Nak bagi kelainan untuk Guestbook???

Salam,

Petang yg bosan ni, Sue nak tunjuk 1 idea mudah tapi cantikkkkkkkkkk sangat!~
My twin yg jumpa and share dengan Sue...
Die guna teknik Quilling tapi mcm simple je quilling die kan???

Pe kata korang try apply kat Guestbook korang ^____^
Kat photobooth@pape je la....
Warna2 dia guna pun cantik dan menarik!

Tengokla if tak caya..

A for Asrul



S for Suhaila


Ada banyak lagi contoh untuk huruf2 len kat SINI

Berjimat dengan menghias bilik pengantin sendiri =)

Salam,


Banyaknya entry hari ni kan??
Bila dah rajin, rajin sangat la plak cik Sue ni...hehe

Okey, sekang Sue nak share DIY katil pengantin kita..
Orait, sebelum tu Sue nak share tips menghias bilik pengantin..

  1. Tetapkan konsep korang nak buat...contohnya, flower ke, retro ke, garden,romantic dsb...
  2. Ukur keluasan bilik korang before beli perabot baru.Pastikan beli perabot yang padan dengan saiz bilik korang. Kalau rasa bilik korang kecik, bolehla susun beberapa keping cermin bagi memberikan effect luas.Pasang mcm ni tau...

    cermin mcm ni biasanya ada kat IKEA kot...

  3. If korang nak cat bilik, pastikan warna untuk car dinding, wallpaper dan border match dengan konsep yang korang dah pilih. Untuk bagi effect romantic bila berdua nanti (ehem..ehem.. =.=") boleh la cat warna2 pastel macam cream,pink, dsb
  4. Pilih tilam yang selesa..Tak terlalu lembut dan tak terlalu keras...Kang tak memasal badan korang and husband sengal2 esoknya..hehe
  5. Ni penting..ni penting..pilih cadar yang sesuai dengan konsep korang ye...tapi utamakan jenis fabrik.Kalau selama ni korang tidur tak berselimut, takkan masa malam tu korang tak berselimut kan???? =p So, pilih fabric yang cantik, lembut dan match dengan konsep korang...
  6. Susun bantal2 yang ada atas katil tu leklok..Elakkan guna banyak2 bantal sebab nnti korang nak tidor mana?????? haha
  7. Kalau sape yang berhajat nak katil bertiang tu, hias2 sikit..jangan la bagi togel je yerk...gantung la kain chiffon, ikat dekat tiang tu dengan teknik berombak..pastu selit bunga segar....Ermmmm~~ romantik la sangat tau...^^


Pada yang bercadang nak sangat2 katil ada tiang tapi tak beruang (say:ber-wang), boleh la tgok video ni...rasa mcm berkira2 nak buat aje....comel aje >.<


video


Tapi Sue paling suka design ni...lagi senang nak buat dan tak guna banyak kain...Simple tapi sweet sesangat kan?? hehe...



Dekat2 nak kawin nanti sibuk la bunyi tembak menembak sebab nak kasi lekat mesti la guna staple gun kan?? hehe

Ideas: Wedding Theme

Salam bride-to-be,

Another entry for today~
Sue nak share petang ni adalah idea themes@styles yang Sue suke sangat!~
Nape mat salleh idea sangat marvelous ek?


Tengok la ni....



Ni tema "Sweet Garden Tea Party"


Mmg la sangat2 sweet kan?? Simple tapi sweet je >.<



Oleh sebab laptop buat hal, xleh nak upload gambor..leceh tol leeeee....T_T

Moh le kite tgok je kat website die k...

Check it out~

Tak reti DIY guna Adobe Photoshop??

Salam,

*Entry ini terjadi selepas mood untuk buat research hilang bila laptop cik Sue buat hal =.=" *


Ingat lagi Doorgift yang Sue buat??? tengok --> Teaser: Doorgift sweet dan jimat!~

Untuk buat design depan tu, b2b yang xberapa kretip dan xberapa reti pakai adobe photoshop boleh try cara ini...ni hasil yang Sue buat...


Erm, not bad kan???
Selain untuk doorgift, design2 ni boleh jugak used as ur wedding card, centerpiece, photobooth,bunting dsb....
wah!~Sangat applicable kan????

Ada banyak lagi design lain dan korang jugak boleh pilih warna apa yang korang suka =)
Let's jump to the website --> Custom Monograms

More DIY ideas at this website ^^
Sue harap ini dapat membantu korang dalam memudahkan urusan wedding semueeee~ ^_^

p/s: If this entry help you, comment to say hi! =)

White gold vs platinum





Salam,

Hari ni hari 1st Sue ber'research' selepas puas bercuti!~
Bahagia rasanya cuti sepuas hati lepas defend proposal hari tu....
Selepas bercuti on-off-on-off selama 3 minggu, hari ni rasa lebih bersemnagat nak buat research...
Pagi tadi selesai daftar subjek dan jugak urusan agreement scholarship...

