Aku suke pelamin ku


My DIY pelamin =)
Hai korang semueeee~~
Atas tu pelamin Sue..pelamin nikah,pelamin untuk amik gambor dan jugak pelamin rayeeee!~ hehe
Ku ingatkan pelaminku simple2 togel aje berdasarkan lakaran asal mcm kat dalam entri sebelum ni..
rupanye2 grand plak...
mcm pelamin tunang org zaman sekarang nie.. :)

Bukan nak memuji diri tp sume kata pelamin ni cantik,simple.. "less is nice"
ramai ingat tempah dgn org bridal..
bila mak gtau yg Sue buat sendiri, ramai xcaya..

Time nak pasang pelamin ni, mak Sue bising sebab mak kate mcm pelamin budak2..-.-"
mana tak nye pelamin pakai kertas,colourful plak tu...
Bile makcik2 puji sbb tgok gambar raya baru mak boleh terima..hehe..comel la ibu ni :) muahhh!!!

yang sewa dgn bridal cuma stage,sportlight n kerusi aje..yg len sume Sue DIY sendiri,siap dgn pasu2 tepi pelamin tu...

kalu tempah cam sayang sgt tgok pelaminku musnah....sedangkan pelamin yg Sue buat sendiri ni Sue sayang sgt2 nak bukak smpai kate kat mak

"Ibu, boleh x kita xyah bukak pelamin ni sampai bile2??"

hehe..

meriah u pelamin i =p
I love my dais!!!

Meh sini Sue story ckit~ :
  1.  kain jersey white pearl tu Sue beli 7meter.. jgn kata rugi eh sbb adik beradik I ada 4 org yg xkawen lagi u..sume boleh pakai sebab kaler ni kan kaler universal =p
  2.  kain chiffon 2 ton murah beli kat jakel...last minit!! hehe..mahal lor...RM6.30 semeter..beli 2 meter..
  3.  Paper lantern beli kat eva from Paper Lantern N' Boxes... perfect service and nice PR! recommended :)
  4. alas stage tu pakai kain ropol ape entah yg mak beli kat IKEA...kain yang boleh merenggang then mmg muat untuk stage yg sebesar itu :) hehe
  5. Tepi2 stage tu ada lampu colourful yg comel. Sue ada story dlm entry INI..my OP, cik dayang suke sgt dgn lampu tu..hehe..Die amik gambar cincin kawen kat lampu tu..mmg sgt cantik!!

  6. Pomander ball tepi pelamin tu Sue buat pakai crepe paper..Dah lama sgt Sue buat..Sue buat mcm b2b Dila buat untuk pelamin tunang die...makcik2 sue xcaya itu adalah kertas!! sgt gigih buat pomander ball tu malam2 kat bilik hostel..hehe

sape kate pengantin xrmampu buat mcm org bridal buat??
faktor barang and alatan yg terhad bukan faktor penghalang if bakal b2b sume ada keyakinan n kerajinan!~ hehe...

 Till then~~
Selamat men"DIY" bakal2 pengantin comel sekalian ye....

My bestfriends..
Hope our friendship till Jannah!~ InsyaAllah
Footnote:
Thanks tu my twin, cik Shana Ana sbb bantu hambe menyiapakan pelamin idaman hambe...
aku sgt2 menghargai jasa ko tolong aku..t ko kawen, aku sponsor ko ye..kalu setakat kad kawen n pelamin tu, no hal punye,,insyaAllah :)


Tips memudahkan perjalanan majlis kahwin

* mode: dengar lagu Muara Hati....romantiknyerrrr ^_^ *

Salam semua...

Tetibe Sue rasa nak share tips untuk bakal2 pengantin kita...Tips yg simple tapi SANGAT penting! =D

Tips bagaimana majlis perkahwinan dipermudahkan Allah...segala persiapan ke arah majlis perkahwinan kita tu semua lancar dan insyaAllah tak ada masalah..

Guess what??
org kata hari majlis pengantin sgt penat, tp Alhamdulillah Sue sgt la tak penat,majlis berjalan lancar, ramai sgt tetamu padahal jemputan lebih kurang 1000 aje,makanan licin, balance doorgift pun ckit....lepas je makan beradap, Sue amik gambar dlm rumah, terus keluar untuk beramah mesra dgn tetamu,jumpa kawan2, salam jiran2...

Pengalaman Sue buat start buat preparation adalah lebih kurang 7 bulan sebelum majlis...Dengan sibuk projek lagi, dgn bz menjual baju baby lagi (dulu punya keje tambahan)..
tp Sue manage untuk handle semuanya sendiri di tmbah dgn bantuan adik2...parents Sue hanya settle segala jenis khemah,segala jenis makanan,homestay, jemputan imam dan edaran kad kawen..yg lain sume Sue settle sendiri,hias sendiri, DIY sendiri..Adik2 masing2 jauh belajar tp dekat2 majlis nasib baik twin Sue dah habis belajar..boleh la bantu ckit2 keje Sue yg terbengkalai tu...

