Addicted dgn Sophie Paris

Sophie paris? ape tu??
Ala,Sophie paris tu mcm Avo,Cosway etc tu..
Diaorg ada jual handbag,purse,spek mata,cosmetics dan mcm-mcm lagi..

Sue pernah beli purse dia...Dah setahun lebih pakai.Harga dlm RM 50 mcm tu.tp puas hati sbb Sue jenis yg xjga sgt barang-barang comel ni.Paling lama pakai barang2 pun  dalam 2-3 bln,kompem punah la..Kalau purse tu,dicampak aje dlm handbag or beg laptop.Handbag pun baling je atas kerusi..haha..punye la pemalas..

Tapi banyak-banyak purse ,purse dari Sophie Paris ni xkoyak,kulit xterkopek,zip xrosak,button pun pun sama xrosak.padahal dah lama dah pakai.. Compartment dia pun banyak..


Sophie Paris punye jenama mmg recomended la..tahan lasak...handbag pun cun dan comel aje..mcm beg berjenama...Tak caya tengok ni..




 Orang kata biar mahal,asalkan tahan lasak dan tahan lama.Sue plak memang jenis yg akan beli brang 1st hand mcm handphone@laptop..NO barang 2nd hand.lebih puas hati..kasut,beg,jam plak mmg pilih yg berkualiti supaya xde la asyik nak baiki or beli baru..tu lagi la merugikan duit beta kan :p

So,kepada sesiapa yg berkenan nak beli beg2 mcm ni,boleh la contact my twin sista!~ 

Suhana: 0176127402

Owh ye,kalu korang ni mmg suke shopping n beli brang murah2,boleh juga subscribe jd ahli..korang akan dpt less 20% dari semuaa barang yang ada dlm katalog...katalog baru keluar sebulan sekali..

Orait,jangan lupa dptkan brang berkualiti ni okey~ 
kompem korang x menyesal... :)

Next aim beg yg bwh tu...suke sgt beg besar yg 1 tali.. :)


Jualan Penghabisan Stok:Shajaratul Design

Sue just nak share promosi akhir tahun dari Shajaratul Design...
 
Korang yg tengah cari paper lantern murah,gift box yg comel,terjah la kedai akk ni...

 

Printscreen aje sbb taip blog pun thru FB aje...enjoyy~


Video Sharing


20 weeks: I'm halfway through my pregnancy :)


Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..
Semuanya berjalan lancar sepanjang 20 minggu ni...
Baby behave sangat..sayang awak!~ *muah*

This weekand,kami suami isteri release tension belajar ke PD bercuti bersama2 dgn parents.
Owh!sgt seronok...
Dapat mandi pantai,dapat mandi kolam...
Even rasa agak terbatas,tapi still rasa seronok!

Badan dah terasa berat,perut dah obvious nampak,tapak kaki dah start sakit kalau jalan banyak...Alhamdulillah,belum rasa cramp..Hopefully cukup la zat2 untuk badan ni supaya badan sihat sentiasa..

Owh ye,baby's kick dah obviously terasa..haha...
Last week,g scan dah nampak jantina...
Amboi ,excited nak tunjuk jantina awak ye sayang~ :) Dr letak probe je terus awak tunjuk...

Hopefully awak sihat2 selalu sampai awak keluar ye sayang...amin ~

3.5 months Premature Baby

Sue just nak share dgn korang video ni..
Betapa kuatnya semangatnya untuk terus hidup dengan izin Allah...
I was crying :') 
Tabah sungguh mak baby  lalui dugaan yg diberikan..

Ni Ward,nama baby tu masa 4 hari selepas dilahirkan..

Ward dah boleh balik rumah lepas stay kat hospital selama 107 hari..

