Kisah 2nd trimester

Assalamualaikum semua...

Bosannya..pagi ni kena minum air gula buat kali ke-3...pheww~
Hari ni Sue nak story pasal pengalaman masa pregnant 2nd trimester..setiap trimester mesti akan ada problem..masa 1st trimester kena selalu checkup sbb darah tinggi..2nd trimester plak masalah "ketinggian rahim tak sama dengan waktu kehamilan".. Fundal-Symphysis Height (FSH) greater than  fetus gestational age in weeks.

Apa itu FSH dan kepentingannya?
Iailah ukuran uterus kita untuk tau baby punya development and growth. So that kita tahu adakah pembesaran baby dlm perut tu berkembang ikut masa dia dan jugak kandungan air ketuban yg ada.

Macamana kira FSH?

Diukur dari atas tulang pubik hingga ke rahim yang paling atas. Normal reading adalah minggu kehamilan +/- 2 minggu.Contohnya 20 minggu, so FSH kita antara 18cm-22cm..Faham tak?

Masalah kalau FSH > GA?
Ni antara punca kalau dikenalpasti kt ada masalah tersebut.Berkemungkinan kita:
  • Mempunyai lebih dari 1 baby dlm tummy
  • Salah pengiraan tarikh LMP
  • Baby sihat tapi besar dari ukuran sepatutnya
  • Mempunya lebih air ketuban (Polyhydramnios)
  • Kencing manis

With twin

So, masa minggu ke 26, nurse kat KD detect yang perut Sue ni tinggi dia lebih banyak..masa 26weeks, FSH = 33cm..besar kan? Actually, masa 24 minggu lg Dr dah detect, ada beza banyak ..masa 24w, FSH=28cm..so, masa 27weeks, kena refer ke Pakar kat Hospital Sultanah Aminah,JB.Tahu2 je la if dah kena refer pakar tu, lagi leceh la prosedur checkup.. punya la ramai org kat hospital. tapi yg bestnye, Dr buat detail scan free of charge.since Sue xpernah bt details scan, so peluang mcm ni tentulah ada hikmah kan?jimat dah duit xyah bt details scan..Dr buat details scan sbb nak tau incase ada masalah pada baby smpai buatkan perut Sue besar..sebab katanya, if ada masalah pd baby, baby xdpt recycle air ketuban.Pakar tengok ginjal, mulut cleft, and inner organs yg lain.dan Dr kata normal.So, kena minum air gula plak nak tgok ada kencing manis x. Lepas 3 hari, bacaan kencing manis normal..so, kes ni unidentified la...sbb baby dlm tummy singleton and LMP mmg exactly tepat...After 2 kali appt dgn pakar, Dr kata okey and xyah dtg dah hospital.sbb dia kate normal...just monitor kandungan air ketumban je dlm perut kat KK.pheww~Alhamdulillah :)

Nak masuk 7 bulan


p/s: Waktu kehamilan ni, mula2 je sakit, stress tapi nanti lama-lama korang akan rasa kenikmatan dan kebahagiaan lepas baby dah kekuar..
Reference 1,Reference 2

8 comments:

Cik Jelita said...

26weeks = 33cm, kite 32weeks bary cecah 32cm...as long baby sihat, no worries la dear

niaharaf said...

tq share benda ni. saya tak pernah tahu and baru tau. patutlah midwife selalu ukur lepastu rekod. tp taktau kenapa

Diyana said...

smpi 3 kali kena minum air gula?
phewww~

(●*∩_∩*●) said...

Tula..lepas dah checkup dgn pakar baru lega..:) @Cik Jelita

(●*∩_∩*●) said...

Welcome..sy pun xtau..bile ada kes mcmni, baru sibuk google amik tahu..hehe @niaharaf

(●*∩_∩*●) said...

Letihkan bnyak kali minum..1st time masa awal2 kehamilan..sume org pun kena..2nd time bile jd kes ni..3rd time kena minum sbb utk 3rd trimester xpernah minum lg..sbb yg 2nd time kena minum tu, belum masuk 3rd trimester lg..huhu@Diyana

Sheila Salim said...

Assalamualaikum.. alhamdullilah. takda pape terjadi kat awak dan baby. jaga kesihatan baik2 ye~~~

mama leen said...

assalam hai sue.. salam kenal..