Kisah 2nd trimester

Assalamualaikum semua...

Bosannya..pagi ni kena minum air gula buat kali ke-3...pheww~
Hari ni Sue nak story pasal pengalaman masa pregnant 2nd trimester..setiap trimester mesti akan ada problem..masa 1st trimester kena selalu checkup sbb darah tinggi..2nd trimester plak masalah "ketinggian rahim tak sama dengan waktu kehamilan".. Fundal-Symphysis Height (FSH) greater than  fetus gestational age in weeks.

Apa itu FSH dan kepentingannya?
Iailah ukuran uterus kita untuk tau baby punya development and growth. So that kita tahu adakah pembesaran baby dlm perut tu berkembang ikut masa dia dan jugak kandungan air ketuban yg ada.

Macamana kira FSH?

Diukur dari atas tulang pubik hingga ke rahim yang paling atas. Normal reading adalah minggu kehamilan +/- 2 minggu.Contohnya 20 minggu, so FSH kita antara 18cm-22cm..Faham tak?

Masalah kalau FSH > GA?
Ni antara punca kalau dikenalpasti kt ada masalah tersebut.Berkemungkinan kita:
  • Mempunyai lebih dari 1 baby dlm tummy
  • Salah pengiraan tarikh LMP
  • Baby sihat tapi besar dari ukuran sepatutnya
  • Mempunya lebih air ketuban (Polyhydramnios)
  • Kencing manis

With twin

So, masa minggu ke 26, nurse kat KD detect yang perut Sue ni tinggi dia lebih banyak..masa 26weeks, FSH = 33cm..besar kan? Actually, masa 24 minggu lg Dr dah detect, ada beza banyak ..masa 24w, FSH=28cm..so, masa 27weeks, kena refer ke Pakar kat Hospital Sultanah Aminah,JB.Tahu2 je la if dah kena refer pakar tu, lagi leceh la prosedur checkup.. punya la ramai org kat hospital. tapi yg bestnye, Dr buat detail scan free of charge.since Sue xpernah bt details scan, so peluang mcm ni tentulah ada hikmah kan?jimat dah duit xyah bt details scan..Dr buat details scan sbb nak tau incase ada masalah pada baby smpai buatkan perut Sue besar..sebab katanya, if ada masalah pd baby, baby xdpt recycle air ketuban.Pakar tengok ginjal, mulut cleft, and inner organs yg lain.dan Dr kata normal.So, kena minum air gula plak nak tgok ada kencing manis x. Lepas 3 hari, bacaan kencing manis normal..so, kes ni unidentified la...sbb baby dlm tummy singleton and LMP mmg exactly tepat...After 2 kali appt dgn pakar, Dr kata okey and xyah dtg dah hospital.sbb dia kate normal...just monitor kandungan air ketumban je dlm perut kat KK.pheww~Alhamdulillah :)

Nak masuk 7 bulan


p/s: Waktu kehamilan ni, mula2 je sakit, stress tapi nanti lama-lama korang akan rasa kenikmatan dan kebahagiaan lepas baby dah kekuar..
Reference 1,Reference 2

Antenatal Class @ Hospital Penawar

Sorry for the late post..Dah nak seminggu g kelas antenatal, baru nak up post hari ni...Bz la wei...BZ mengejor masa yg tinggal sisa2 ni sebelum ku bersalin..hew3~

Orait, based on last post, Sue ada gtau yg Sue nak g Antenatal Class organized by Hospital Penawar yg FREE tu..sebabkan FREE haruslah di grab peluang itu.. Lagi2 xpernah smpai hospital penawar ni..Lagi eksited. NAma aje dah bermastautin kat JB ni selama 8 tahun.tp xpernahnya ku sampai area2 sini..Paling rajin pun g JJ Tebrau tu je..ekeke..

Overall, untuk class ni Sue bagi 8/10..Ok la kan..kelas pun free.sape nak bg? Dapat goodies bag, dpt mkn free..pastu dpt vaucher yg bnyak lagi..untung2 dpt hadiah lucky draw..oh ye, utk yg tanya soklan pun dpt gak hadiah..Aktif jugak mak bapak bertanya soklan masa hari tu sampai laju je hadiah habis..haha..