Now baby dah besar n comelll sgt~

Enjoy~

Baby's Heartbeat :')

Semalam ada checkup kat Klinik Desa Kangkar Pulai..Alhamdulillah,everything went well 😊

My sweetypie pun dah berusia 18weeks.
My BP reading pun maintain 120/80..
HB result pun cun 13.5.. at first,takut jugak nak cek sbb dah lamaaaa sgt tak makn ubat iron tu..takut plak HB jatuh..bile check,alhamdulillah lebih bagus dari makan ubat iron..maybe Sue berselera mkn sekarang kot... :) now,nurse just bg Obimin.xyah dah mkn 4 jenis ubat tu sbb bcaan HB pun cantik...

Semalam 1st time check guna Doppler usg oleh nurse..I was crying! :')
even sebelum ni dah bnyak kali bt usg,tp mesin usg kat KK dan kat klinik yg biasa checkup tu xboleh dgar heartbeat baby..just boleh nmpak kelip2 aje..

Staff nurse was shocked! "eh2,aktifnya dia..laju je heartbeat dia" hehe...because  baby's heartbeat was beating sooo fast but normal..around 150bpm :) 
Nurse tanya dah rasa baby gerak lom?
Sua kata dah.cume rasa berdenyut2..Kalau tgok perut area pusat boleh nampak perut tu berdetak2 bergegar...starting from 14 weeks Sue dah rasa baby dlm perut..lucky me :)

Malam smlm time tgh rehat2..Sue rasa baby tendang! betul mommies kata mula2 ni rasa baby tendang mcm kena jentik yg halus je..ada la rs dlm 3-4 kali...hehe 

Tq baby sbb bagi rasa kewujudan kamu..love u so much!!


Jom try~ Hasilnya dah terbukti!

Hari ni Sue nak promote 1 benda kat wanita2 yg nak lebih cantik..
Pernah dengar Doublestemcell Phytoscience ?



1.PhytoCellTechnology-skin cell protection
2.Innovation Prize 2008-best active ingredient
3.Memperolehi GMP certificate-amalan perkilangan baik
4.100% natural-NO preservatives
5.Sesuai utk vegetarian
6.HALAL-Paling penting!!!
7.Memperolehi kelulusan dari SIRIM & GMP
8.Mempunyai RM3 juta produk liability insurance (policy no:SM-08541934-PRL)
9.Dah dipatenkan..PATEN tu bkn senang nak dapat tauu..sape yg curikkkk memang kena SAMAN!!

Ni adalah doublestemcell.
Produk paling pemessss amous sekarang ni !
Datin Paduka Umie Aida..Lynda Roslan..Fatin Suhana...sume org2 glamerrr yg ambil supplement ni..
Muka dieorg???perghhh..cantik..licin..xteringin ke???




simple giler cara mkn die..juz letak bawah lidah n kemam selama 30saat ! Wah..jimat masa..lepas tu..boleh tdoooo..
Xpayah nak bancuh la...nak kne blend laaa..shake la..xperlu sume tu..
Jimat masa okayy..


Nak cuba??? beli 1 pek RM250..tp kalau jadi ahli..cuma RM270 = keahlian+2 pek doublestem+FREE POSTAGE
JOM LA RAMAI2 TRY..SURE XKAN MENGECEWAKAN KORANG !!!!!!!!

Sesiapa yg jd ahli tu korang pun boleh generate income berganda2!~ insyaAllah..

SMS/WHATSAPP :017-6127402 (suhana)

Dari mata Sue yg tengok tuan punya badan ni, memang kulit die bertambah comey..mulus aje..iolss is jeles okey.. badan pun makin kurussss! Nnti pas bersalin akk u ni plak nak cantik..ekekeke

Tapi sebab pregnantSue xberani nak mkn even Herbalife sekali pun xberani nak makan..Sue just mkn benda2 yg biasa aje...
Lepas bersalin, insyaAllah nak try!~

Nak tahu panjang baby?

