Happy 6 months!~

Erm,tak lama dah lagi baby nak keluar. even belum masuk 3rd trimester pun lagi,xtau kenapa rasa macam masa sgt2 cepat berlalu..Maybe terlalu busy buat projek phD dengan experiment lagi sampai tak sedar dah masuk 6 bulan..Perut pun dah makin membesar dengan jayanya...Aktif sungguh rasa. Pagi2 ni pun dah rasa baby duk tendang2 area tulang rusuk...haha.nak makan la tu :p


Mana taknya,setiap hari pergi lab even weekand pun sbb nak siapkan project before bersalin.Naik plak tangga tingkat 3.Lif memang rosak sokmo..termengah2 la mak buyong bile sampai kat dalam lab..haha..


Pregnant during study especially last term of ur phD study memang sangat2 mencabar. This pregnancy was not expected. Tapi Sue berserah pada Allah bila Dia nak bagi kami zuriat.Nampaknya,last term ni masa yang terbaik untuk kami ada zuriat..insyaAllah..

Oh ye,preparation baby pun dah start hari tu.Start dengan beli baju2 utk baby. Even terasa awal lagi untuk beli,tapi suami dah bising,push suruh buat preparation. Suami bagi banyak reason antaranya:

-Sue still study,busy dengan projek,memang tak sempat nak buat preparation last minit mcm cadangan sesetengah orang tua suh prepare bila masuk 7 bulan. Kadang2 bila sampai lab,xsedar pun tengah kandungkan anak sendiri dlm perut sbb meja lagi tinggi dari dada.So perut tak nampak...haha..sekarang ni dah dpt job dari nurse utk kira pergerakkan baby... baru boleh men2 dengan baby time kat dlm lab.. haha..Sian baby mak dia tak ingat lansung nak borak2 dengan dia masa siang hari.Tapi serius,baby sangat behave.Dia mcm memahami maknya nak siapkan phD cpt2, supaya dpt lahirkan dia dgn tenang..hehe.. TQ baby..mommy loves you!!~ 
-Perut makin besar,badan makin berat.Now dah 74kg.every 2 weeks naik 2 kilo..makan apa la ko ni mak buyong?? haha..nasib baik nurse kat klinik sini xbising2. bila badan makin berat,xde maknanya nak tunggu baby expo bulan 3 kat jb nnti..bulan 1 nnti pun ada gak baby expo kat mid valley,tp ku xdapat pergi sbb 24/1 tu la adik ipar kawen kat Perak..sob3..kalu x mesti dah setel barang baby dlm masa 1 hari..sebab mak dgn ayah baby tak fussy sgt.apa yg ada,murah,kt amik je..tak mau ajar baby barng branded2 sgt...hehe

tu la reasonnya buat ku terfikir banyak kali...erm,akhirnya,baju2 baby dah siap beli..haha..total baju sahaja 10 helai dekat 100 ringgit termasuk mittens 2 pasang and booties 3 pasang ...10 helai cukup buat masa ni,kt buat syarat ada je...pasni baru nak setel items lain plak..

Oh ye,hari ni semangat sangat bangun pagi sebab I ada new toy! ni dia~ Arduino Uno with Ethernet shield :)

Sesiapa yg biasa dengan hardware,programming,microcontroller mesti tahu apa ni...Ni adalah pengharapan terakhir utk siapkan project phD ni. Semalam baru beli, try godek2 benda ni,mlm balik rumah sambung study lagi,akhirnya dpt jugak paham macamana dia function, tips & tricks dia..alhamdulillah,semoga Allah membantuku dan mempermudahkan segala ilmu utk aku senang kuasai..Amin..

Panjang jugak entri ni..tulis dlm hp memang terasa panjang...hehe..Saje malas tulis entry tahun baru sbb sume org dah tulis pasal tahun baru..kita bagi kelainan sikit..hehe..

Ok la,nak bersiap pergi lab...Doakan Sue dapat siapkan project ni dengan segera ye..At least sebelum bersalin..hehe..

Assalamualaikum :)




4 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. bestnya tengah buat phD. semoga dipermudahkan urusan awak. baby pandai behave, memahami betul... sheila pun tak pergi expo kat mid sebab taktahu gender baby. malas nak pergi beli barang. kang beli lain, gender lain. sadis je. hiewhiew >___________<

Shizan Syafik said...

tgh amik phd ye.. kagumnya... semoga dipermudahkan.. :)

NaZiRaH @ Ezyra said...

amin...moga dipermudhkan segala urusan, memang pun tengah study tak sedar pun, kejap ja dah masuk 24 week skang...;-)

niaharaf said...

Baby nanti mesti bijak sebab mak tgh ber-phd..hehe..gigih nya..sy tak segigih ni..sy terpaksa tangguhkan (master je pulak tu)