Wowowowo

Salam~

Baru je buat ticker...terkejut!!
Diam tak diam, dah lama rupanya su jadi tunangan si dia..dah 7 bulan 1 hari..
Until now, su xbuat ape2 pun preparation wedding..urm~

Bila su baca blog b2b yang len, ada yang sebelum bertunang lagi dah buat preparation untuk kahwin..bestnya tengok korang...

Su dengan tunang duk jauh2..last jumpa pun time tunang hari tu je...mmg tak ada masa nak bincang2 pasal majlis..su bz dgn research, si dia bz kerja...tarikh pun belum ada lagi...family mmg suh pihak lelaki pilih tarikh...

Actually, ktorg mmg nak plan paling lama pun 1 tahun ikat..but, sampai sekarang 1 apa pun xdiskus...baju pun xpikir ape2 lagi, bape org nak jemput pun xpikir lagi, nak makan ape pun xtau....tp basic things yg boleh su pikir sorang2 tanpa membabitkan org len su dah pikir lama dah..contohnya mcm wedding theme..itu aje yang su mampu pikir..su xde basic ape2., xde akak yg boleh tolong..time wedding abg hari tu pun su tak terlibat lansung sebb time tu bz final exam and nak g latihan industri...kawan2 ape lagi...

su baru g sorang kawan kawin..malu tau tak sbb tak pergi..tapi nak buat mcmana, time majlis dieorg su ada kat universiti...lagi 1, if majlis jauh dari muar, ie: KL, jgn harap la....ayah su xbg g..
adang2 jeles gak tgk kawan2 konvoi..tp ayah mmg xbg buat2 kije mcm tu..kalu betul2 nak g jugak, alamatnye kena nek bus! su mmg ada pengalaman ni.time tu hujung sem tahun 3, coursemate buat vacation 3h2m g mersing..mmg enjoy gile la..ktorg conquer 1 resort tu since ada 3 chalet je kat situ..pantai kat situ sume ktorg punya..pergi sana semuanya 7 buah kereta...tp su nek BUS! sedih :( tp xkisah la..janji sampai ^^

so, benda tu sume buat su xde pengalaman dalam wedding planning..su kena mula dari KOSONG! naseb bek la kwn b2b yg len share pengalaman dierg..kalu x, terkulat2 la eden...

'Kenapa tak tempah wedding planner aje kalu dah tau kau tu tak reti buat??'


uhukk T_T kalu duit ku ada beriban2 dan ada org nak sponsor, saya dengan senang hati menerimanya ^__^


My wedding scope: Simple and affordable!


Su kalu boleh tak nak la pakai duit parents banyak sangat and su xharapkan sponsor dari sesape pun..start dari awal tahun hari tu, su simpan seribu-sebulan supaya cukup untuk su buat preparation kawin..sebb tu kalu boleh su nak DIY je...nasib bek den ni student lagi..hehe..malam2 ada la masa nak meng-DIY tu...currently, su mmg sangat bz sebab dah nak 1st evaluation dah..tinggal tunggu jadual keluar je..so, maybe next week la su present..doakan su okay!~

okay, saje je nak share kerisauan hati adinda ini lepas letih review journal...
k la, selamat membuat preparation ye kawan2 ^^

Inspiration: My Brother's wedding

Salam~

Lepas baca post dari miza pasal wedding theme, rasa nak share plak weeding my brother at my SIL's side..

Theme wedding diaorg was turquoise.. tp entah la..nmpak sgt gorgeous n majlis tu nmpak sgt ceria..maybe my brother and SIL dua-dua putih kot..so, nampak match warna tu...

so, jom tgk majlis diaorg ^^





Amacam??
gorgeous kan?


saya sangat suka tgk dieorg!
sangat comeyY~
tahun depan akan lahirlah generasi yang mewarisi kecomelan diaorg..owh, xsabar nak tunggu waktu itu!~ ^^

Kad kahwin edisi murah

Salam~

Ingat lagi x yang su nak cari supplier yang paaaaaaaling murah kat entri lepas? ingat? xingat sila tekan sini laju-laju ^_^

Su dah jumpa dah....Actually, su bercadang hendak mendesign sendirik, mencetak sendirik, menghias sendirik dan mengedar sendirik( errR, xkot, xmampu nak edar sorang2..hehe)..
Su nak guna doilies paper.TAPI doily paper ni bukan murah kan???? ada yang jual untuk 100pcs/pack ada yang jual 250pcs/pack...oleh sbb su nak buat dalam kuantiti yang BANYAK sbb su akan buat untuk kedua2 belah pihak..

percaya atau pun tidak yang su dapat buat kad kawen dengan bajet lebih kurang 27sen sekeping !! siap dengan printing...kata nak low budget..so, kena la pandai goggling ;p

percaya lah~~
* sila nyanyi macam lagi siti-Percayalah okay kawan2..hehe*

Tapi su xleh beli lagi barang2 tu sume...kena confirm dengan usaha sendirik dan yakinkan dengan semua orang..
dah present kat ibu and ayah pasal proposal ni...diaorg setuju je..hehe..

nnti dah beli, su akan gtau berapa su dapat harganya okay..
Stay tune~~

Doorgift - Pillow box

Salam...