Now dah 11 weeks,hari jumaat hari tu Dr kat KK tunjuk heartbeat,baby dah ada tangan,kaki..Siap lompat2 lagi pagi tu..Sayangnya my hubby xdpt tgok sbb dia xmasuk dlm bilik Dr..indahnya perasaan tu :)
 
Back to our topic,if mommies perasan,masa ultrasound Dr akan ukur CRL baby dlm perut kan? CRL stands for Crump Rump Length.CRL adalah ukuran tinggi janin dari tengah otak hingga ke punggung..Ukuran CRL ni juga digunakan untuk mengetahui usia kandungan sebenar...

Masa kandungan 8 weeks 6 days lepas,CRL janin dlm perut 22.4mm... Contohnya mcm ni..



So, ni untuk rujukan mommies


Source:BabyMed.com

p/s:minta maaf if gambar xberapa nak cantik sgt...taip blog ni pun pakai hp sahaja...enjoy ur baby development!~ :)

Pregnant mummy mmg banyak dugaannya :)

Salam semua...

Lama tak ketemu...
TQ yang wish kat post lepas..comment bnyak xberbalas..Mintak maaf ye..xdapat nak berblog since xdpt duduk lama..

Alhamdulillah kesihatan semakin ok.Sue xde morning sickness segala bagai,Alhamdulillah...
Tapi pergi research lab pun on-off aje sbb xmampu nak duduk atas kerusi lama2...Dah try bnyak kali dah buat kerja di lab tp kesannya mlm tu akan lemah 1 bdn dan sakit sangat perut ni akibat tekanan semasa duduk..Duk rumah aje sambil melayan nota2 ni dan cari idea untuk tulis thesis..

Bleeding of course ada..masa week 6.scary sgt! Masa tu hari Jumaat kat lab.terus ke private klinik utk scan..Alhamdulillah Baby ada lagi. Dr bg dupston utk kuatkan rahim n bedrest..bleeding kesan dari jemur baju...Sekarang husband yg buat semuaaaaa kerja dari memasak,basuh baju,jemur baju,basuh pinggan,kemas rumah dsb nya...Tq sangat2.Sayang abg dunia akhirat! :')

owh ye.Sue buat buku merah sgt awl akibat drh tinggi masa check kat private clicic masa week 6 before bleeding hari tu...Dr terus refer ke KK utk detail check up sbb BP 160/95.. tanjat titew! :p Akibatnya sekarang 2 hari sekali kena dtg klinik desa utk check BP n urine...pastu 2 minggu sekali appt dgn Dr kat KK..last 2 weeks amik darah utk ujian tiroid..punye la sakit.. :') untuk anak ku korbankan jugak..

Last 2 days,perut sakit sgt! pedih bahagian abdomen.xsenang duduk..tidor pun asyik terjaga je...Perut memulas nak buang air besar,tp xleh kuar.bukan sembelit! at last,g jugak klinik yg sama.Gastrik rupanya :') xpernah rs seumur hidup gastrik...Alhamdulillah hari ni dah ok...semalam tidor lena sgt sbb dah xpedih perut..It's normal for pregnant mom to hv gastric..because of the hormone bkn sbb kt xmkn..u all can refer to Dr Zubaidi's blog on this issue :) 


ubat angin,ubat lembutkan najis,ubat gastrik! Ubat ni sgt la bagus! Tq Dr Adyani :)

Lagi 2 weeks ++ akn tamat la my 1st trimester... Dah janji dgn husband akn tolong dia sikit2 hal2 rumah,masak semua lepas habis 1st trimester ni..hehe...

My 8 weeks 6 days baby ..Semoga Allah kurniakan ku rahim yg kuat dan semoga zuriatku ini sihat dan membesar dgn cukup sifat..Semoga Allah lindungi zuriatku ini..amin
CRL stand for crump to lump..panjang janin masa ni 22.4mm..tooo small :)

p/s: Sue teringin nak share apa yg sue amalkan bile sue bleeding haritu..bleeding sekali je.tp kalu asal buat kerja lasak skit konfirm akan ada brownish..All these things mmg menakutkan pregnant mummy kan? huhu

Bagaimana aku tahu aku pregnant?

