Doorgift - Pillow box

Salam...

Hari ni su nak tunjuk doorgift yg su buat sendirik masa tunang hari tu...su buat doorgift ni untuk 50 bijik..Percaya atau tidak, total semua hanyalah RM16++ sahaja !!!! yup, sangat la murah kan? hehe..tp kena rajin sikit la..bagi su, kalu setakat nak buat sorang, 50-100 bijik tu ok lagi kot..tp kalu nak buat dekat2 1000 bijik, kena mintak tolong dgn org lain la..penat~ hehe
Ok, tanpa buang masa lagi, sila la tgk doorgift saya ^^



Cantik tak? erm, mudah aje buatnye...sori ye sbb su xbuat tutorialnye sbb gmbar sume dah xda since ni untuk blog lama su..gambar sume dah delete! @_@

1)untuk pillow box, su pakai manila kad yang berharga 50sen..dalam 1 manila kad, boleh dapat 10 bijik pillow box.So, korang tekap, lukis dan gunting.Lepas dah siap, baru korang lipat ikut bentuk die ye..

sape nak boleh save aje gambar ni k n printout.If x jelas, email me..sy akan bagi templete ni ^^


2)Pillow box ni xperlukan gam or salotip or double sided tape untuk lekatkannye sbb lengkuk die tu dah membolehkan ianya solid dan melekap!




3) Lepas tu su hias pillow box dengan ribbon yang berharga RM4.80meter.su pakai 2 gulung ribbon utnuk 50 bijik ni.

4) Lepas tu su buat ros dari crepe paper yang berarga RM0.80/helai..su pakai 1 helai warna biru turquoise and 1 helai warna putih.

5) Lepas tu, pillow box saye dah siappP!!! cantik tau..tp kena rajin..If nak reduce kos lagi, boleh la letak ribbon sahaja @ maybe y'all boleh print out korang punya DIY thank you tag!


Total cost (50 bijik doorgift):

Manila kad- RM 0.50 x 5 = RM2.50
Ribbon- RM4.80 x 2 = RM9.60
Crepe paper- RM0.80 x 2 = RM1.60
Gam uhu- RM2.50 x 1 = RM2.50

TOTAL - RM16.20 = RM0.324/sebijik pillow box...


p/s: Kalu tempah, dah berapa kan?? so, jom buat sendiri aje kalu sesape yang rajin tu..hehe

p/ss: err, ijau tu su xkira sbb amik yang baki2 aje..hehe..TAPI kalu kira pun, still murah lagi ;p

9 comments:

mrs irmidrza to be said...

tq dear for the info..

eh miza dah folo awak dear..sbb bile miza tkn join the ste..miza dah folo awak...tp awaknyer followers gagdet tuh cam takleh tgk la...

dila v(^_^)v said...

bgsnya DIY ni..memang boleh jimat kan..thnx 4 sharing..

neway, slmt b'kenalan :)

(●*∩_∩*●) said...

@miza: welcome dear ^^

@dila: try la buat, confirm puas hati tau dila :)
selamat berkenalan dila..
btw, selamat menjadi tunangan orang~ hehe

dila v(^_^)v said...

kan..mmg blh buat nti ni..cute pon cute.. ^_^

hehe..tengkiu su..awk pon sm..slmt berdarah manis! hehe

(●*∩_∩*●) said...

Dila,
Dila student UTM eh?
kenal la naz, amir, wan sume tu eh?
sori kalu salah orang..hehe

dila v(^_^)v said...

erk..alamak..nape knal dorg sume..tu kosmet ms dgree dlu..huhu..keciknya dunia..

dila v(^_^)v said...

su, dorg tau ke dila ada blog b2b ni? malunyaaa~~ huuhu

(●*∩_∩*●) said...

Dila coursemate dieorg ker?Really?? Means dila adalah senior saya!! omg!~
kecik sungguh dunia ini..hehe..kt tau lepas tgk blog yg dila follow tu..ada nama2 blog yg kita kenal...
selamat ketemu senior :) su junior bawah dila..hehe
dieorg xtau kut blog dila..blog su pun xde sape2 tau ;p
tp xtau la kaly dieorg bukak profile dila n nampak blog2 len yg dila ada..hehe...dila duk mn...su add fb dila ok..senang nak share2 ape2..^^

dila v(^_^)v said...

laa..junior ke..hihi..mmg btl2 kecik dunia ni..skrg stay melaka..smbg stdy kat utem..su tgh buat master ke? ok2, silalah add fb..sng sket nak bgosip! ^_^

p/s: jgn la dorg tau blog b2b ni..malu..huhu