Hari ni su nak tunjuk doorgift yg su buat sendirik masa tunang hari tu...su buat doorgift ni untuk 50 bijik..Percaya atau tidak, total semua hanyalah RM16++ sahaja !!!! yup, sangat la murah kan? hehe..tp kena rajin sikit la..bagi su, kalu setakat nak buat sorang, 50-100 bijik tu ok lagi kot..tp kalu nak buat dekat2 1000 bijik, kena mintak tolong dgn org lain la..penat~ hehe
Ok, tanpa buang masa lagi, sila la tgk doorgift saya ^^



Cantik tak? erm, mudah aje buatnye...sori ye sbb su xbuat tutorialnye sbb gmbar sume dah xda since ni untuk blog lama su..gambar sume dah delete! @_@

1)untuk pillow box, su pakai manila kad yang berharga 50sen..dalam 1 manila kad, boleh dapat 10 bijik pillow box.So, korang tekap, lukis dan gunting.Lepas dah siap, baru korang lipat ikut bentuk die ye..

sape nak boleh save aje gambar ni k n printout.If x jelas, email me..sy akan bagi templete ni ^^


2)Pillow box ni xperlukan gam or salotip or double sided tape untuk lekatkannye sbb lengkuk die tu dah membolehkan ianya solid dan melekap!




3) Lepas tu su hias pillow box dengan ribbon yang berharga RM4.80meter.su pakai 2 gulung ribbon utnuk 50 bijik ni.

4) Lepas tu su buat ros dari crepe paper yang berarga RM0.80/helai..su pakai 1 helai warna biru turquoise and 1 helai warna putih.

5) Lepas tu, pillow box saye dah siappP!!! cantik tau..tp kena rajin..If nak reduce kos lagi, boleh la letak ribbon sahaja @ maybe y'all boleh print out korang punya DIY thank you tag!


Total cost (50 bijik doorgift):

Manila kad- RM 0.50 x 5 = RM2.50
Ribbon- RM4.80 x 2 = RM9.60
Crepe paper- RM0.80 x 2 = RM1.60
Gam uhu- RM2.50 x 1 = RM2.50

TOTAL - RM16.20 = RM0.324/sebijik pillow box...


p/s: Kalu tempah, dah berapa kan?? so, jom buat sendiri aje kalu sesape yang rajin tu..hehe

p/ss: err, ijau tu su xkira sbb amik yang baki2 aje..hehe..TAPI kalu kira pun, still murah lagi ;p

Mencari supplier untuk buat kad kawin sendirik!!

salam

Yes! su nak buat kad kawin sendiri..oleh sbb su ni minat bab2 grafic and edit2 ni, so, su decide nak buat sendiri kad kawin..seperti biasa su akan cuba membuat kad kawin yang murah tp cantik+cute...su jugak sedang survey2 supplier yg paaaaaaling murah! haha... kalu dapat la, su nak yang 30sen kebawah..haha..lagi bawah, lagi baguuusS ^^

nnti su update ape plan untuk kad kawin su dan jugak supplier2 yang murah tu k..

Stay tune~~

It's so exciting!!

Salam All~

My mind keep processing what to do for my DIY projects! Since EE asks me to think & prepare a small matter for example doorgift, guestbook, hiasan etc etc..Therefore, I decided to think about the doorgift first..

My idea for doorgift is using brown paperbag...It's really convenience and cheap for sure!


For the decorations,the main idea is --> I want to attach doily paper and thank you tag.
after makes a survey, it's costly. I kept goggling through Mr.Google. U know what, I've found something interesting where they use brads!! This is what we called brads...For the first time I know its name is brads :)

Untill now, I didnt see any stationary shops sell assorted shape of brads. Lucky me coz I've found it at Crafty Cabin (Online Shop). The boss's name is Jenny. She is very nice and have a good PR :) and also very fast replied my email. This is what I bought from her online shop.