Al-kisahnya aku dah missed period dekat 5 hari on 16/8 tu..aku syak yg aku pregnant even xde obvious sign sgt... sbb last cycle aku missed period 4 hari...mlm 15/8 tu aku dah nekad nak bt pregnancy test esok pg which is 16/8.. around 4 am aku tersedar sbb mimpi..aku mimpi bt pregnancy test dan naik double line xsampai 1 second...line T lagi terang dri line C..aku terus tersedar dari mimpi dan buat test..xsampai 10 seconds naik double line..menggigil aku...nak nangis T_T

Aku kejut suami,tp dia tak excited pun..mungkin die xsedar kot ape yg dia ckp time tu..

Me: Abg,tgok ni..Double line abg...line ni naik cepat giler
Suami: Apa maksudnya? *bukak mata ckit*
Me: Maybe pregnant kot...
Suami: Meh sini tidor...ngantuk ni...
Me: *Touching*

Terus lepas tu aku xleh tidor n tunggu Subuh...Dah ngaji sume aku kejut suami utk solat Subuh..baru dia tanya aku ape die yg tunjuk td..huhu

Esok pg kul 9 pg aku dah ajak encik suami g confirm kat klinik..Mula2 dia kata awal lagi...Dia suh tunggu seminggu lagi..Adoyai,mn boleh tunggu..Aku merajuk baru cpt2 nak bawak aku g klinik...hehe

Aku ajak g klinik keluarga sebelah blok aku ni je...Klinik Keluarga Taman Pulai Perdana...Dr dia baik! Dr kat klinik ni semua perempuan.,Masa aku dtg Dr bertugas adalah Dr Adyani...mmg mcm mak2 ckit ;)

Me: Sy nak check pregnancy.
Dr:Check?
Me:Eh,confirm pregnancy,
Dr: Owh,confirm...* sambil gelak manja* Dr suh Nurse bt upt kat toilet belakang.
Me:Dr,boleh lagi ke detect? sy dah kencing pg td..
Dr: Boleh lagi... *dr gelak*
*============= Sambil tunggu result keluar,berdebar2 gak rasanya..===============*
Dr: Tahniah! Awak pregnant.EDD awk adalah 20/4/2014..Awak boleh start buat buku merah pada awal Oktober..Saya bg acid folic dan susu sample ni...Tahniah ye..
Me:Buat buku merah kat cni jugak ke Dr?
Dr: Kat mn2 pun xkisah...kat klinik kesihatan boleh,private boleh..
Me: Ok dr..tq Dr..
Dr:Baik2...Tahniah ye..

Bila keluar dri bilik Dr,gtau suami,baru dia percaya..kat unah dia kata xnak berharap sgt..terus suami peluk n cium aku..haha..tak nyempat3..*malu saya* Harga upt test,consultation n acid folic hanya kena bayar RM29 je..kat situ pun ada scan jugak.canggih jugak alatnya..tapi sebb excited punye pasal lupa nak tanya bile start boleh scan sbb hari tu Dr kata kecik lagi ni kalu nak tgok scan..Pastu lupa nak tanya bape bayaran scan kat situ..my bad..huhu

Alhamdulillah,hari ni dah 5 weeks.Just rs xselesa perut n memulas nak beri2 je..maybe effect mkn pedas kot..adakah time pregnant ni daku xboleh mkn pedas?
ingatkan esok nak g scan n nak tanya pasal ni sbelum ke Lab..

Owh, aku xde morning sickness lagi..masih aktif lagi.Alhamdulillah...Semoga baby behave dlm perut ye..:)

Sign aku pregnant:

  • -Missed period ( 5 hari)
  • - Breast rs berat n sakit start dri missed period..
  • - Ngilu n cramp kat perut..
  • -Bloating.Perut keras n besar..
  • -Masa sebelum raya n awal raya time kat kg,asal ada masa terluang aku konfirm tidor smpai kene tegur dgn ayah kata asyik xde mood je muka ni..Actully bukan xde mood.cume ngantuk je =.="
  • -Aku mimpi! ;) hehe


Tu je la cite aku panjang lebar ni..Alhamdulillah Allah kurniakan rezeki kpd kami selepas 1 tahun kami nikah pd 7 Syawal...Allah lebih mengetahui masa yg terbaik untuk kami ada zuriat..Allah is the perfect and an excellant planner!! MasyaAllah..Alhamdulillah




- Posted using BlogPress from my iPhone

Rezeki Ramadhan & Syawal

Alhamdulillah, rezeki dari Allah selepas setahun kami di ijab Qabul kan...

