM kononnye untuk cptkan baby keluar...
Penat aje dapat..hik3

39 weeks..Dah kat Muar..Prepare utk deliver & berpantang kat sini...
Amik angin pg kat tepi Sungai Muar bersama suami...
Happy sgt!
Hari ni hubby dah balik JB..tinggal la kt sorang2 kat sini..Mlm2 bile contraction menyerang, xde sape nak urut belakang dah :'( Sue xbg suami balik Muar melainkan dah nak bersalin..sian dia..biarlah suami siapkan kerja die dulu..dah la sem ni last sem.bnyak kerja yg perlu dibereskan..

p/s:Baby, cepat keluar ye..sian ayah tunggu xsabar nak jumpa awak :D