Owh ye!~
Sebelum terlupa, Sue nak ucapkan thanks alot pada b2b DILA sebab sudi membantu dari bagi tau pasal iklan fellowship UTEM, bagi semangat before interview tu dan jugak sudi jumpa Sue yang comot lepas habis interview hari tu..Lupa nak amik gambar..kalu tak boleh Sue tepek kat sini..hehe

Thanks a lot!!!!! Jasamu tidak akan kulupa =D
InsyaAllah~~

Hari ni just nak share pasal cincin pengantin lelaki..Ermm~~ nampak remeh, tp we ne know..
Dulu Sue xtau...yela, selagi tak kawin, tak teringat nak amik tau pasal isu ni...Ayah and abg2 punya cincin pun xpernah tanya...

1 hari Sue terbaca pasal 1 post kat blog Ustaz Love:

Jom tengok apa beza White gold dan Platinum...
Luaran nampak sama,tapi dalaman itu berbeza ye..



Tepuk dada, tanya la poket!~
hehe

The Wedding Dais's story

Salam,

* Another entry for today =) *

Sue sangat admire pelamin mini TYA..dia guna paper flower...cantik sesangat..first time tengok pelamin TYA sangat simple but really sweet!~
So, decide nak ceduk sikit idea tu..maka terhasil la rupa begini...


Lepas g jumpa akak salina kat SalinaBridal, ibu terus suruh amik kerusi je...sebab hajat dihati nak duduk aje...baru nampak macam perempuan melayu terakhir...keh3 =p tapi plan dah jadi lain....time nikah nanti still duduk atas bantal..Tp time amik gambar, angkutla kerusi cantik naik atas singgahsana (^^,)

So, next sketch ni my twin yang lukis..nak harap Sue???hampeh la..taun depan baru siap...Ni sketch untuk next idea...


Ni kitaorang pikr time dalam bus dari JB ke Kuantan nak g umah abang sebelum g Genting...So, untuk full view, Sue lukis semula and touch up sikit..Taraaaa~~



Kan dah kata Sue tak pandai lukis??huhu...
Cam ape je...kan???

Btw, sume barang2 dah ada..tinggal pasang je..My makcik tak caye bakal pengantin nak buat sume ni....haha..apa salahnya kan??? adik2 ramai, suruh la dieorang yang panjat2, gantung2....keh3....Dia tanya ibu, sempat ke nak buat sume benda sendiri? Ibu pun mcm tak caya sume benda Sue nak buat sendiri...buat kad kahwin sendiri, doorgift sendiri, hantaran sendiri, pelamin, bilik pengantin dan lain2 yang akan dipikirkan kemudian =)

Bulat2 yang kalerful memanjang kebawah tu adalah lantern buluh...Harga dia Rm32.90 sepeket..ada 20 bijik lampu buluh..cantik sangat!~ Sue beli 2 paket unuk letak kiri dan kanan pelamin..
lepas kahwin nanti boleh la gantung kat bilik buat lampu tidor..tak rugi beli tau =)


meh Sue tunjuk yang real punye..cantik sangat bila ON lampu..terus rasa ngantuk mata ni nak tidor..hehe


Untuk review penuh, Sue story lain entry...Sekarang masa untuk share idea aje..Sebarang pertanyaan, boleh je tanya Sue kat comment okey..InsyaAllah Sue try la jawab..


Footnote 1: Doakan Sue untuk interview fellowship okey...Hari khamis ni..Cuak bebbbb!~

Footnote 2: Sape teringin lampu cantik mcm Sue tu, boleh serbu Jonker Street...ada mcm2 jenis lampu..ada rotan, ada benang,bentuk bulat, bentuk love, bunga, ada bulu2 punya..cantik sesangat..survey harga dulu tau, baru beli sebab ada yang murah, ada yang mahal..lepas tu ada kedai yang jual tak banyak pilihan kaler..ada kedai yang jual lantern yang mcm2 warna ^^

Sneak-a-peek wedding dress

Salam,

* Ini adalah entry berjemaah..ngee~~ *

Sue sangat admire SalinaBridal...Suka makeup dan baju2 dia..Suke konsep moden dia...Suke semuanya la =) Since masa tunang lagi suke usha2 blog dia...So, decide nak hire dia time kahwin nanti dan hasratku tercapai...Tapi Sue tak amik pakej dia..Amik asing2...just amik untuk topup apa yang tak ada je..Makeup for sure amik okey =) hehe

Sue tempah baju baru kat akak Salina since Sue tak suka baju yang kena pakai inner kat dalam..nampak cekci la =p ..Sue sangat berkenan baju dalam majalah Pengantin bulan Februari mukasurat 36 ..Mantop kan?? lengkap sampai muka surat sekali..Tapi serius, majalah Pengantin bulan Februari banyak design baju yang simple,elegan dan cantik...