Allah knows what's perfect for us! Allah is the best planner~ :)



- Posted using BlogPress from my iPhone

DIY simple Thank You tag using Adobe Photoshop

Salam,
Atas permintaan ramai untuk cara buat TQ tag guna Adobe Photoshop (AP), Sue tunaikan la permintaan korang yer..
Actually, bukan TQ tag je, korang boleh bt mcm2 lagi guna AP ni..Contohnya mcm wedding card, Guestbook, erm..ape lagi ek?? korang pikir la sendiri pe nak buat eh..hehe..
Bukan xboleh buat guna Photoscape, tp TERHAD penggunaanye..Erm..nnti korang dah men2 dgn AP ni, korang tau la kelebihannya nanti ok!~

OK2..udoh2 la berceloteh ye Cik Sue! Moh kite buat kije ni...
JAppp!!!! Sebelum tu Sue nak mintak maaf kalu entry ni buatkan lambat loading..maapp!! gambor seguni nak letak ni..hehe
First of all, Sue nak inform yg Sue akn create image dalam bentuk PNG..kalu nak JPEG, cara die sama je..


(1)
Open Adobe Photoshop korang..Klik File>New


Another wedding event after 6 month

Yeah!~
hari ni majlis bertandang abg sulung dan juga majlis bertunang my twin..

Both my twin n my SIL were sooooo beautiful!!
gorgeous !!
kalah masa due kawen dulu...
muka my twin sgt cntik msa dia bertunang...

baju n shawl half moon sue jahit kan...

mek kt tgok makeupnya...next entry insuaAllah Sue reveal siapanya MUAnya...

I do love vintage!!

Ada seorang B2B yg comel org nye telah mencuri hati ku!! pencuri2!!

HAHAHA..


No la...beliau telah mencuri hati ku kerana pandai membuat something yg guna image vintage!
Sue gila vintage..sbb die comel, nmpak classic, old scholl..hehe..
Tgok la beliau and the team buat deco pelamin ni..love it!! =X =X


 Nak lagi !! NAk lagi!!!


Vintage mood comes in babe !!

Paper wheel !! Weehooo~~
 p/s : really loves with the color tones! :)
p/ss: DILA pun pandai buat doodle yg comellll sgt! serius comel ^^

Anybody interested??
Contact DILA

Kad pintar aka kad nikah

Salam semua,

Dipagi Jumaat ini, Sue saje nak story yg Sue dah dpt kad nikah !~



Perasaan dapat kad nikah ni mcm jakun sikit..haha
Ye la kan sbb xlarat den nak bawak sijil nikah tu kehulu kehilir..
dengan adanya kad pintar ni, senang la ckit nak bergerak..

Kalu ada yg pandang ktorg dgn pandangan yg pelik, tunjuk je kad nikah ni..
Semenjak ktorg husband n wife belajar sekali ni, ktorg makan sekali, balik merempit naik moto sekali...
bdk2 yg pakai tudung labuh ni suke tgok pelik...erm....
just forget it ;)

Just nak story procedure bt kad pintar kat Johor ni...
1. Lepas nikah, kt kena tunggu 2 bulan utk amik sijil nikah yg ori kat pejabat agama yg kt daftar nikah tu..
2.Lepas dah amik sijil nikah, korang akan diberi 2 keping borang PERMOHONAN KAD PINTAR utk diisi..korang isi la..Sebelum hantar, korang make sure:

