Fayyadh dan eczeme...

Hari ni sambil tunggu download thesis, terscroll gambar Fayyadh yang lama2...
Sedihnye tengok gambar Fayyadh masa kecik2..
cukup la 1 gambar..

Fayyadh kena eczeme ms baby smpai umur dia  5 bulan mcm tu...
Skrang still ada lagi cuma ktorg ada cara nak prevent eczeme from flare up..

Alhamdulillah..
Alhamdulillah..
Alhamdulillah..

terima kasih Ya Allah sebab bagi kami ujian ni..Sesungguhnya kami redha..
Risau mmg risau.. tp kalau nak compare Fayyadh dengan baby eczeme yg lain, eczeme Fayyadh tak la teruk mn..tp boleh la kata teruk gak..Hahhhhh..mcmana tu..xreti nak explain..Tapi kalu tengok Fayyadh garu, perghhh, mmg kt pun geram sama..berdarah,luka,calar habis muka,bdn paha, celah pelipat kaki dan tangan..
Budak2, bila gatal apa yg diaorg tau??Garu la sodappppp..haha

Macam2 kaedah dah ktorg cuba..tapi xla try benda2 yg xmasuk dek akal mcm sapu lipstik tu..huhu..xmemasal Fayyadh pakai blusher..Mula2 ktorg apply uabt doktor bagi..lepas buat some research, end up STOP IMMEDIATELY!! sbb majority Doctor bg untuk cure atau lepbih tepat bahasanya hanyala PREVENTION contains steroid...Dushh!! Blame me,ur mother,son :'( Tu la,apply aje kat anak..sepatutnya do research and apply..ni tak..apply pastu baru bt research..huhu..It's ok, learn from mistakes ye..

Please sesiapa anak2, baby2 yg ada tanda mcm ruam yg xbaik, do something!!! once Doc kate this is eczeme, please prevent it using Organic way..mcm Moogoo, Buds, tropika etc..depends on ur child's suitability..

And please...add urself dalam group facebook ni:

Fayyadh turns 7 months old..

Alhamdulillah, hari ni Fayyadh dah 7 bulan 5 hari..
Sekrang dia sgtttttt aktif..Bonda n ayah yang kepenatan layan dia..
Dah pandai merangkak..pastu skrang nak memanjat..huhu
Dah la rumah xberapa nak besar..
Sian dia, pusing sini jumpa meja, pusing sana jumpa wayar..
Pergerakan die tersekat..

Fayyadh start pandai nak bangun masa betul2 masuk 7 bulan..die merangkak pergi ke kipas, pastu berpaut pastu berdiri..
Sekrang, pantang nmpak benda yang teguh, hobi die nak berpaut..kena selalu perhatikan dia sbb senyap2 aje dia buat kerja, tengok2 dah smpai kemana budak kecik tu pergi...

Lagi 1, kalau biarkan dia kat lantai pastu Sue buat keja kat bilik, mesti dia datang meniarap n merangkak masuk dlm bilik Sue buat keje..pastu jerit2..
Haih la Fayyadh..mana Bonda tak terhibur dgn keletah awk yg comel ni..hihi..kalau layan awk, memang Bonda tak jadi buat kerja la nampaknya..

Slow2 aje die menyusur masuk..Eksited bila jumpa Upin Ipin tu..haha

Fayyadh dah ada passport!~

Semalam curi masa g renew passport Sue n suami..dan jugak buat passport untuk Fayyadh..
We're going to..................... to attend conference..Actually, suami n Fayyadh teman Bonda aje sbb Bonda xpernah keluar dari Malaysia sorang2..haha

Tidor dulu, kasi ada tenaga ckit kat imigresen nanti

Muka yang flawless idaman kalbu :D

Semua wanita suka kan cantik, kulit yg flawless, putih, cerah kan?
Sesiapa yg dah kahwin confirm pernah nampak makeup artis korang guna foundation ni untuk menutup cela2, bekas jerawat, bekas parut kat muka kan??

So, ini la dia ----> COVER FACE (foundation) Naturactor (paling hot item)

100% Original Made in Japan
(beware with the pirate"MADE in CHINA" ye uollss)
Weight: 20g

KELEBIHAN NATURACTOR
• Menutupi pegmentasi, parut, cela, jerawat & noda hitam
• Melindungi kulit dari sinar uv yang boleh menyebabkan pigmentasi
• Senang digunakan, cepat & tidak melekit
• Kulit terasa ringan, gebu & confirm cantik.
• Tahan sehingga 8-12 jam (depend kulit individu)
• Anti kilauan/kurang berminyak .
• Tidak menutup pori-pori.
• Digunakan oleh makeup artis professional & mak andam
• Sesuai untuk majlis pertunangan, perkahwinan,photoshoot dan lain-lain.Hasil solekan akan nampak flawless dan natural.

YG PALING PENTING HARGA MURAH berbanding jenama terkemuka yg lain. tetapi hasil yg sama cantik^^,

Baby Wellness world, Taman Nusa Bestari

Hah....lama xtimbul...a lil bit busy with my research..
Dalam busy2 sempat jugak bawa Fayyadh Spa & Massage kat Baby Wellness World, Taman Nusa Bestari.
Ni gara2 terpengaruh dgn mommies yg bwk baby diaorg..comel ngat!~ hehe
Husband pun bg permission..so, here we go~~

Beli tiket kat Groupon..1st time dgr ada kat JB ni.So,terus la kt grab kan..Tmpat dia pun xjauh mana..area Bukit Indah aje..Tiket tu nak kata murah,xmurah la sgt..mahal pun xde la mahal sgt.. Tiket around RM45 save RM37..