So, nasihat Sue just be cool,relaks, xperlu gelabah rasa itu xsiap ini xsiap...
Sini Sue guide korang ckit mcmana Sue handle majlis Sue..
  • Selalu berdoa setiap kali lepas solat supaya Allah mempermudahkan kita mendirikan majlis..Doalah sebaik2 doa insyaAllah Dia akan perkenankan sbb kita kan buat benda yg baik...Kalu mampu, setiap kali solat baca Yassin...Sujud terakhir tu mintak doa apa yg dikehendaki..
  • Amalkan baca Surah Insyirah/Alam Nasyrah..sini Sue sediakan kelebihan ayat ni...Ayat ni nenek Sue suruh sentiasa amalkan setiap kali memulakan sesuatu kerja..Alhamdulillah,Sue amalkan dari sekolah menengah lagi..memang menakjubkan kelebihannya...ayat ni ayat mempermudahkan kita melakukan sesuatu..Sue baca sebelum start enjin kereta..Alhamdulillah,senang pemanduan, mudah dapat parking,mudah segalanya la...try la ye ;)
  • buat list apa yg kena buat...terpikir aje terus jot down..xmau tunggu2 lagi...buat list yg simple tp lengkap...pada pandangan Sue, senarai semak yg berlambak kat tenet ni mcm menyusahkan..membuatkan majlis perkahwinan tu jadi rumit..sebenarnye simple aje...percayala cakap Sue ni ;)
  • Jagalah hubungan kita dgn org sekeliling kita...ermmm,nampak mcm xde kena mengenakan?? tp ada sebenarnya....nampak simple tp banyak kelebihannya..bila kt buat baik dgn org sekeliling kt iaitu parents, adik2 beradik,jiran2,kawan2,cikgu2, anak yatim,peminta sedekah, insyaAllah Allah akan mempermudahkan lagi urusan kita...Sebab dalam kita tak sedar mereka2 ini lah yg akan mendoakan majlis kt dan juga perkahwinan yg bakal kt bina nanti....
rasanye itu je kot...Simplekan??
Tapi percaya la, ia sgt2 membantu melancarkan majlis si cantik semua...
InsyaAllah semua bakal2 pengantin yg baca blog Sue ni, Sue doakan majlis awk2 semua mendapat barokah darinya dan semoga Allah memudahkan persiapan dan perjalanan majlis awk2 semua..
ameeennnn =D

Nikah moment..*weee~~*

Salam korang semua....
Esok bermula la tugas Sue sebagai pelajar...jauh dari suami..belajar berdikari as a wife =) * be positive ;)*

2 hari lepas Sue dah terima DVD video akad nikah dari abg wira...ingat lagi tak Sue cita pasal promosi dari abg Wira kat POST SINI????
Sebelum tidor sue nak share hasil kerja abg wira dari WIRA | VISUALS...

Ni video akad nikah Sue...sgt syahdu bila tgok...tak sangka dalam sekelip mata Sue menjadi isteri kepada Encik Asrul kt ;) *love u abg*

Video abg wira mmg perfect sama seperti video2 sebelum ni..boleh tengok kat page WIRA | VISUALS...

Dah2..jgn banyak sgt celoteh ye Pn Sue =p
Ape2pun abg wira mmg mantop! =) PR pun mantop..sharp on time smpai umah Sue..hehe... TQ abg wira =D

Moh le kt tengok majlis akad nikah Sue..weeee~~


...Lagu ni Sue tujukan untuk Encik Suami...


You're the reason I believe in love
And you're the answer to my prayers from up above
All we need is just the two of us
My dreams came true because of you

From this moment as long as I live
I will love you, I promise you this
There is nothing I wouldn't give
From this moment
I will love you as long as I live
From this moment on

I ♥ u abg ㋡

Ya syg abg sepenuh hati kerana Allah...
Walaupun kt still tak honeymoon lagi, i don't mind..
sbb bagi ya setiap saat berada disisi abg adalah honeymoon kt..
Walaupun kt honeymoon kat Kampung Dew,Semanggol,Perak which is rumah abg, ya xkisah asalkan ada disisi abg,memahami abg dgn lebih dekat lagi...belajar kegemaran abg,kesukaan abg,dengar masalah kerja abg bila abg balik kerja,urut abg bile stress dgn kerja....

I'm happy doing all this things to my love! ✖‿✖

Mungkin kt dah kenal hampir 4 tahun, but now setiap hari ya belajar untuk tahu mengenai abg melalui mak...
Even abg tinggal ya kat rumah sbb g kerja (--), ya happy tunggu kat rumah.. rasa mcm housewife plak ;)
lepas ni tak tahu la bila lagi nak balik jumpa abg, layan abg dgn proper... (_)

Walaupun kt berjauhan sebab lepas je grad, kt dah mula berjauhan,hanya telefon je buat kt dekat..time sebelum bertunang dan semasa bertunang ya mampu duduk jauh xjumpa, tapi bila dah kawen ni, ya kesian kat suami ya...ya xdpt jaga suami ya mcm isteri2 lain jaga suami diaorg...