  • Sediakan RM50 utk proses permohonan.
  • Gambar lelaki bersongkok (2 keping )
  • Gambar perempuan bertudung (2 keping )


3.Korang boleh hantar borang tu kat mn2 pejabat kadi dlm negeri Johor ni...Contoh mcm Sue, Sue daftar nikah kat Pejabat kadi Ledang tp Sue hantar borang kad pintar ni kat Pejabat Kadi JB...Lepas tu, korang akan dapat resit pembayaran..Ingat tau..SIMPAN resit tu sbb nnti nak tuntut kad pintar dia nak resit..
4.Lepas 2 bulan, korang boleh la tuntut kad pintar kat pejabat kadi yg korang hantar borang tu...Hanya tunjukkan resit dan jangan lupa bawak sekali SIJIL NIKAH asal sbb nnti ada kerani tu nak cop2 no siri apa entah...

So, itu saja la procedure nya kat Johor ni..

Sekian,wassalam :)

doll idaman :)

teddy bear is not my favorite...
dulu time2 belajar sekali je encik suami belikan teddybear..kecik je ... tu pun aku xpernah merengek2 mintak..tp xlama pun dgn aku sbb aku bukannye suke peluk teddybear time tdor...so,ia selamat berada dirumah..:p

last weekand,g ayer hitam dgn ibu n en suami...nak amik tempahan hantran..punyela gojes hantaran die buatkan.,.tp sedih masuk kedai tu sbb teringat kenangan preparations kawen dulu..,sume tu kenangan..menitik gak air mata..en suami pujuk kata nnti bile aqiqah ank kt bt preparations mcm kawen lagi tp utk anak kt plak..haha..baru la perasaan sedih dpt ku tepis...

time nak bayar,ternampak 1 bantal biji polisterin..xtau nape suke bntal dri biji polisterin..,maybe sbb die lembut kot...mmg dah lama nak dptkan bantal ni,,tp xnak beli..,nak org bg..,punyela kedekut kan?? haha...so,apelagi..cepat2 cite kat encik suami yg bantal tu dah lama menjadi idaman qalbu...haha..xmasal je terus dpt bntal tu..seronok giler kot..dpt bntal busuk baru ;)

nak tau rupa bantal tu???




Our New Life :)

Alhamdulillah, tahun baru ni kami suami isteri akn sama2 menjadi student...
Sue dah jadi student dah 2 tahun..and now, turn my husband...
Sue buat research and encik suami buat taught course where he will be very busy withe his classes, quiz , test ,assignment and exams!

Kami membayangkan siang sgt bz dgn study, mlm rehat serehatnya, spend our time together..weekand ke library ataupun suami menemani Sue ke research lab...Kami dah x PJJ lagi :)
org kata semakin stress semakin sukar nak mengandung...erm, di tahun akhir ini mmg semakin stress sbb nak kejar deadline..huhu..Semoga Allah mempermudahkan segalanya... amin

We always think positive...Nothing to be regretted...Allah sentiasa bersama2 dgn org yg ikhlas menuntut ilmu keranaNya kan?

Doakan kami supaya dapat menghabiskan penganjian ini dgn cemerlang ikhlas kerana Allah SWT..Amin...


Both of us <3



Jangan berputus asa!



Semoga kata2 ini dpt terus memberi semangat supaya sentiasa rajin dan tidak pernah berputus asa apabila xde idea nak tulis paper bilamana SV dan push2 nak paper, bila buat configure instrument xjd, bila dah penat2 buat hardware tp xde output..bile dah almost  2 years study pasal device tu and for the last year i need to change to NEW DEVICE -.-" { jangan mengeluh!!!!!!!! }

Semoga Allah memberiku ketabahan menghabiskan apa yg aku dah start!!~

InsyaAllah...

Footnote:
Terbaca status Pierre Andre tadi...sgt tepat! :)
PERTOLONGAN ALLAH itu tidak datang terlalu cepat atau terlalu lambat...
Tetapi PERTOLONGAN ALLAH itu selalu datang pada SAAT yang TEPAT... :)