Kami pilih untuk ber"Spa & Massage" hari semalam (21/10/2014)
Seronok betul la Fayyadh tu..Kaki dah la kuat..Almost 30minit dlm tu , dia still happy..
"Happy Baby,Happy Mummy!!~"
haha

Jom la tgok gambar budak cergas lagi gagah ni..

Sebelum berSpa,suruh ayah amaikkan gambar dulu~
Haha,nampak mata aje..



Fayyadh pakai swimming diaper dia sendiri...save RM4 ;D
Ceria aje anak Bonda ni....suke sgt main air ye..

Seronoknye kena Massage..kalau dengan Bonda tu, bukan main lagi tak duk diam...
Fayyadh yang x penat, bergambar depan kedai..Nanti kita dtg lg ye..hehe


p/s: Curi2 taip blog sambil tunggu output experiment popped out..
Rindunyeee nak berblog..hihi

Sebelum tidur

FuhhH!~
Alhamdulillah, habis pun mengarang 1 paper utk preparation hantar ke Journal...
3 hari mengarang non-stop..akhirnya boleh la tidor lena sekejap..hehe..

sebelum tutup laptop, termenung tgok gambo anak sendiri..
Haih la Fayyadh sayang..
Bonda obses dgn anak sendiri..
Redha aje la ye kena gomol dgn Bonda hari2..

Ni gambar hari ni...masa Fayyadh 4 bulan 20 hari..
Ayah nak amik gambar IC, dia kat sebelah duk menjerit...
Lepas settle amik gambar ayah, amik gambar anak plak..
so, ni la hasilnya...



He looks matured than his age..
Nasib la sayang..
dalam perut Bonda dulu, tolong pikir sesama dgn Bonda,teman Bonda study..
Tapi pape pun, anak Bonda tetap comel!~


Anakanda dah 4 bulan..

15/4 hari tu genap anakanda tersayang berusia 4 bulan..
Berat xnaik banyak dri masa 3 bulan..masa 3 bulan berat 5.9kg..naik 4 bulan berat 6.3kg..
maybe sbb Fayyadh xberapa sihat..Even dia minum sgt banyak dan sgt kerap, maybe susu tu berkerja keras untuk jd antibodi...think +ve..

walau berat xnaik banyak,badan tetap semangat..hihi..
sedap kalau gomol...
Jalan jalan kat Tasik UTM

Fayyadh,ni la tempat Bonda study..:)

Fayyadh dengan ayah :)
Fayyadh pandai bawak diri..jarang sgt nangis..kadang2 dia garu2 kepala or muka sampai berdarah pun senyap aje..bagus2 mmg bagu bila baby jarang nangis.tapi bahaya gak sbb kt sendiri xtau die sakit ke,kembung ke,kena gigit binatang ke..

xpe2,Bonda jaga Fayyadh baik2 ok.. :D

Raya dengan baby :)

Alhamdulillah,tahun ni dapat beraya dengan baby baru...last year beraya as a wife aje..hehe
Tahun ni turn belah suami.nun jauh di kamunting,Perak..
Perjalanan yg sangattttttt jauh dari JB-Kamunting...biasanya amik masa 5-6 jam..tapi sbb jem,kitorg decide lalu jln dlm yg mkn masa 9 jam lepas tolak lepak2 rumah makcik sedara kat teluk intan..
Nasib baik Fayyadh well behave..Seronok bawak dia jalan jauh..Takut jugak if dia demam or xsedap bdn.yela,dgn panas cuaca kat luar lagi, plus jauh perjalanan..Tapi nasib baik dia sihat walafiat,alhamdulillah..Raya kat Perak tahun ni, mmg asyik berjalan aje sbb suami nak kenalkan baby kat sedara mara..mmg sakan la fayyadh dpt Duit raya..Alhamdulillah, boleh simpan dlm Tabung Haji..oh ye,Fayyadh dah ada akaun Tabung Haji tau..





Pastu raya ke 4 ktorg dah balik Muar dah..turn beraya rumah Sue plak..seronokkkk sgt even berkumpul raya ke 4...tapi kesian my twin xde sama2 sbb raya ni, adik ipar dia kawen..so, kena stay lama la kat umah mak mertua...



Fayyadh,Bonda sayang sgt kat awak!! Muahh!!!

De Quervain syndrome

Korang pernah dgr x sakit ni..mesti x pernah kan?
Actually, sakit ni  yg tgh Sue alami skrang ni...
Effect masa mengandung..Masa pregnant kt selalu dgar preggy mummy akan dpt Capal Tunnel Syndrome (CTS) kan? Sue pun masa tanya dr kat KK,die ckp sakit  CTS..Tp no black and white..

Apa yang Sue rasa masa preggy?
Actually masa 5@ 6 bulan ibu jari belah kanan rs mcm kebas,xleh gerak..ibu jari sahaja..bila inform Doc,dia kate maybe sbb pregnant..bila kt pregnant, bdn jd kembang menyebabkan urat2 kt akan ditekan oleh lemak2 bdn..Tp Doc kata, sakit2 tu akan baik lepas bersalin..Ok,fine..

