Nak tahu panjang baby?

Now dah 11 weeks,hari jumaat hari tu Dr kat KK tunjuk heartbeat,baby dah ada tangan,kaki..Siap lompat2 lagi pagi tu..Sayangnya my hubby xdpt tgok sbb dia xmasuk dlm bilik Dr..indahnya perasaan tu :)
 
Back to our topic,if mommies perasan,masa ultrasound Dr akan ukur CRL baby dlm perut kan? CRL stands for Crump Rump Length.CRL adalah ukuran tinggi janin dari tengah otak hingga ke punggung..Ukuran CRL ni juga digunakan untuk mengetahui usia kandungan sebenar...

Masa kandungan 8 weeks 6 days lepas,CRL janin dlm perut 22.4mm... Contohnya mcm ni..



So, ni untuk rujukan mommies


Source:BabyMed.com

p/s:minta maaf if gambar xberapa nak cantik sgt...taip blog ni pun pakai hp sahaja...enjoy ur baby development!~ :)

Pregnant mummy mmg banyak dugaannya :)

Salam semua...

Lama tak ketemu...
TQ yang wish kat post lepas..comment bnyak xberbalas..Mintak maaf ye..xdapat nak berblog since xdpt duduk lama..

Alhamdulillah kesihatan semakin ok.Sue xde morning sickness segala bagai,Alhamdulillah...
Tapi pergi research lab pun on-off aje sbb xmampu nak duduk atas kerusi lama2...Dah try bnyak kali dah buat kerja di lab tp kesannya mlm tu akan lemah 1 bdn dan sakit sangat perut ni akibat tekanan semasa duduk..Duk rumah aje sambil melayan nota2 ni dan cari idea untuk tulis thesis..

Bleeding of course ada..masa week 6.scary sgt! Masa tu hari Jumaat kat lab.terus ke private klinik utk scan..Alhamdulillah Baby ada lagi. Dr bg dupston utk kuatkan rahim n bedrest..bleeding kesan dari jemur baju...Sekarang husband yg buat semuaaaaa kerja dari memasak,basuh baju,jemur baju,basuh pinggan,kemas rumah dsb nya...Tq sangat2.Sayang abg dunia akhirat! :')

owh ye.Sue buat buku merah sgt awl akibat drh tinggi masa check kat private clicic masa week 6 before bleeding hari tu...Dr terus refer ke KK utk detail check up sbb BP 160/95.. tanjat titew! :p Akibatnya sekarang 2 hari sekali kena dtg klinik desa utk check BP n urine...pastu 2 minggu sekali appt dgn Dr kat KK..last 2 weeks amik darah utk ujian tiroid..punye la sakit.. :') untuk anak ku korbankan jugak..

Last 2 days,perut sakit sgt! pedih bahagian abdomen.xsenang duduk..tidor pun asyik terjaga je...Perut memulas nak buang air besar,tp xleh kuar.bukan sembelit! at last,g jugak klinik yg sama.Gastrik rupanya :') xpernah rs seumur hidup gastrik...Alhamdulillah hari ni dah ok...semalam tidor lena sgt sbb dah xpedih perut..It's normal for pregnant mom to hv gastric..because of the hormone bkn sbb kt xmkn..u all can refer to Dr Zubaidi's blog on this issue :) 


ubat angin,ubat lembutkan najis,ubat gastrik! Ubat ni sgt la bagus! Tq Dr Adyani :)

Lagi 2 weeks ++ akn tamat la my 1st trimester... Dah janji dgn husband akn tolong dia sikit2 hal2 rumah,masak semua lepas habis 1st trimester ni..hehe...

My 8 weeks 6 days baby ..Semoga Allah kurniakan ku rahim yg kuat dan semoga zuriatku ini sihat dan membesar dgn cukup sifat..Semoga Allah lindungi zuriatku ini..amin
CRL stand for crump to lump..panjang janin masa ni 22.4mm..tooo small :)

p/s: Sue teringin nak share apa yg sue amalkan bile sue bleeding haritu..bleeding sekali je.tp kalu asal buat kerja lasak skit konfirm akan ada brownish..All these things mmg menakutkan pregnant mummy kan? huhu