DIY simple Thank You tag using Adobe Photoshop

Salam,
Atas permintaan ramai untuk cara buat TQ tag guna Adobe Photoshop (AP), Sue tunaikan la permintaan korang yer..
Actually, bukan TQ tag je, korang boleh bt mcm2 lagi guna AP ni..Contohnya mcm wedding card, Guestbook, erm..ape lagi ek?? korang pikir la sendiri pe nak buat eh..hehe..
Bukan xboleh buat guna Photoscape, tp TERHAD penggunaanye..Erm..nnti korang dah men2 dgn AP ni, korang tau la kelebihannya nanti ok!~

OK2..udoh2 la berceloteh ye Cik Sue! Moh kite buat kije ni...
JAppp!!!! Sebelum tu Sue nak mintak maaf kalu entry ni buatkan lambat loading..maapp!! gambor seguni nak letak ni..hehe
First of all, Sue nak inform yg Sue akn create image dalam bentuk PNG..kalu nak JPEG, cara die sama je..


(1)
Open Adobe Photoshop korang..Klik File>New



(2)
Masukkan saiz canvas yg korang nak buat..xkisah besar ke,kecik ke..TAPIIII Sue suka besar sebab kalu kita nak stretch gambar tu untuk pembesaran, pixel gambar takkan pecah..Lepas dah select size, klik Ok.



(3 dan 4)
Klik Layer>New>Background from layer. Tujuannya untuk bukak tanda lock pada layer tersebut..after that, klik Ok.



(5 dan 6)
Klik Layer>New>Layer..Tujuan sbb Sue nak create layer baru..
"Kenapa Sue tak start je buat atas layer tadi??"
** Sebab Layer tadi akn di delete pada last process untuk dptkan image yg xde background colour..Paham tak? huhu...
*xreti la buat tutorial software..maap2..*


(7)
This is where we'll begin our work..ehehe..
Korang akan ada 2 layer..Boleh tgok kat belah kanan-bawah..


(8)
Bawak cursor korang ke panel sebelah kiri..Tekan Brush Tool..tgok kat gambar yeee..



(9 dan 10)
Right klik cursor atas layer korang tu, than akan keluar gambar mcm kat atas..Korang pilih la brush ape yg korang nak apply...then klik Ok..
Untuk dpt brush yg comel2, korang kena download ye dri blog2 len serata dunia..:)




(12,13 dan 14)
Pilih brush mana yg menjadi pojaan hati, pilih saiz brush, then klik cursor korang atas layer korang...



(15 dan 16)
Untuk apply next brush, sile apply new layer sbb nnti if last minit koran x suke, korang senang nak delete.. apply brush sama mcm cara tadi ye..


(17)
Untuk pengetahuan korang, bunga tu xde kaler ye..Hanya ada outline je..
So, untuk kaler bunga tu, korang klik cursor pada panel belah kiri ( Paint Bucket Tool)..
Tengok gambar ye...Sue cite berdasarkan gambar..


(18)
Klik color yg korang suke kat belah kanan yg ada banyak warna2 tu...mcm Sue, sue pilih kuning...Pastu, tekan je bucket tool pada tempat yag korang nak warnakan tu...


(19 dan 20)
Untuk tulis nama, klik lagi sekali panel belah kiri ( Horizontal Type Tool)..
Lepas tu drag cursor atas layer supaya ada kotak mcm dalam gambar 20..



(21 dan 22)
Lepas dah tulis, korang boleh ubah warna tulisan korang, jenis font and size font kat panel atas tu...lepas dah siap ubah, tekan tanda right(_/) tu ye..





(23,24,25 dan 26)
Bawak cursor ke sebelah kanan-bawah,right klik pada Layer 0..Then klik Delete layer...Pastu klik Ok..
Tujuannya untuk buang background layer tersebut mcm dalam gambar 26




(27,28 dan 29)
File>Save As.....Mcm dalam gambar 28, ubah format ke .PNG...dan klik OK!


(30)
Nnti akn keluar interface mcm dalam gambar 30..Klik Interlace>Ok



(31 dan 32)
See....xde background kaler putih pun kat belakang TQ tag korang...
Tujuannye memudahkan korang if korang nak letak dlm blog sbb...
U know what i mean??
Nnti elok je bile upload xde background color yg mencacatkan blog korang...
mcm ni...

Hopefully tutorial ni amat2 membantu korang yg betul2 nak DIY ...
Letih mata, letih tangan mengadap laptop lelama ni...huhu
Gud luck korang sume..
Nnti sesape dah buat TQ tag masing2 tu ikut cara Sue ajar ni, tinggal la link korang kat sini..Boleh Sue tengok pandai x anak murid Sue sume ni buat..hehe..
Ok korang...

Till we meet again~

8 comments:

dila v(^_^)v said...

sue comey..rajinnya wat tutorial..kagum2..hihi..nanti nak try la buat..tp mst x cntik mcm sue buat..hukhuk

Sharz said...

thanks!! sangat berguna untuk saya yang tak kreatif nie! =)

ciksusu said...

sue, nape kte buat tak jadi pon ;(
bila apply brush xde kesan pon..
cmne nak warnakan area tu..

(●*∩_∩*●) said...

@dila v(^_^)v

Haha...Gagahkan diri buat tutorial ni sbb nak tolong B2B yg len buat TQ tag ni...senang keje nnti :)

(●*∩_∩*●) said...

@Sharz

Thanks Sharz!! :)
Hopefully ia membantu awak ye...
If ada masalah nak buat, boleh contact Sue..^^

(●*∩_∩*●) said...

@ciksusu

Cik Susu.. ^^
Add YM Sue boleh? nnti Sue tolong apa yg sue boleh tolong k..

pokok redup said...

nice sue....
good tutorial...
br tau cmne nak remove background tu...
thanx a lot share the knowledge..

(●*∩_∩*●) said...

welcome @poko redup..
semoga ianya bermanafaat :)