Apa jadi lepas bersalin?
Sakit makin teruk..kalu dulu rasa kebas n ibu jari xleh gerak.Tapi lepas bersalin, sakit, perit,pedih kat pergelangan tgn...huhu..Sakitnya sampai nak angkat anak pun xtahan..Ayah and Ibu xbg mandikan baby..Sue just angkat utk menyusukan dia aje..Sian Fayyadh..Masa ni sabar lagi sbb pikir maybe it takes time utk recover lepas bersalin..and now, Fayyadh dah nak 3 bulan makin sakit lagi adalah..sampai 1 tahap, asal bangun dari tidur,pergelangan tgn akan rasa kebas dan pergerakkan pada kawasan pergelangan tgn yg minimum akan sebabkan kesakitan yg amat sgt..Sakit ni dah merebak kat kedua2 belah pergelangan tgn plak tu..Bayangkan nak menulis pegang pen pun sakit..Buruk giler jd tulisan..Xleh jd mcm ni..

So,decide dgn husband nak g check up dgn Doc private, consultant Orthopedic surgeon..Nasib baik my cuzen keje kat Columbia Asia,so decide mintak tolong dia arrangekan appointment..So, on 5th July jumpa doc Yoga.Bagus gile kot Doc tu..nama pun consultant,Doc pakar..explain ckit aje dia dah dpt tangkap sakit apa..dah la soft spoken..best meluahkan perasaan sakit kat doc yg paham kt..Bini Doc tu pun sakit yg sama masa lepas pregnant jugak,menyebabkan dia lebih memahami sakit ni..

DeQuervain’s Tenosynovitis
So, that is the disease..Nama pun xpernah dgr..Bila Doc explain, mmg sgt kena dgn kesakitan yg kt rs..yg Sue paham,sakit ni disebabkan oleh tendon kat thumb bergesel disebabkan oleh tendon sheath mengecut..something like that la..dlm case Sue, die mengecut sbb pregnancy..

Source
Mcmana nak detect sakit ni?
Ni test dia..sapa yg rasa sakit mcm Sue rasa ni,boleh la try test ni..

Source
Doc Yoga ada buat jugak mcm ni..mmg sakit giler kat pergelangan tgn ni..So confirm la sakit ni nama dia..

Kaedah Rawatan
Doc Yoga bg 3 option:
1) Pakai splint kat tgn dan kat dlmnya pakai mcm penaflex..rupa dia mcm ni..

Source

2) Injection steroid..mmg dia akan baik.Tapi Doc kate kebarangkalian utk sakit ni wujud balik masa next pregnancy mmg tinggi..

3) Operation..Operation ni akan potong tendon sheath tu supaya tendon kat thumb tu akan relese and x bergesel dah..InsyaAllah, option ni akan sbbkan kesakitan ni xkan berulang..Dia akan amik masa almost 3 weeks untuk fully recover... *operate lg..baru je pas operate czer hari tu T_T*

Exercise utk bg kurangkan sakit
Ni Sue google lepas my twin yg keje as physiotherapy suggest exercise utk sakit ni..Boleh la try :)

Source

For now, Sue pakai Splint tu je dulu until next appointment..xtau la nak go for operation or x...gerun eh kena bedah yg serah diri ni..mcm czer hari tu terpaksa dibedah..hopefully, pakai splint ni akan baikkan balik tgn ni..InsyaAllah dgn izin Allah..

Sekrang mmg slowkan aktiviti yg gunakan thumb n pergelangan tgn mcm angkat Fayyadh, angkat berat2,menulis dsbnya..Sian Fayyadh,Bonda dpt men agah2 dia aje..xleh nak angkat selalu..Sekarang ni, mmg suami yg mandikan Fayyadh sbb Fayyadh mmg xreti duk diam dah skrng dalam tub mandi..Berenang aje kaki dia..Keadaan Sue boleh membahayakan dia..So, better jgn amik risiko..

Berjangkit dengan Bonda @ Simptom beralih Bulan

Orang tua2 kata, bila Baby nak beralih bulan, akan ada perubahan baru kat Baby..Contohnya mcm demam ke, seseme or batuk or maybe baby xmo tidor malam..

Sepanjang pantang, 2 kali Sue seseme...Entah la,Sue pun xsure sbb Fayyadh mula2 batuk mcm gatal tekak bile umur 54 hari..Masa tu dah nak balik JB dah..baru habis pantang..So, ajak suami g klinik kesihatan.Dr kata paru2 clear..tetibe pulak baby demam..37.5 degree..kat KK dptla ubat demam,batuk n titis (Normal Saline) dlm hidung untuk unblock hingus baby..

Ptg tu apply kat baby sume ubat2 tu..1st time try, Fayyadh xngamuk pun..suke plak mkn ubat..cuma bab titis ubat dlm hidung tu melalak bukan main..Sue pun salah..Actually, Fayyadh xseseme pun.Dah Doc bagi,Sue titsla kat hidung die..terus die seseme malam tu...sian sgt..Dah la baby xpandai hembus or sedut hingus die..

Lepas 2 hari,oleh sebab xde perubahan, g Klinik Keluarga area rumah ni..Dr kata, biasa je batuk n kahak die..Mana xbiasa, Fayyadh ni boleh senyum2 gelak2 plak bile Doc apply termometer kat dahi die...Pastu dr kata "dont over do sgt"..haih la Doc, xkan baby melalak2 xleh tidor malam,mak bapak nak tengok aje..mesti usaha nak anak baik kan? ape da..Kat Klinik ni dpt ubat kahak n ubat titis (Iliadin).. Pun xsembuh jugak lepas dah try ubat ni 2 hari

Source

Pastu 12/6 malam,baby melalak,sekuat hati...xpernah lagi Fayyadh nangis mcm tu..mmg cuak+kelam kabut la Bonda and Ayah..ingatkan anak kena sampuk or ternampak 'something' ke..rupanya dia tersumbat hidung..xboleh nafas..sian sgt alahai..Suami sedut kahak die dari hidung guna mulut sbb guna Nasal aspirator mmg xjalan sbb kahak dia pekak sgt..korek ikut mulut die pun kahak tu xmo keluar.. hari tu, 3 kali die xboleh bernafas..pukul 7pm, 7.40pm pastu 8.30pm...gelabah ayam betol kitaorg..mmg setiap kali die melalak suami akan sedut hidung and korek mulut bagi muntah..lepas Fayyadh dah lega,mmg die akan tertidor...