Jom tengok baju yang Sue tempah kat akak salina ni..Akak salina amik 1 set lengkap iaitu baju ikut kehendak kita, tudung,veil dan kasut...


Cantik tak?
Mesti nampak macam tak cantik kan??
Tau la gambar caye tak lawa...=p hp murah aje...so pempaham la yer~
Baju akan guna kain chiffon jenis flowy....Try la korang bayangkan...kaler peach tau ^^
Sume baju tempah ni MESTI loose tak ikut body dan tudung MESTI bawah dada..Hopefully sama macam apa yang diharapkan....lagi 4 bulan, insyaAllah siap baju caye...yeayy!~

Teaser: Doorgift sweet dan jimat !~

* editted entry c''.) *

Salam,

Hujung minggu lepas adalah masa Sue berhappy2 dengan family ke Genting!~
Haha....umur dah tua, baru dapat peluang g sana (=.=") Sadis tol~~

So, sebelum bercuti, Sue dengan my twin bercadang untuk buat doorgift untuk majlis.Awalnye Sue buat kan?Padahal majlis bulan 8..hehe...bukan ape, nnti xde la kelam kabut..sementara Sue masih dlm mood cuti2 Malaysia nie..sebelum start the engine untuk sambung kije membuat hardware...Yups, lepas nie masa akan habis di lab untuk design and testing hardware...huk3..semoga semuanya berjalan lancar, amin =D

Wokey, untuk doorgift Sue, ianya still dalam konsep "Simple and affordable"...Hari tu parents ada g kenduri kahwin someone ni...balik aje dari kenduri kahwin, parents cakap jgn la pakai brown paper bag..nmpak macam goreng pisang..huk3....Kenapa?? kenapa??
sebab time kenduri kahwin tu, dapat doorgift yg pakai brown paperbag.Die letak cawan dalam tu..bag tu keronyok sebab letak benda keras dalam tu...agak nmpak tak kemas...

So, Sue cuba buat brown paperbag yg tak nmpak macam bag goreng pisang...tapi still nmpak cute and modern =) So, terhasil lah paper doorgift ni.Parents pun puas hati and suka..Mula2 ingat nak stamping aje..lepas baca blog Kina, terfikir untuk print aje..t.ime PC fair hari tu ada offer toner printer RM20 untuk 4 colours..So, terus rembat aje untuk persediaan DIY...So, inilah gunanya...print paper doorgift..

Mula-mula agak complex nak print guna printer biasa..asyik tersekat, terkoyak dsb..Selepas beberapa kali percubaan,dapat pun print ^_^

So, inilah hasilnya~~




Sue reka sendiri design untuk doorgift tu..Guna adobe photoshop aje...saje pakai ink colours alang2 dah beli ink prmosi tu..hehe...pastu, untuk lipatan doorgift tu, Sue tak nak stapler..nampak simple sangat..Sue guna brads and pengepit mini..boleh refer pada post sini untuk cerita pasal dua benda tu ye...


My OP will be a woman

Salam~

Another entry for today =D

Just nak share sorang photographer pilihan Sue...
Su memang nak photographer perempuan...
Sebenarnya Su mmg dah lama terfikir si dia ni..Hari tu nak tanya tapi takut dia tak boleh since majlis Sue adalah dalam minggu raya..takut dia susah nak fly sebab dia duk Sarawak...huhu...ada rasa hampa di situ..Owh ye! nama dia DAYANG =) seorang yang baik,comel dan soft spoken ^_^

Pastu suruh la dia suggest sape kawan2 dia yg dia rasa amik gambar cantik.Adalah sorang photographer lelaki ni.Bila Dayang gtau nama baru tau dia salah seorang senior fakulti Sue...Dia amik gambar memang SUPERB! ni FB dia: iMagenary photography
Tetiba semalam dapat msg..

"Sue, kalu nak suh Dayang amik gambar pun boleh jugak..Dayang boleh balik dalam weekdays cam tu"


Ape lagi, rasa nak lompat2 katak..keh3...
happy sebab Dayang menyudikan diri..yeay~~
Tunang pun memang suh amik photoG perempuan if nak amik gambar sampai dalam2 bilik, time mekap sume tu...*baik..saya menurut perintah ni..*

Balik cuti ni, nak tanya pendapat parents.Harga pun boleh tahan since majlis Sue nanti xde sanding..hanya nikah+makan beradap aje....Sue pun xnak album2 tu suma,,just shoot and burn dan cuci 4R sikit..itu aje...