Tapi xpe kan abg...redha abg sentiasa bersama dgn ya untuk ya study habiskan my phD... Redha Allah dalam kehidupan ya adalah melalui redha abg terhadap ya... That's the reason kenapa i chose to get married while I'm still studying!
ya doakan abg sihat2,ceria2 aje kat sini di bawah jagaan mak and ayah :|


## Love u syg ♥..next week akn bermula la era PJJ kita..Hopefully xrasa la PJJ sgt..huk3



Baju bertandang=baju impian/baju cita^2

Haha..
panjang bebenor tajuk entry..
Alhamdulillah..Selesai sudah majlis kedua2 belah pihak...
Lepas ni tumpu pada family n study plak.. Chayok22!!
Just nak share baju bertandang Sue sebelah Kamunting,Perak ni..
Design yg Sue dpt dri Majalah..
Akk bridal ni mmg terer sbb dia dpt jahit ape2 aje fesyen,,tunjuk aje design/gambar bajunye..insyaAllah settle =)
Beliau awesome n mabeles sbb dpt jahit baju ni dalam waktu yg singkat,murah dan menepati citarasa Sue yg banyak songeh ni..

Guess what???
Total cost baju ni cume RM220 !!
Siap dengan jahit dress, beads,pearls and 3D flowers....
Baju hak milik SDN.BHD n boleh pakai sampai bila-bila...
Overall memang puas hati...
-Baju akk bridal kat Bagan Serai yang buat..
-Veil sue buat sendiri...
-Mekap kat bridal Kamunting..

Semuanye AWESOME!!!!

Jom tengok same x baju bertandang dengan baju cita2 Sue..hehe
Next entry Sue up gambor2 yg len...
Hanya Gambar n cite2 penting aje...
Mana tau dapat idea untung B2B yg lain kan? =)


## Ada sesape berminat nak sewa veil kuning itu?? hehe

2nd entry: Makan beradap


Salam all..

Hari ni Sue akan balik Muar...lebih kurang seminggu berada disisi suami balik kg melawat pakcik sedara sakit, baik turun bus, balik Kamunting tolong uruskan hal2 kecik belah sini, hari ni sue akn pulang ke ganggang..huk3...nnti lebih kurang 2minggu lagi baru majlis bertandang....Sue akn start masuk lab this week...

Enough with my sad story..hehe =.=
Jom tengok gambar2 majlis sue untuk makan beradap...
seperti sudah sedia maklum Sue xde majlis bersanding..pelamin yg sue buat pun hanya untuk ambil gmbar..Syukur alhamdulillah, majlis really2 smooth..Habis akad nikah lebih kurang pukul 11.30..pastu ambil2 gambar lepas nikah terus capai kasut ikut pintu belakang rumah untuk ke kedai gunting ayah yg terletak di hadapan taman Sue...

Haha...lawak2 memang lawak..agak xteratur ckit dengar tapi percaya la...keadaan sgt teratur masa tu.. Thanks Allah ;)

Kat kedai gunting ayah cuma sauk tudung..sue request tudung tutup dada macam Irma Hasmie tunang..Kak salina berjaya lakukan!! Sue suka sgt...Semua family, kawan2 ckp baju n tudung Sue gojes..Thanks kak Salina!!!


12.30pm sharp Sue dan suami naik kereta abg Sue untuk ke lorong rumah bagi majlis berarak...perasaan Sue masa ni sgt happy..sbb dpt introduce suami dan family in law kat jiran2 dan kawan2 :) Sue dan suami berarak terus ke meja beradap..Yess! :) makan beradap pukul 12.30pm sbb Sue nak make sure majlis dah tamat bila azan Zohor...

Majlis makan2 tamat lebih kurang pukul 1pm..Alhamdulillah..Thanks Allah :)
Lepas tu terus masuk ke dalam rumah bagi sesi bergambar...

Selain dari majlis yg lancar, Sue bersyukur sgt2 sbb dpt majlis idaman Sue..Sue idamkan majlis dimana pengantin kongsikan kegembiraan dengan jemputan..Sue dan suami akan jumpa jemputan2 Sue dan salam mereka...And I made it :) Alhamdulillah....Dengan pakai baju pengantin, heret suami kehulu kehilir supaya dpat jumpa 4 eyes dgn kawan2, cikgu dan jiran2...

"Oh Allah..you made my wedding day the most fantastic day for me..Thank you Allah..."
walaupun majlis nampak xberapa ramai (yg Sue perasan) tp sebenarnya jemputan sgt ramai yg sudi dtg majlis Sue...smpai xcukup makanan padahal Sue dah bajet lebih..Alhamdulillah...Semua yg datang mendoakan perkahwinan Sue..

Jom tengok gambar plak :)Semua gambar x edit tau...Gmbar edit tunggu Sue amik dari OP yg sgt gojes dan mantoppppp :) Sue suka apa yg Sue rancang dan pilih..so Sue suka sgt gambar2 yg dayang amik time majlis Sue ditambah dgn sifatnya yg ceria dan sabar dgn karenah pengantin..hehe..maaf dayang... Sesapa yg menjaga batas2 pergaulan masa majlis perkahwinan bolehla pilih dayang comey :) hehe