 Kesian sgt tgok keadaan dia..Hidung merah sbb kena sedut..melalak sbb kena sedut n paksa makn ubat..

Mlm tu terus tanya Nana pasal Klinik Pakar Kanak2 kat JB ni..Nana suggest g Klinik Pakar Kanak-Kanak England..Esok 13/6,terus g Klinik tu..Pergi awal sbb nana kata ramai patient klinik tu...Seriously, very recommended! Doc die mmg baik,ckp lemah lembut..memahami masalah parents, dgr apa parents nak ckp.bukan suka potong ckp kita..Pakcik yg kitaorg jumpa masa tgh tunggu nak masuk bilik Doc tu pun suka klinik tu sbb dia kata ubat dia bagus,dgn izin Allah..

Kat klinik ni, Doc bg ubat makan untuk batuk and seseme..Since Sue dah ada Iliadin, Doc just advice cara gunakan ubat ni aje..Erm..pakai pun xbetul,mcmana Iliadin ni nak function..Klinik keluarga tu xajar mcmana nak guna ubat tu..Iliadin tu guna setiap kali sebelum baby nak tidor and bile die xboleh bernafas..Pancitkan ubat tu 2 drops dlm hidung..buat sebelah dulu, 5 minit lepas tu baru buat sebelah hidung lg..baru la baby x melalak..Lagi 1, ubat dia pun xmahal mana..ubat batuk,seseme n ubat gatal plus consultation baru RM55..

Alhamdulillah, sekarang dah fully recover dah..Baby pun baru inject 2 bulan..Lepas ni, no more cium2 baby,gomol2 baby untuk sesiapa yg seseme or batuk termasuk Bonda! :(


p/s: Lepas ni if baby sakit,terus la ke Klinik kanak2..xperlu la g general clinic sbb bagi Sue, baby ni sensatif ckit so they need special treatment.. just my 2 cents :)

Alhamdulilah,Bonda dah habis pantang..yeayy!~



Muhammad Fayyadh Bin Mohd Asrul Azri..
1 month 20 days

Cara saya: Tips anak tidur lena dan lama

Hari ni saje nak share tips dari bonda yg baru ada anak berusia 35 hari...haha..saje nak share kot dpt tolong ibu2 yg anak2 ada masalah tak tidur lena...

Alkisahnya, last week Sue dah balik JB..duduk rumah suami jaga pantang selama seminggu sbb Sue nak siapkan keje research ckit plus ibu xde kat rumah ni sbb ada kursus..So,selama seminggu kami suami isteri masing2 belajar memahami anak..best ever moment! Sbb suami xde kat Muar berpantang sama2 dgn Sue sbb dia still ada kelas..

Sebulan sebelum ni, Sue handle baby sorang2 dgn bantuan ibu dan ayah..mmg mata panda xpayah cakap la...bila anak tidor,kita pun nak tidor jugak...nikmat sgt tidor masa tu..sbb kadang2 malam anak xnak tidor sgt.bngun 2 jam sekali kadang2 baru 30 minit tidor, dah bangun..lagi2 si anak ni ada tabiat yg ikut bondanya suke mengeliat time tidor dan mudah terkejut time tidor...memang agak haru ckit la waktu malam tu kejap2 terjaga...lagi 1, baby mmg xsuke dibedung kan?Baby Sue pun sama...melalak bila kt bedung...

Tapi, kami suami isteri dah jumpa teknik utk bg baby tidor lama..dan juga lena...okey,jom Sue share dgn korang...mana yg betul,amik la...kalu salah, abaikan je :)

Let say,anak korang tiba2 terjaga, so apa korang perlu buat....Tepuk2 bagi baby tidor balik..kalu tidor,bagus la.kalu xnak tidor, check lampin dia...baby Sue xsuke kalu ada najis or air kencing dlm pampers dia..geli..so,dia xkan tidor balik..so,Sue akan tukar pampers tu...bila dah tukar pampers, bagi susu kenyang2...Sue ada baca buku "Membesarkan Anak Hebat dengan Susu Ibu"..

dalam tu ada share tips macamana nak tahu anak kenyang...baby akan lepaskan puting dengan sendirinya, tangan dan kepalanya akan terkulai...such a good book...mmg Sue akan susukan baby sampai kenyang..

Dah habis menyusu, tepuk or gosok belakang badan die utk pastikan dia sendawa /burping...ni utk pastikan baby tak tersedak susu....lepas dia dah lena,masa ni la baby akan dibedung..erm,mmg selesa sgt dia tidor...ada sekali tu, die terjaga pukul 2.30pg,lepas dah buat mcm yg Sue cerita kat atas ni, pukul 8pg baru dia bangun lg sekali...

Lenanya anak Bonda tidor
Time sue type post ni pun baby still tidor dgn nyenyak nya..padahal td last dia bangun pukul 11...

