Tips memudahkan perjalanan majlis kahwin

* mode: dengar lagu Muara Hati....romantiknyerrrr ^_^ *

Salam semua...

Tetibe Sue rasa nak share tips untuk bakal2 pengantin kita...Tips yg simple tapi SANGAT penting! =D

Tips bagaimana majlis perkahwinan dipermudahkan Allah...segala persiapan ke arah majlis perkahwinan kita tu semua lancar dan insyaAllah tak ada masalah..

Guess what??
org kata hari majlis pengantin sgt penat, tp Alhamdulillah Sue sgt la tak penat,majlis berjalan lancar, ramai sgt tetamu padahal jemputan lebih kurang 1000 aje,makanan licin, balance doorgift pun ckit....lepas je makan beradap, Sue amik gambar dlm rumah, terus keluar untuk beramah mesra dgn tetamu,jumpa kawan2, salam jiran2...

Pengalaman Sue buat start buat preparation adalah lebih kurang 7 bulan sebelum majlis...Dengan sibuk projek lagi, dgn bz menjual baju baby lagi (dulu punya keje tambahan)..
tp Sue manage untuk handle semuanya sendiri di tmbah dgn bantuan adik2...parents Sue hanya settle segala jenis khemah,segala jenis makanan,homestay, jemputan imam dan edaran kad kawen..yg lain sume Sue settle sendiri,hias sendiri, DIY sendiri..Adik2 masing2 jauh belajar tp dekat2 majlis nasib baik twin Sue dah habis belajar..boleh la bantu ckit2 keje Sue yg terbengkalai tu...

So, nasihat Sue just be cool,relaks, xperlu gelabah rasa itu xsiap ini xsiap...
Sini Sue guide korang ckit mcmana Sue handle majlis Sue..
  • Selalu berdoa setiap kali lepas solat supaya Allah mempermudahkan kita mendirikan majlis..Doalah sebaik2 doa insyaAllah Dia akan perkenankan sbb kita kan buat benda yg baik...Kalu mampu, setiap kali solat baca Yassin...Sujud terakhir tu mintak doa apa yg dikehendaki..
  • Amalkan baca Surah Insyirah/Alam Nasyrah..sini Sue sediakan kelebihan ayat ni...Ayat ni nenek Sue suruh sentiasa amalkan setiap kali memulakan sesuatu kerja..Alhamdulillah,Sue amalkan dari sekolah menengah lagi..memang menakjubkan kelebihannya...ayat ni ayat mempermudahkan kita melakukan sesuatu..Sue baca sebelum start enjin kereta..Alhamdulillah,senang pemanduan, mudah dapat parking,mudah segalanya la...try la ye ;)
  • buat list apa yg kena buat...terpikir aje terus jot down..xmau tunggu2 lagi...buat list yg simple tp lengkap...pada pandangan Sue, senarai semak yg berlambak kat tenet ni mcm menyusahkan..membuatkan majlis perkahwinan tu jadi rumit..sebenarnye simple aje...percayala cakap Sue ni ;)
  • Jagalah hubungan kita dgn org sekeliling kita...ermmm,nampak mcm xde kena mengenakan?? tp ada sebenarnya....nampak simple tp banyak kelebihannya..bila kt buat baik dgn org sekeliling kt iaitu parents, adik2 beradik,jiran2,kawan2,cikgu2, anak yatim,peminta sedekah, insyaAllah Allah akan mempermudahkan lagi urusan kita...Sebab dalam kita tak sedar mereka2 ini lah yg akan mendoakan majlis kt dan juga perkahwinan yg bakal kt bina nanti....
rasanye itu je kot...Simplekan??
Tapi percaya la, ia sgt2 membantu melancarkan majlis si cantik semua...
InsyaAllah semua bakal2 pengantin yg baca blog Sue ni, Sue doakan majlis awk2 semua mendapat barokah darinya dan semoga Allah memudahkan persiapan dan perjalanan majlis awk2 semua..
ameeennnn =D

8 comments:

Amalina Ali said...

WOW! Good tips. Thanks Sue for sharing. :)

izfanora said...

sgt tepat .. :)

psst.. verify word kt bwh nie susah r.. kdg 3-4 kali pun salah jugak.. hihi.. klu boleh xyah r yer.. :)

(●*∩_∩*●) said...

@Amalina Ali

sesame amalina..
benda yg baik sama2 kita amalkan okey ;) hehe

(●*∩_∩*●) said...

@izfanora

hehe..camane boleh ade verify word ek? haha... Sue pun xsuke yg ada verify word ni..hehe..t Sue tgok setting semula..maap2 :)

dila v(^_^)v said...

wah..rs nak like entry ni byk2 kali..hehe..x sbr nak kawen, tapi nak buat preparation mls..boleh x cmtu..huhu

(●*∩_∩*●) said...

@dila v(^_^)v

dila!!! sila la LIKE banyak2!! hehe ;)

ala dila, buat preparion secara smart tp meliputi semua kerja..ada teknik la supaya kt xpenat bt preparation die ;) hehe

selamat berpreparation!! :D hehe

ciksusu said...

tQ sue ;)
kte skang pon try cool je xnak pk sgt..
kalau pk melampau2 tu yg semua mcm ssh tu..hehe

(●*∩_∩*●) said...

@ciksusu

It's sooooooo true, ciksusu! ;)
Masalah ckit2 tu biasa la tp handle it wisely ;)

Gud luck ciksusu ^_^