Ada 2 org Dr pakar kat Hospital Penawar..dua2 perempuan..Good kan ? :) masa hari tu just sorang je Dr pakar O&G yg ada namanya Dr Idayu. Entah la, suke la cara dia treat org..Dari situ kt tau mcmana cara dia treat patient dia..Xpernah pun cadang or terfikir nak bersalin kat swasta..Yela, sue belajar, husband pun belajar..ktorg hanya mampu berdoa untuk dapat yg terbaik masa bersalin nnti contohnya mcm Dr perempuan..Doa bnyak2..amin..=.="

Gambar kat bawah ni menunjukkan flow program...Gigih suami amik gambo utk bini dia letak dlm blog..ekeke...

Tentatif pogram

Semangat Dr Idayu bg penerangan. details pasal Antenatal Care.Kenapa kena amik darah, kena kena buat test itu, test ini, mcm2 la..rs mcm xcukup je 30 minit utk session Dr Idayu ni..pastu mak bapak tanya soklan mcm2 lagi..mmg seronok...
1st session by Dr Idayu

Ni plak phsio ajar cara nak kurangkan kesakitan badan masa mengandung..mcmana nak bangun dari duduk, solat time mengandung..mcm2 la..semangat buat demostrasi...hehe
2nd session by physiotherapist

Ni plak Pakar Bius kat Hospital Penawar..comel lote je Dr Marini ni..Dr ni kata die suke sangat besalin sampai xsabar nak lahirkan anak die yg kelapan ni..ooo pregnan rupanya Dr ni..padan la comel berseri2 je..hehe...Dr Marini cite pasal epidural during labour.
3rd session by Dr Marini

Ni plak Nurse. Die cite pasal jahitan epi, jahitan ceaser, dan penjagaannya..phewww!~ ngeri sei tgok gambo..baru gambo tu..kalu yg real punye xtau la nak kate ape2..Hopefully, dipermudahkan semuanya oleh Allah..Amin...
4th session by Staff Nurse


Masa sesi lucky draw, ckp la kat husband yg kita xpernah lucky dari sekolah lagi..xpernah dpt hadiah lucky draw...Simpati aje muke dia tengok kita..haha..tetibe naik NO 8! xsangka bertuah jugak baby dlm perut ni..lawak okey..baby tolong kt bg rasa dpt hadiah lucky draw..hehe..Untuk lucky draw, Sue dpt cooler bag, ada stokin mommy and cooler pad..okey la kan dari xde lansung..hehe
Hadiah Lucky Draw

Muka dah bulat, sembab aje...aish..xberseri lansung..
Depan Hospital Penawar

Tengokla interior design dlm department ni..exclusive sgt! dah mcm masuk dlm bilik consultant kat oversea yg selalu kt tgok kat tv tu je...
Dlm department Women & Child Clinic
Last sekali dpt makan free..hehe..sedap2..mkn spagetti..lapor dah mak buyung ni..haruslah mkn dengan lahapnye..huhu
Nyummy3

Sesi mendobi baju baby

Morning semua~
Hari ni kita cerita pasal sesi laundry baju baby...Sue dah setelkan beli segala keperluan baby masa 29 weeks. Lepas dah kena paksa dengan encik suami, masa 31 weeks dah setel basuh baju baby..hehe..awalkan? Mcm biasa la, bz sangat even sekarang ni buat research kat rumah je.tapi bila dah start duduk kat meja nak buat keje,mmg xpikir pape dah pasal hal lain..

Lagi2 kitaorg 1 family akn bertolak balik Kelantan sempena my twin nak kawen..masa tu Sue dah 36 weeks which is 9 bulan dah..pheww~ so segala baju bajan,beg n brg keperluan dah kena letak dlm bonet kereta..

Orait, baju baby just rendam dgn air sabun suam je..pakai sabun Top aje...sume husband buatkan.bahaya katanya takut licin...masa bilas, just gosok2 baju tu dgn tgn,lps tu terus rendam dlm softener Comfort..wangiiiiiii sgt!dah mcm bau kedai dobi je..haha...