So,semoga panduan ni dpt tolong ibu2 muda handle anak masing2..hehe..Good luck!~

Pengalaman menghadapi anak kene Jaundice

Salam semua..
Hari ni genap baby 1 bulan..Happy 1st monthsary sayang! Hehe..
Mcm2 kerenah ank..start hari pertama die lahir,dah kuat angkat kepala time kita telangkupkan die., pastu xsmpai sebulan lagi,die dah tendang2 perut kt bila dukung die..pakejtendanh tmpat operation lagi tu...ayah tak bg Sue mandikan baby sbb baby dah lompat2 dlm besen..adoyai anak..kuat betul tulang die..ada sekali tu,ibu Sue mandikan baby dlm besen,baby plak tgh bersimpuh..tetibe die bangun berdiri tegak.kalau org tgh khayal berborak,boleh jatuh baby..bahaya betul..dah la tngan Sue xkuat lagi,still sakit kesan dari sakit Carpal Tunnel syndrome time bersalin hari tu..smpai sekarang xbaik2 lagi..pgg baby mmg xleh lasak2..sakit...

Okey,nak cite mcmana Sue hadapi masa baby kene Jaundice hari tu..Alkisahnya,pagi hari ke 2 baby lahir Sue dah nmpak kelainan pd baby..Baby mcm malas,nak tidor,muka mcm kuning pastu xnak menyusu sgt..menyusu xsampai seminit dah tidor...Kita xde pengalaman anggap biasa la..lagi2 Sue operate...hari ke 2 baru boleh bgun sbb dah bukak air kat tgn,salur kencing semua...bg tau ibu,tp ibu kate biasa je...yela,duk dlm bilik,xbkk lampu mmg xnmpak la kesan kuning pd muka die..bile mlm,masa Dr round ward,bgtau Dr yg sue rs baby mcm kuning..pastu Dr check la..tekan2 bdn,pipi,peha,dada semua..pastu Dr pun dah suspect Jaundice..Dr kata nnti kejap lg die akan dtg balik utk bwk baby amik darah..xlama lepas tu Dr bawak die g jauh dari bonda nya sbb nak amik drh kat tgn...Bila dah siap n baby dah dihantar pada Sue, Sue tanya la bila boleh dpt tau result..Dr kata maybe midnight..tapi dlm 20 minit mcm tu,Dr dtg balik sekali dgn Dr kanak2 gtau keadaan baby.Dieorg kate kene tolak baby pergi NICU mlm tu jugak sbb jaundice baby tinggi..around 262...lagipun baby baru 2 hari..so level tu dikira tinggi la..

Mula2 Sue okey je,tenang je..tp bile dah kene bukak sume baju die bg die pakai pampers aje..pastu sume brng2 die kene keluarkan,baru nangis sbb mlm tu Sue tidor kat wad tanpa baby..sedihnya alahai nak2 bile dgr suara baby lain yg nangis serupa aje suaranya mcm baby Sue..Mlm tu suruh suami bawak dtg pampers 1 bag terus hantar ke NICU sbb nurse kata pampers mmg pakai banyak sbb baby akan kencing n berak dgn banyaknya supaya kuning die keluar cpt..bgtau suami yg Sue sedih sbb xdpt tidor dgn baby..mula2 suami risau jugak tp bila dia dpt masuk tgok baby dlm NICU,baru la xrisau sgt..tp bondanya still nangis dlm wad mlm tu time tidor..kememeh betul bonda ni..hehe

Like a boss :)

Esoknya, hari ke 3,Sue dah boleh keluar.Bermula la sesi tidor di Ward menjaga anak yg kene jaundice..dgn sakit kat ari2 sbb vakum lagi mmg susah nak bgun duduk dri katil..lagi2 baby kene susukan 2 jam sekali...Alhamdulillah susu meriah jugak sbb hari ke 2 tu suruh suami buatkan air rebusan halba dan ibu pun buat bubur campur dgn lobak putih..petua ni utk meriahkan susu badan..

Menurut Dr,kuning baby akan memuncak pada hari ke 4,5 dan 6..sebab tu kebanyakkan baby yg dah balik rumah,ramai yg kene kuning masa time tu..so, skarang ibu2 dah tau,boleh la cegah kuning awal2..baby sue pun masa hari ke 4,5 dan 6 memang bacaan turun naik..stress pun ada..smpai hari ke 5 mintak Dr nak balik rumah sekejap..nak amik tenaga dan semangat..Dr benarkan..Sue balik pukul 2 mcm tu pastu kul 11 mlm dtg balik...mlm tu mmg semangat nak susukan baby..mata pun xngantuk sgt..mlm tu bg baby minum air rebusan sekuang cina yg suami rebus..Sue pun minum jugak setiap kali sebelum susukan baby..

Esok pagi hari ke 6,sebelum baby amik darah, minum sengkuang cina lagi pastu cpt2 susukan baby..Alhamdulillah, baby dah dpt keluar petang tu sbb bacaan jaundice bwh border line which is 232...border line utk hospital muar adalah 250...Alhamdulillah berkat usaha suami dan sue akhirnya bacaan turun jugak...

Terima kasih yg xterhingga utk suami yg sentiasa bg moral support,urut bdn Sue setiap kali dtg melawat..pastu buatkan air rebusan sengkuang cine..mmg sangat2 membantu..begitu jugak utk ibu n ayah Sue..jasa kalian xdpt Sue n baby balas..muah!!!

Harta akhirat kami..

Pengalaman Bersalin Baby MF

15/4-12.58am
Masa ni Sue tgh jahit cadar untuk tilam kekabu baby..


suami dah xde disisi sbb dah balik JB..tetibe rasa nak buang air kecik..lepas buang air, teran skit sue rasa keluar air,teran lagi rasa mcm keluar air lagi..bila berdiri, rasa air mengalir keluar.tapi sikit2 aje..lepas dah puas hati buang air, masuk bilik,tetibe keluar lagi air sampai basah seluar dlm..hati dah rs xsedap..dah rs mcm air ketuban dah...tp cam pelik sbb air ketuban tu warna jernih keluar bersama keputihan2 yg halus2...terus sue amik pampers org dewasa pakai..xsanggup nk pakai pad sbb air mmg keluar dan keluar tp sikit2...msg suami yg ada kat JB tu..nasib bek die lom tidor..tgh study...tanya nak g terus x hospital?suami suh terus g tp mandi dulu sume....dia plak sempat lagi basuh baju sbb baju xde nak bwk balik kg...sian encik suami kelam kabut..hihi..pastu terus gtau ibu utk prepare g labour room (LR)..mula2 ingat nak g LR lambat lagi, tp sbb pampers yg pakai td dah penuh dah warna die mcm coklat2 cair..terus decide g hospital...mandi2, wangi2,cukur2 mana yg perlu, terus siap2 kat bwh tunggu ibu n ayah siap..


15/4-2am
On the way g LR rs contraction yg buat sue berpeluh2..sekali je contraction tu...sampai je Hospital Sultanah Fatimah Muar,terus ke LR.mcm nak g shopping je, melenggang kanggung dgn ibu g LR..haha..Tekan loceng since xde nurse kat kaunter.nurse tanya kenapa dtg.ckp keluar air ketuban,warna coklat..pastu tunjuk gambar pampers yg pakai td.die kata air ketuban+darah.terus masuk dlm LR.ibu n ayah tunggu kat luar.semetara tunggu masuk bilik checkup,nurse interview ckit2.kul 2.30pagi masuk dlm bilik checkup utk buat VE.sebelum baring, nurse suh test air kencing dgn bkk pampers.masa baring atas katil, sgt xselesa sbb air still keluar je..mula2 Dr interview mcm2 based on buku pink tu...pastu Dr buat ctg baby.buat ctg around 20minutes sbb heartbeat baby okey..sian chinese sebelah katil, baby dia tidor buatkan ctg xcntik...cam comel je Dr suh die nyanyi2, pujuk2 baby dlm perut suh bangun..hihi..around pukul 3.30am, Dr mintak kebenaran utk buat VE..okey,mmg xsakit sbb pada pandangan Sue, kat bwh dah sentiasa keluar air ketuban which acts as a lubricant plus Dr pun sapu pelincir kat jari die..Dr kata dah  "3cm"..Dr nak masukkan dlm ward dulu...tp sebelum tu, Dr cucuk jarum kat tgn,pastu masukkan tiub air kencing..owh ye, sebelum buat VE merasa la jugak jolokan speculum yg mengerikan itewww...sbb Dr nak amik sample air ketuban..wuwuw..lepas dah setel semua around 4am, sebelum masuk ward, Dr buat VE lagi sekali, rupanya dah 4cm..terus admit dlm LR..tapi sebelum masuk LR, nurse tolak ke pintu keluar utk jumpa family,mintak maaf semua...tgok2 suami dah smpai..nak nangis rs tgok suami dah ada...salam2 ckp kat suami nnti kt jumpa lg kat dlm ye..hihi

15/4-4am
Sue dpt "Bilik Bersalin 5"..betul2 dpn kaunter nurse...so, sementara tunggu bukak 10cm,betapa la sorang2 dlm LR ni..masa ni suami xmasuk lagi dlm LR..bile sakit contraction tu,Allah je tahu rs die.tp xrs nak teran lagi..dah la xleh gerak2..rs mcm nak patah pinggang.Dr plak sibuk tanya camana rs sakit tu?tegang perut ke?sue jwb x,cume rs nak patah pinggang...wohoiii,kalu contraction tu tegang perut,mesti rs nak pecah perut..huhu

15/4-5am
Tanya nurse, mana suami sy?bila die nak masuk?xlama lepas tu suami masuk.Ya Allah happy giler kot..terus rs cam nak bermanja dgn suami time sakit tu...bile contraction dtg, mengeliat2,tarik baju suami...ada sekali tu, contraction tu kuat giler kot,genggam jaket suami sampai tertetas jaket tu kat area ketiak..hihi..sori syg ;)

15/4-6am
Bukaan dah full 10cm..tp lom rs nak berak..masa xtau dah bkk 10cm nurse dgn Dr xde pun dtg nak check bukaan...bile sakit sgt, Dr tanya mcmana rs?ada rs nak berak?kalu jwb xde mesti die xcheck..so lepas tu, dah tahu dah, kalu sakit sangat, mesti ckp dgn Dr ada rs nak berak..bile da full, Dr suh teran. Tetibe penuh bilik tu dgn nurses and Doctors..nurse kiri kanan tolak perut bg baby turun..tp baby still xnak turun.kepala dah nmpak, bukaan dah 10cm tp baby xnak turun..masa ni suami ada, dia bg semangat sambil lap2 kepala dgn tudung sbb berpeluh2 sgt...masa ni dlm LR sume perempuan..So,nurse mintak bkk tudung sbb die ckp nampak mcm tercekik je..haha..

15/4-7am
Sue ada tenaga lagi nak teran tp Dr nmpak dah xde tenaga..dieorg nak try alternatif vacum since fetal heatbeat pun ok and stabil...Ya Allah, merasa la vacum itewww..dirodok2 3-4 kali, Dr decide kepala baby still xmau turun jugak...bayangkanlah dah lama dah bukaan 10cm itu, tp baby still xmo keluar..sakit itu Allah sahaja tahu...even Dr kata, kepala baby still xmo turun,Sue try gak teran..nurse n doctor pun mmg suh try push if rs sakit..