Flower Brads (300pcs) --> using it for doorgift



Colorful pegs (350pcs) --> still thinking using it for what



Red roses (1000pcs) --> using it for my DIY wedding card



It only cost me less then RM200 for all the stuffs..
And for the brown paper bag, through my online research,for 100pcs only cost u RM16.00..So mahal...Lastly, beli kat kedai biasa je..RM 3.60 for 100pcs..kedai borong around pandan City,JB..Not really sure kedai ape...Maaf..maaf...(=.=")

I'll show up the results of my doorgift when I finished it plus the total damage for my DIY doorgift...

Stay tune~

## Updated~
23/12/2011 su order, esok su dah terima barangnye...tengokla...


Tengok tu..siap dapat hadiah lagi dari Crafty Cabin...Dapat sequin flowers!!!
Jom serbu online shop ni..setiap hari, ada je barang2 update yang best2..wee~ rasa nak beli je semua..huk3

Engagement

Assalamualikum semua~

Actually, pikir banyak kali nak buat ke, tak mau buat blog ni..Tp lepas pikir pros and cons, su decide buat sbb su berharap apa yang su tulis ni dapat tolong b2b yang len untuk buat preparation, Insyaallah..

So, pada pagi yang indah ni, su nak share dgn korang semua saat indah majlis pertunangan su..kalu tgk mmg simple giler ar..tp sangat happening dan majlis berjalan lancar..Alhamdulillah :)

Su sgt terharu dgn tindakan drastik En.Engineer (EE) iaitu cara die proposed..#melting~
Masa tu (xingat pagi/ptg/mlm), ayah telefon gtau yang EE kol nak datang merisik dan bertunang. Dan ayah tanya su samada su setuju ke tidak? Of coz la su setuju sbb dah lama su tunggu..hehe...Yg EE ni pun 1, xde nak diskus2 dgn kt..Sebelum ni, bila su tanya die, mesti die bagi alasan, "tunggu la masa yg sesuai.."

But, suddenly, He proposed me through my wali ^_^ he's very gentlemen.
After cakap2 dgn ayah, su terus kol EE n tanya die..die mengiyakan aje...pastu ktorg rncang tarikhnya..At last, ktorg decide on 29/5/2011..

Majlis yg simple yet happening is my dream..Same as my becoming BIG DAY!!!
Jom tgk gambar cikit2 majlis su yg simple ni..(bagi su simple, tp xtau la org lain)


Masa sesi berbual bicara :)

Mak EE ^^

Opah EE ^^

Cincin tunang & cincin merisik ~

Alhamdulillah, selesai sudah ^_^
My twin !!

Reveal a Secret:~

  • MUA su adalah adik kembar su sendiri iaitu cik Suhana..Walaupun dia xada skill make ape2, but then she willing to do it for her twin!! jimat duit dah kat situ..kt orang just beli makup yg simple2 aje yg sesuai dgn tema yg penting MURAH!
  • My fiance dtg dari Perak sehari sebelum majlis dan kami sewakan Town Hotel Muar. Bilik yang sangat selesa dan room rate yang sgt2 berbaloi. Just payah ckit sbb hotel tak sediakan parking lot yang banyak since hotel tu tepi jalan dalam bandar..I would like to suggest this hotel untuk sape2 yang datang dari jauh.nak booking, just telefon tanpa ada apa2 deposit :) kalu nak tmbah bilik pun, just telefon je.dgn senang hati mereka mambantu.. ( su yg settle down this issue dgn hotel pasal nak tambah bilik.so su tau )
  • Kedua2 cincin tu dipilih sendiri oleh my fience and my will-be-MIL :)
  • OP su masa majlis adalah adik2 su sendirik..hehe..sangat la jimat! lagipun gambar cantik jugak, boleh tahan :)

Eloo..eloo...

Assalamualaikum semua..

Blog ni su gunakan untuk story perancangan wedding kami.
Oleh sbb su sangat suka dgn En GOOGLE ^^, so ape2 yg su jumpa through goggling aka research akan su kongsi kat sini..

First of all, su bercadang buat majlis kami as simple as possible ++ as affordable as we can ;)

Al maklum la, su ni belajar lagi and Mr.Engineer dah keja..nak kata lama, xde la lama mana..adalah dekat 2 tahun..Oleh sebab hanya sorang je yg bekerja, so kami sedaya upaya limit the bajet..hehe..
Actually, tarikh tepat belum ada lagi bila majlisnya.Tp insyaAllah tengah tahun depan..
So, xde la lama mana lagi kan?? Hopefully sempat la buat preparation semuanya, insyaAllah...

Semoga segala yang dirancang dapat berjalan lancar dan diredhai olehNya :)