Berjimat dengan menghias bilik pengantin sendiri =)

Salam,


Banyaknya entry hari ni kan??
Bila dah rajin, rajin sangat la plak cik Sue ni...hehe

Okey, sekang Sue nak share DIY katil pengantin kita..
Orait, sebelum tu Sue nak share tips menghias bilik pengantin..

  1. Tetapkan konsep korang nak buat...contohnya, flower ke, retro ke, garden,romantic dsb...
  2. Ukur keluasan bilik korang before beli perabot baru.Pastikan beli perabot yang padan dengan saiz bilik korang. Kalau rasa bilik korang kecik, bolehla susun beberapa keping cermin bagi memberikan effect luas.Pasang mcm ni tau...

    cermin mcm ni biasanya ada kat IKEA kot...

  3. If korang nak cat bilik, pastikan warna untuk car dinding, wallpaper dan border match dengan konsep yang korang dah pilih. Untuk bagi effect romantic bila berdua nanti (ehem..ehem.. =.=") boleh la cat warna2 pastel macam cream,pink, dsb
  4. Pilih tilam yang selesa..Tak terlalu lembut dan tak terlalu keras...Kang tak memasal badan korang and husband sengal2 esoknya..hehe
  5. Ni penting..ni penting..pilih cadar yang sesuai dengan konsep korang ye...tapi utamakan jenis fabrik.Kalau selama ni korang tidur tak berselimut, takkan masa malam tu korang tak berselimut kan???? =p So, pilih fabric yang cantik, lembut dan match dengan konsep korang...
  6. Susun bantal2 yang ada atas katil tu leklok..Elakkan guna banyak2 bantal sebab nnti korang nak tidor mana?????? haha
  7. Kalau sape yang berhajat nak katil bertiang tu, hias2 sikit..jangan la bagi togel je yerk...gantung la kain chiffon, ikat dekat tiang tu dengan teknik berombak..pastu selit bunga segar....Ermmmm~~ romantik la sangat tau...^^


Pada yang bercadang nak sangat2 katil ada tiang tapi tak beruang (say:ber-wang), boleh la tgok video ni...rasa mcm berkira2 nak buat aje....comel aje >.<


video


Tapi Sue paling suka design ni...lagi senang nak buat dan tak guna banyak kain...Simple tapi sweet sesangat kan?? hehe...



Dekat2 nak kawin nanti sibuk la bunyi tembak menembak sebab nak kasi lekat mesti la guna staple gun kan?? hehe

2 comments:

suziesanji said...

this color so sweet~~ okes.. got one idea for my bedroom.. hee..

(●*∩_∩*●) said...

@suziesanji

True!~
sweet and romantic :)
tp Sue punya tak warna putih ..geru dgn warna putih..hehe