15/4-8.30am
Dr decide last choice emergency czer..redha je time tu..suami pun redha je sbb kalu boleh nak normal...xpernah terpikir pun nak czer..lepas dah signed segala jenis borang, terus ditolak masuk bilik OT..sempat lg tanya Dr lama x nak tunggu queue utk operate sbb dah xtertahan rsnya sakit sbb bukaan 10cm ni...tp Dr kate xlama, tolak masuk, terus operate since sue pun 1st patient pg tu...Sebelum masuk dlm bilik Ot, nurse panggil waris..sempat salam ibu,ayah utk mintak maaf..rupanya my parents nangis..ni suami yg cite...parents mana yg xsedih tgok kesakitan anak sendiri...sbb sue xpernah sakit n masuk hospital...okey,insaf disitu =.='
Dlm bilik OT pun sempat teran lagi sbb mmg nak normal kan..Dr pun check bukaan kot2 baby boleh turun ke..tapi xde pun..mmg dah tertulis lahirkan 1st baby secara czer.. lepas je inject epidural,Sue tidor sbb penat sgt.

15/4-9.05am
My baby boo dilahirkan...sue terjaga bile Dr ckp "9.05am"..Alhamdulillah....syukur ya Allah...akhirnya cinta hati kami dikeluarkan dri rahimku..dgar suara baby nangis kejap, terus nurse bawak dtg sebelah utk ditunjuk kpd sue..senyap je die...duk hisap jari...hehe..

15/4-9.30am
Sue disorong keluar dri bilik OT and  masuk dlm LR utk amik baby..

Terima kasih Ya Allah kerana kau permudahkan urusan aku bersalin.kalau Sue cite kat org,mesti org rs seksanye..tp Alhamdulillah,Sue rs mudah sgt nak bersalin...nak tunggu bukaan 10cm pun xlama...Alhamdulillah.. :D

Saye dah botak!~ :)


p/s:sori ye kalu cite ni membosankan...bercerita melalui penulisan ni mmg failed..haha


Jaundice

Salam,selamat pagi semua...
Hari ni tulis blog live dari Wad NICU..
Hari ji dah masuk hari ke 4 baby masuk NICU sbb jaundice...
Detect masa hari ke 2..huhu...
Cptkan baby kena?sebab amak apak nye darah O..High possibality...

Apa yg berlaku ada hikmahnya..hikmahnya rezeki susu melimpah ruah siap boleh direct feeding n bt stok susu...yela,baby jaundice kena susukan at least 3 jam sekali..tp sue bg 1 jam sekali sbb susu utk baby banyak...

Semoga hari ni punye result darah bwh border line la...result smlm 252 which is sipi2 je  atas borderline 250..amin3...

Reaksi spontan time tidor...sebijik je gaya mcm scan 3d..haha
P/S: Nnti dah free2 ckit sue cite pengalaman bersalin..bagi baby sihat dulu ok..tq korang semua :)

Welcome to the world,son! :)

Alhamdulillah, permata hati kami suami isteri telah selamat dilahirkan..Mohon doa dari semua readers :)

Tempat Lahir:Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar
Tarikh lahir : 15/4/2014 (39minggu 1 hari)
Waktu lahir: 9.05am
Berat:3.15kg
Mode of deliver: Emergency Czer

Fresh from oven...

2nd day..



39 weeks

Baby, cepat keluar please....
Best ke duduk dlm tu?
Kat luar ni lagi best tau..

38 weeks..Jalan2 area Tasik UTM kononnye untuk cptkan baby keluar...
Penat aje dapat..hik3

39 weeks..Dah kat Muar..Prepare utk deliver & berpantang kat sini...
Amik angin pg kat tepi Sungai Muar bersama suami...
Happy sgt!
Hari ni hubby dah balik JB..tinggal la kt sorang2 kat sini..Mlm2 bile contraction menyerang, xde sape nak urut belakang dah :'( Sue xbg suami balik Muar melainkan dah nak bersalin..sian dia..biarlah suami siapkan kerja die dulu..dah la sem ni last sem.bnyak kerja yg perlu dibereskan..

p/s:Baby, cepat keluar ye..sian ayah tunggu xsabar nak jumpa awak :D


Kisah 2nd trimester

Assalamualaikum semua...

Bosannya..pagi ni kena minum air gula buat kali ke-3...pheww~
Hari ni Sue nak story pasal pengalaman masa pregnant 2nd trimester..setiap trimester mesti akan ada problem..masa 1st trimester kena selalu checkup sbb darah tinggi..2nd trimester plak masalah "ketinggian rahim tak sama dengan waktu kehamilan".. Fundal-Symphysis Height (FSH) greater than  fetus gestational age in weeks.

Apa itu FSH dan kepentingannya?
Iailah ukuran uterus kita untuk tau baby punya development and growth. So that kita tahu adakah pembesaran baby dlm perut tu berkembang ikut masa dia dan jugak kandungan air ketuban yg ada.

Macamana kira FSH?

Diukur dari atas tulang pubik hingga ke rahim yang paling atas. Normal reading adalah minggu kehamilan +/- 2 minggu.Contohnya 20 minggu, so FSH kita antara 18cm-22cm..Faham tak?

