Bagaimana aku tahu aku pregnant?

Al-kisahnya aku dah missed period dekat 5 hari on 16/8 tu..aku syak yg aku pregnant even xde obvious sign sgt... sbb last cycle aku missed period 4 hari...mlm 15/8 tu aku dah nekad nak bt pregnancy test esok pg which is 16/8.. around 4 am aku tersedar sbb mimpi..aku mimpi bt pregnancy test dan naik double line xsampai 1 second...line T lagi terang dri line C..aku terus tersedar dari mimpi dan buat test..xsampai 10 seconds naik double line..menggigil aku...nak nangis T_T

Aku kejut suami,tp dia tak excited pun..mungkin die xsedar kot ape yg dia ckp time tu..

Me: Abg,tgok ni..Double line abg...line ni naik cepat giler
Suami: Apa maksudnya? *bukak mata ckit*
Me: Maybe pregnant kot...
Suami: Meh sini tidor...ngantuk ni...
Me: *Touching*

Terus lepas tu aku xleh tidor n tunggu Subuh...Dah ngaji sume aku kejut suami utk solat Subuh..baru dia tanya aku ape die yg tunjuk td..huhu

Esok pg kul 9 pg aku dah ajak encik suami g confirm kat klinik..Mula2 dia kata awal lagi...Dia suh tunggu seminggu lagi..Adoyai,mn boleh tunggu..Aku merajuk baru cpt2 nak bawak aku g klinik...hehe

Aku ajak g klinik keluarga sebelah blok aku ni je...Klinik Keluarga Taman Pulai Perdana...Dr dia baik! Dr kat klinik ni semua perempuan.,Masa aku dtg Dr bertugas adalah Dr Adyani...mmg mcm mak2 ckit ;)

Me: Sy nak check pregnancy.
Dr:Check?
Me:Eh,confirm pregnancy,
Dr: Owh,confirm...* sambil gelak manja* Dr suh Nurse bt upt kat toilet belakang.
Me:Dr,boleh lagi ke detect? sy dah kencing pg td..
Dr: Boleh lagi... *dr gelak*
*============= Sambil tunggu result keluar,berdebar2 gak rasanya..===============*
Dr: Tahniah! Awak pregnant.EDD awk adalah 20/4/2014..Awak boleh start buat buku merah pada awal Oktober..Saya bg acid folic dan susu sample ni...Tahniah ye..
Me:Buat buku merah kat cni jugak ke Dr?
Dr: Kat mn2 pun xkisah...kat klinik kesihatan boleh,private boleh..
Me: Ok dr..tq Dr..
Dr:Baik2...Tahniah ye..

Bila keluar dri bilik Dr,gtau suami,baru dia percaya..kat unah dia kata xnak berharap sgt..terus suami peluk n cium aku..haha..tak nyempat3..*malu saya* Harga upt test,consultation n acid folic hanya kena bayar RM29 je..kat situ pun ada scan jugak.canggih jugak alatnya..tapi sebb excited punye pasal lupa nak tanya bile start boleh scan sbb hari tu Dr kata kecik lagi ni kalu nak tgok scan..Pastu lupa nak tanya bape bayaran scan kat situ..my bad..huhu

Alhamdulillah,hari ni dah 5 weeks.Just rs xselesa perut n memulas nak beri2 je..maybe effect mkn pedas kot..adakah time pregnant ni daku xboleh mkn pedas?
ingatkan esok nak g scan n nak tanya pasal ni sbelum ke Lab..

Owh, aku xde morning sickness lagi..masih aktif lagi.Alhamdulillah...Semoga baby behave dlm perut ye..:)

Sign aku pregnant:

  • -Missed period ( 5 hari)
  • - Breast rs berat n sakit start dri missed period..
  • - Ngilu n cramp kat perut..
  • -Bloating.Perut keras n besar..
  • -Masa sebelum raya n awal raya time kat kg,asal ada masa terluang aku konfirm tidor smpai kene tegur dgn ayah kata asyik xde mood je muka ni..Actully bukan xde mood.cume ngantuk je =.="
  • -Aku mimpi! ;) hehe


Tu je la cite aku panjang lebar ni..Alhamdulillah Allah kurniakan rezeki kpd kami selepas 1 tahun kami nikah pd 7 Syawal...Allah lebih mengetahui masa yg terbaik untuk kami ada zuriat..Allah is the perfect and an excellant planner!! MasyaAllah..Alhamdulillah




- Posted using BlogPress from my iPhone

10 comments:

Miss Dilla said...

tahniah syg! :)

Nursaila Norman said...

tahniahhhh :) lebih kurang je weeks kita :) ckp psl mimpi kan..sy pun ada mimpi 2x..mimpi pregnant n bersalin..lps tu bru tau sy pregnant..

~Fara~ said...

tahniah dear.. anugerah Syawal tu..

Diyana said...

followed here...
xde blog... cuma reader (^_^)

tahniah yaaa...
take care awal2 ni...

Shizan Syafik said...

tahniah.. take care sis.. :)

Ijiyu said...

Excited baca. tq sbb sudi kongsi... and tahniah! :)

Ayeen Muhammad said...

Hai..tahniah ye di ucapkan..
Jum jenguk n cucimata di Kedai BabyLola Baby shop saya.. pelbagai barangan utk ibu dan bayi anda

https://www.facebook.com/babylola89

SarahSyafiq said...

Edd tahun 3014?lamanya.hehee..gurau je.take care ye.enjoy pregnancy walau susah mn.sbb nnt rindu.hee

mama leen said...

jalan2 cari paper latern.. jumpa blog ni.. hehe.. tahniah ye dah mengandung pun..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. bestnya baca... sheila pun ada mimpi pasal pregnant sebelum check upt. tapi kan, tu cerita lepas sebulan mimpi baru tergerak hati nak check upt. kahkahakah. 2 bulan tak period, sheila wat derk je. malas nak buat upt, sebab dah selalu negatif kan. alhamdullilah masuk 1 tahun 3 bulan nikah, Allah beri rezeki buat kami berdua. teringat masa nampak double line naik. nangis dan menggeletar pagi2 kat toilet tu.. Allahuakbar ~~~