Owh ye...Sue ni mencari jurugambar perempuan yang pandai amik gambar mode vintage..I love the scene..nice and romantic!~ Dan Dayang pandai buat scene itu...yeayyy~~

Orait, jom tengok hasil imaginasi Dayang okay =)

Amacam?cantik kan mode vintage?? comey sesangat ^^,
Nak photoG perempuan macam Sue dan suka hasil imaginasi Dayang ni?Jom contact dayang through her FB :
DyePhotography

Semangat 1 malam @_@

Salam~

Hari ni terlebih rajin buat sampai 2 entry ye.Hope sudi la baca and share pendapat =)


Oleh sebab dah lepas present hari Isnin lepas and Sue tak tau nak buat ape sebab tak ada mood nak start doing research, kul 3.30pm semalam Sue g Jakel Tampoi dan beli manik kat kedai pengantin di Perling .Sue ada misi yang berkobar-kobar..Entah la awat ada perasaan nie...=.=" MAYBE sebab dah rasa lepas 1 beban and boleh tumpu pada preparation kahwin kot...hehe ^_^

Sue bercadang nak buat veil sendiri..Lepas review banyak-banyak-banyak-banyak sangat post b2b pasal veil yang DIY, ditempah, disewa dan sebagainya...Tapi Sue saje nak cabar diri buat sendiri veil untuk nikah.Serius Sue main terjah aje beli....dari manik,warna manik dan jenis kain..

Rasa agak gila pergi Jakel Tampoi semalam..ini kenyataan...Seperti berada dalam syurga kain~ kih3....

Kain semuaaaaaaaanya sangat cantik2...orang yang layan kerenah Sue tu pun baik dan sabar...
Owh ye, Sue beli kain chiffon dan jugak lace untuk buat patch lace...1st time tu beli...terkejut omak dengau rege die =p hehe.... walaupun kain lace ni adalah kain potong, tapi harga dah murah dari kain yang asalnya dari gulungan...1 meter RM40/meter...Kitaorang kumbah raga kain baki tu untuk cari lace yang cantik2...dah la banyak,raga tu plak tinggi..Sue rasa nak tertonggeng masuk dalam besi tu..haha..*lawak-lawak*

Meh dekat2 sikit Sue nak tunjuk ape yang Sue buat 1 malam semalam...hehe..ni tak siap lagi tau...baru sikit ni~~ lalalalala


Footnote 1: Nanti dah siap semua Sue share harga kain dan manik2 tu sume ye...Dan juga kedai pengantin kat Perling tu..Sangat murah barang kat situ =)

Footnote 2: Kalu nak buat patch lace, tanya orang kedai tu, ada tak kain2 baki dari kain lace..beli yang itu..jangan beli yang kain dari gulung tu..itu sangaaaat mahal =.="
*Kain baki = balance kain dalam gulungan yang dah tinggal sikit.biasanya aound 1/2 meter-2 meter je saiz die...kain balace ni kalu nak beli corak tu, kena amik semua sekali.Means, kalu tinggal 1 meter, 1 meter la kena beli..tak boleh potong2 dah...tapi murah la dari harga kain gulung tu... =.=" *

REVIEW: Doyley paper TERMURAH di abad ni !!

Salam~
CewahH! ayat saje bikin gempak aje kan Sue ni..hehe =D
Ingat lagi tak doyley paper yg Sue tunjuk dalam entry INI dan revealed harga dalam entry INI ??
Orait, ni Sue nak tunjuk Doyley paper yang su order..Dah sampai pun pagi td...*Happy*


Ini adalah Doyley Paper bersaiz 8.5"

Untuk pengetahuan semua, Doylep paper ni if kita beli dari bukan dari manufacturer sendiri, confirm mahal okey~

Since Mr.Google is one of my besties, I found the most cheapest DOYLEY PAPER!!
yes~ sangat murah...
Can you guess how much does it cost??

-----> RM 0.038/pieces <-----
U'oll akan dapat harga tu dengan syarat beli 1 caton....

No worries guys sbb they did not displayed their prices at the website & you must get the quotation first.And MAYBE you can get cheaper price than me if you wanna buy more!! =)
Since Sue nak guna untuk wedding card, so, berbaloi-baloi kan? ^_^

More info about the vendor:
Company: Solid Nation Sdn. Bhd
Address: 25 & 25M, Jalan 6/10, Taman Kommersial Pandan Indah, Pandan Indah,55100 Kuala Lumpur, Malaysia.
Tel.no: 603-42960377 , 603-42965377
Email: solidnation@hotmail.com
Website: http://www.solidnation.com

No worries~
Company ni boleh dipercayai coz I've tried it !!