Masalah kalau FSH > GA?
Ni antara punca kalau dikenalpasti kt ada masalah tersebut.Berkemungkinan kita:
  • Mempunyai lebih dari 1 baby dlm tummy
  • Salah pengiraan tarikh LMP
  • Baby sihat tapi besar dari ukuran sepatutnya
  • Mempunya lebih air ketuban (Polyhydramnios)
  • Kencing manis

With twin

So, masa minggu ke 26, nurse kat KD detect yang perut Sue ni tinggi dia lebih banyak..masa 26weeks, FSH = 33cm..besar kan? Actually, masa 24 minggu lg Dr dah detect, ada beza banyak ..masa 24w, FSH=28cm..so, masa 27weeks, kena refer ke Pakar kat Hospital Sultanah Aminah,JB.Tahu2 je la if dah kena refer pakar tu, lagi leceh la prosedur checkup.. punya la ramai org kat hospital. tapi yg bestnye, Dr buat detail scan free of charge.since Sue xpernah bt details scan, so peluang mcm ni tentulah ada hikmah kan?jimat dah duit xyah bt details scan..Dr buat details scan sbb nak tau incase ada masalah pada baby smpai buatkan perut Sue besar..sebab katanya, if ada masalah pd baby, baby xdpt recycle air ketuban.Pakar tengok ginjal, mulut cleft, and inner organs yg lain.dan Dr kata normal.So, kena minum air gula plak nak tgok ada kencing manis x. Lepas 3 hari, bacaan kencing manis normal..so, kes ni unidentified la...sbb baby dlm tummy singleton and LMP mmg exactly tepat...After 2 kali appt dgn pakar, Dr kata okey and xyah dtg dah hospital.sbb dia kate normal...just monitor kandungan air ketumban je dlm perut kat KK.pheww~Alhamdulillah :)

Nak masuk 7 bulan


p/s: Waktu kehamilan ni, mula2 je sakit, stress tapi nanti lama-lama korang akan rasa kenikmatan dan kebahagiaan lepas baby dah kekuar..
Reference 1,Reference 2

Antenatal Class @ Hospital Penawar

Sorry for the late post..Dah nak seminggu g kelas antenatal, baru nak up post hari ni...Bz la wei...BZ mengejor masa yg tinggal sisa2 ni sebelum ku bersalin..hew3~

Orait, based on last post, Sue ada gtau yg Sue nak g Antenatal Class organized by Hospital Penawar yg FREE tu..sebabkan FREE haruslah di grab peluang itu.. Lagi2 xpernah smpai hospital penawar ni..Lagi eksited. NAma aje dah bermastautin kat JB ni selama 8 tahun.tp xpernahnya ku sampai area2 sini..Paling rajin pun g JJ Tebrau tu je..ekeke..

Overall, untuk class ni Sue bagi 8/10..Ok la kan..kelas pun free.sape nak bg? Dapat goodies bag, dpt mkn free..pastu dpt vaucher yg bnyak lagi..untung2 dpt hadiah lucky draw..oh ye, utk yg tanya soklan pun dpt gak hadiah..Aktif jugak mak bapak bertanya soklan masa hari tu sampai laju je hadiah habis..haha..

Ada 2 org Dr pakar kat Hospital Penawar..dua2 perempuan..Good kan ? :) masa hari tu just sorang je Dr pakar O&G yg ada namanya Dr Idayu. Entah la, suke la cara dia treat org..Dari situ kt tau mcmana cara dia treat patient dia..Xpernah pun cadang or terfikir nak bersalin kat swasta..Yela, sue belajar, husband pun belajar..ktorg hanya mampu berdoa untuk dapat yg terbaik masa bersalin nnti contohnya mcm Dr perempuan..Doa bnyak2..amin..=.="

Gambar kat bawah ni menunjukkan flow program...Gigih suami amik gambo utk bini dia letak dlm blog..ekeke...

Tentatif pogram

Semangat Dr Idayu bg penerangan. details pasal Antenatal Care.Kenapa kena amik darah, kena kena buat test itu, test ini, mcm2 la..rs mcm xcukup je 30 minit utk session Dr Idayu ni..pastu mak bapak tanya soklan mcm2 lagi..mmg seronok...
1st session by Dr Idayu

Ni plak phsio ajar cara nak kurangkan kesakitan badan masa mengandung..mcmana nak bangun dari duduk, solat time mengandung..mcm2 la..semangat buat demostrasi...hehe
2nd session by physiotherapist

Ni plak Pakar Bius kat Hospital Penawar..comel lote je Dr Marini ni..Dr ni kata die suke sangat besalin sampai xsabar nak lahirkan anak die yg kelapan ni..ooo pregnan rupanya Dr ni..padan la comel berseri2 je..hehe...Dr Marini cite pasal epidural during labour.
3rd session by Dr Marini

Ni plak Nurse. Die cite pasal jahitan epi, jahitan ceaser, dan penjagaannya..phewww!~ ngeri sei tgok gambo..baru gambo tu..kalu yg real punye xtau la nak kate ape2..Hopefully, dipermudahkan semuanya oleh Allah..Amin...
4th session by Staff Nurse


Masa sesi lucky draw, ckp la kat husband yg kita xpernah lucky dari sekolah lagi..xpernah dpt hadiah lucky draw...Simpati aje muke dia tengok kita..haha..tetibe naik NO 8! xsangka bertuah jugak baby dlm perut ni..lawak okey..baby tolong kt bg rasa dpt hadiah lucky draw..hehe..Untuk lucky draw, Sue dpt cooler bag, ada stokin mommy and cooler pad..okey la kan dari xde lansung..hehe
Hadiah Lucky Draw

Muka dah bulat, sembab aje...aish..xberseri lansung..
Depan Hospital Penawar

Tengokla interior design dlm department ni..exclusive sgt! dah mcm masuk dlm bilik consultant kat oversea yg selalu kt tgok kat tv tu je...
Dlm department Women & Child Clinic
Last sekali dpt makan free..hehe..sedap2..mkn spagetti..lapor dah mak buyung ni..haruslah mkn dengan lahapnye..huhu
Nyummy3