Selesai sudah.... ^^,

Alhamdulillah,

Selesai sudah Sue uruskan borang nikah...Nikah lagi 2 bulan..;)
Rasanya sume tau yg Johor akan ada interview time hantar borang nikah..Oleh kerana rumah Sue selepas jambatan Muar menghala ke Tangkak, Sue kena daftar kat Pejabat Kadi Daerah Tangkak..jauh -.-"

Sue xpernah g sana..cuak punya pasal sbb interview, nak terkucil la,sakit perut la..sume rasa...Pastu ibu pun singgah la Masjid sbb petronas dah terlepas..lagipun ktorg xbiasa jalan tu..Sue tanya:

"ibu nak bt ape masuk dlm masjid?"
"Ckp sakit perut td?"
"Dah xsakit dah =.=" "

Ktorg pun pusing la keliling masjid tu untuk keluar dari masjid..tetibe ...

"eh, ibu...sini rupanya pejabat kadi...nasib bek ibu drive masuk dlm masjid ni..kalu x melilau la kt mencari pejabat kadi..haha"

"Tgok la sape yg drive..."

Lepas dah park kereta, Sue hantar borang kat kaunter n kena bayar RM20 untuk borang nikah sume...
Tunggu around 30 minit, Sue kena panggil masuk untuk interview..Sebelum Sue, ada perempuan kena interview jugak..Mak die kata dekat 2 jam die interview..lama tol???!!

Sue masuk,bagi salam n Tok kadi tu tanya bila nak kawin? bile Sue ckp 25/8 ni..Pastu die kata, apesal awal sangat dtg ni?? Sue ckp la Sue belajar..Susah nak cuti..Lawak gak la tok kadi tu..dah la muka macam atok Sue kat Kelantan..hehe..

Mula2 interview Sue kena isi butir diri..Yess!! itu borang interview..kuang2..Sue kena interview around 30 minutes...

Bab yg disoal time interview:

  • Mengucap 2 kalimah syahadah
  • Bacaan Al-fatihah
  • Bacaan doa Qunut
  • Munakahat
  • Taharah
  • Hubungan Suami/Isteri
Itu hanyalah bab besar..ada lagi sub2 topik die....tp best la..seronok..dpt refresh balik ;)

Lepas dah kuar, amik semula borang2 td kat kaunter n kerani kat situ bagi borang nikah untuk diberi pd imam masjid dekat rumah Sue..Alhamdulillah...Selesai 1 urusan yg BESARRRR...ni la borang nye...happy sampai ke telinga tgok borang ni..


Papepun, pengalaman menguruskan sendiri perkahwinan memang satu momen yag indah sangat2 :) So, jgn la kt kelam kabut itu xsiap, itu xde, ini xbuat lagi..Just be cool n relaks aje..Doa bnyak2 moga Allah mambantu kt dan mempermudahkan urusan kt membina masjid..Amin..:)

No comments: