Scan 2D,3D,4D di Klinik Anis,JB

Malam ni Sue nak story pengalaman buat scan 3D...susah jugak ye nak cari tempat scan yang doc perempuan kat JB ni..nama aje bandar besar tapi fasiliti ni tak meluas pun lagi.. TQ to mommy Intan sebab share tempat scan even intan berasal dari Muo,kampung kite tu..hehe..

Source: FB Klinik Dr.Anis

Klinik tu namanya Klinik Dr. Anis...Doktornya Dr Anis..comel,baik,lemah lembut yg jugak preggy mommy..kiut je..hehe..

So, masa 19 weeks dah menapak ke klinik tu...misi utama nak tengok gender..Since Sue pun skang buat research on tomography, sekali tgok ultrasound result, color bar kat tepi tu Sue dah paham nak interprate image tu,boleh tahu bagus ke x bagus mesin USG tu,in term of image resolution dia.. Kalu ibu2 semua nak scan especially early scan, cari lah klinik@hospital yg ada mesin USG canggih...insyaAllah nampak terang baby kecik dalam rahim tu...Okey,enough. Scan masa 19 weeks mmg sgt jelas sbb baby memang mengangkang..haha..xmalu tau awak ni.. :p

Pastu masa 25weeks g buat scan 3D 4D lepas Sue kena refer pakar kat HSA pasal air ketuban lebih.. Next time Sue cerita pasal pengalaman ni okey...huhu...buat scan masa ni pun sbb nak make sure baby tak de cleft..masalah ni salah 1 sebab air ketuban banyak means baby xdpt nak proses air ketuban tu...masa kat pakar, Dr tak dpt detect cleft sbb USG machine kabur je..huhu.. Tak tenang hati ni.. So, lepas habis appointment kat HSA, terus g scan 3D sbb dah alang-alang 25 weeks kan..Oh ye, scan 3D 4D kat klinik ni dari 24 weeks-32 weeks..Alhamdulillah, baby sihat sempurna..Ni scan 3D masa 25 weeks..jelas, terang tp xbanyak lemak..ekeke.. Dr Anis kata, baby tenang aje dlm perut..Masa scan ni, rs mcm tak percaya ada insan lain dlm perut ni... Insan yg sedang membesar menjadi manusia sempurna..Mcm xpercaya adanya insan yg jadi pengikat kasih sayang kami suami isteri.. :) Alhamdulillah..

25 weeks

Last week, masa 32 minggu, mengada kan nak scan lagi sekali..nak tengok budak yang kuat menendang, yg aktif, yg selalu teman Sue study mlm2..hehe..Amboi, makin debab..Dr Anis kata siap ada double chin lagi..wuwuww...Sihatnya kamu ni sayang :) Gambar xnampak sgt sbb area muka ada uri and tali pusat..Tapi Dr Anis try jugak dptkan image yg terbaik..hehe


32 weeks

Overall, mmg puas hati scan dgn Dr. Anis..Sue and husband kan student.So, kitaorg terjah aje klinik ni time org lain g kerja..memang sampai2 terus aje masuk xyah nak queue lama2..hehe..

Oh ye, this week Dr Anis dah start maternity leave...So, lepas ni sapa yg nak scan, kena go through appointment sbb akan ada sonographer luar yg akan handle USG..

Very recomended sbb:

  • FEMALE and malay Doc.
  • Affordable price
USG 3D/4D +consult + printed report + canon printed photo + cd (video baby) - RM120 shj.
USG 2D - RM40 - 50 (dgr jantung baby)


p/s: Sue buat 3D4D sekali dengan 2D...hanya RM120..:D

6 comments:

misz sheyla said...

haah..nampak cam bambam... kite mula2 tak suka sangat tengok 3d...sebab tak clear...tapi lately ni asyik nk 3d je...klo boleh buat hari2 kan best

Sheila Salim said...

Assalamualaikum sue, alhamdullilah. bestnya scan baby kan. baby awak comel! tembam muka dia, siap ada double chin lagi. hehehee. sheila tunggu next week nak scan lagi, sebab baby masih songsang. risau gak. heee. kat area Kluang ada satu je tempat nak scan ni, tapi malangnya doc lelaki muslim. perghhh ramai jgak org g scan sana. sheila balik kl baru scan baby kat puchong. puas hati jumpa doc perempuan. hehehee ~~~

niaharaf said...

bestnya dpt buat 4d..sy mmg tak la nak pergi ber 4d, tak mampu :(

Ayu Zan said...

Ayu pun da 2x scan kt sini. Skrg 22 week nak scan gender kat sana gak. Sgt recomended. :)

Dewikusuma Halim said...

agak2 kan 22 minggu bole tak buat scan bby 4D???

(●*∩_∩*●) said...

Dewikusuma Halim:

Sy rs boleh je..cume baby tak chubby sgt la...hihi