Baju rendaman

mlm nye, suami spin je baju2 ni..malas nk perah satu2..time bilas baju dari rendaman sabun tadi pun dah mengah and lencun baju ni..lepas spin,terus jemur dlm bilik,bkk kipas kuat..seriously sgt wangi bau satu rumah...mcm ada baby dah...

Pastu sempat lagi suami bt lwk.dia kate, 

"Ala, ni je sekali basuh baju baby mcm ni..lepas ni kompem masuk mesin terus..haha"

Baju jemuran

Sikit je baju2, mitten,booties yg kitaorg beli..mmg saje beli sekadar cukup sbb nnti lepas baby dah keluar,kompen lg seronok shopping..hehe


Scan 2D,3D,4D di Klinik Anis,JB

Malam ni Sue nak story pengalaman buat scan 3D...susah jugak ye nak cari tempat scan yang doc perempuan kat JB ni..nama aje bandar besar tapi fasiliti ni tak meluas pun lagi.. TQ to mommy Intan sebab share tempat scan even intan berasal dari Muo,kampung kite tu..hehe..

Source: FB Klinik Dr.Anis

Klinik tu namanya Klinik Dr. Anis...Doktornya Dr Anis..comel,baik,lemah lembut yg jugak preggy mommy..kiut je..hehe..

So, masa 19 weeks dah menapak ke klinik tu...misi utama nak tengok gender..Since Sue pun skang buat research on tomography, sekali tgok ultrasound result, color bar kat tepi tu Sue dah paham nak interprate image tu,boleh tahu bagus ke x bagus mesin USG tu,in term of image resolution dia.. Kalu ibu2 semua nak scan especially early scan, cari lah klinik@hospital yg ada mesin USG canggih...insyaAllah nampak terang baby kecik dalam rahim tu...Okey,enough. Scan masa 19 weeks mmg sgt jelas sbb baby memang mengangkang..haha..xmalu tau awak ni.. :p

Pastu masa 25weeks g buat scan 3D 4D lepas Sue kena refer pakar kat HSA pasal air ketuban lebih.. Next time Sue cerita pasal pengalaman ni okey...huhu...buat scan masa ni pun sbb nak make sure baby tak de cleft..masalah ni salah 1 sebab air ketuban banyak means baby xdpt nak proses air ketuban tu...masa kat pakar, Dr tak dpt detect cleft sbb USG machine kabur je..huhu.. Tak tenang hati ni.. So, lepas habis appointment kat HSA, terus g scan 3D sbb dah alang-alang 25 weeks kan..Oh ye, scan 3D 4D kat klinik ni dari 24 weeks-32 weeks..Alhamdulillah, baby sihat sempurna..Ni scan 3D masa 25 weeks..jelas, terang tp xbanyak lemak..ekeke.. Dr Anis kata, baby tenang aje dlm perut..Masa scan ni, rs mcm tak percaya ada insan lain dlm perut ni... Insan yg sedang membesar menjadi manusia sempurna..Mcm xpercaya adanya insan yg jadi pengikat kasih sayang kami suami isteri.. :) Alhamdulillah..

25 weeks

Last week, masa 32 minggu, mengada kan nak scan lagi sekali..nak tengok budak yang kuat menendang, yg aktif, yg selalu teman Sue study mlm2..hehe..Amboi, makin debab..Dr Anis kata siap ada double chin lagi..wuwuww...Sihatnya kamu ni sayang :) Gambar xnampak sgt sbb area muka ada uri and tali pusat..Tapi Dr Anis try jugak dptkan image yg terbaik..hehe


32 weeks

Overall, mmg puas hati scan dgn Dr. Anis..Sue and husband kan student.So, kitaorg terjah aje klinik ni time org lain g kerja..memang sampai2 terus aje masuk xyah nak queue lama2..hehe..

Oh ye, this week Dr Anis dah start maternity leave...So, lepas ni sapa yg nak scan, kena go through appointment sbb akan ada sonographer luar yg akan handle USG..

Very recomended sbb:

  • FEMALE and malay Doc.
  • Affordable price
USG 3D/4D +consult + printed report + canon printed photo + cd (video baby) - RM120 shj.
USG 2D - RM40 - 50 (dgr jantung baby)


p/s: Sue buat 3D4D sekali dengan 2D...hanya RM120..:D