Fayyadh dan eczeme...

Hari ni sambil tunggu download thesis, terscroll gambar Fayyadh yang lama2...
Sedihnye tengok gambar Fayyadh masa kecik2..
cukup la 1 gambar..

Fayyadh kena eczeme ms baby smpai umur dia  5 bulan mcm tu...
Skrang still ada lagi cuma ktorg ada cara nak prevent eczeme from flare up..

Alhamdulillah..
Alhamdulillah..
Alhamdulillah..

terima kasih Ya Allah sebab bagi kami ujian ni..Sesungguhnya kami redha..
Risau mmg risau.. tp kalau nak compare Fayyadh dengan baby eczeme yg lain, eczeme Fayyadh tak la teruk mn..tp boleh la kata teruk gak..Hahhhhh..mcmana tu..xreti nak explain..Tapi kalu tengok Fayyadh garu, perghhh, mmg kt pun geram sama..berdarah,luka,calar habis muka,bdn paha, celah pelipat kaki dan tangan..
Budak2, bila gatal apa yg diaorg tau??Garu la sodappppp..haha

Macam2 kaedah dah ktorg cuba..tapi xla try benda2 yg xmasuk dek akal mcm sapu lipstik tu..huhu..xmemasal Fayyadh pakai blusher..Mula2 ktorg apply uabt doktor bagi..lepas buat some research, end up STOP IMMEDIATELY!! sbb majority Doctor bg untuk cure atau lepbih tepat bahasanya hanyala PREVENTION contains steroid...Dushh!! Blame me,ur mother,son :'( Tu la,apply aje kat anak..sepatutnya do research and apply..ni tak..apply pastu baru bt research..huhu..It's ok, learn from mistakes ye..

Please sesiapa anak2, baby2 yg ada tanda mcm ruam yg xbaik, do something!!! once Doc kate this is eczeme, please prevent it using Organic way..mcm Moogoo, Buds, tropika etc..depends on ur child's suitability..

And please...add urself dalam group facebook ni:
Eczeme Malaysia

MooGoo & MEBO Support

banyak sangat info2, ilmu yg diaorg provide untuk prevent and cure eczeme..from this group jugak Sue tau DO NOT APPLY steroid cream..huhu

Fayyadh ms 6 bulan
Prevention method yang Sue buat:
1) Avoid food that will cause eczeme from flare up..try and error..mcm Sue, seafood still acceptible..tapi PANTANG mkn telur....nnti mmg start naik merah2..
2) Sue dapat petua ni dari makcik urut masa Sue bengkak susu hari tu..dia cadang je tp dia sendiri xsure berkesan ke x..Dia suruh mandikan baby dengan air sireh..guna air tapis..jgn guna air direct keluar dri paip tu..ktorg mandikan Fayyadh dgn air sireh, 3-4 hari terus reda merah dan gatal2 Fayyadh..licin kulit die..pastu ktorg stop la..pastu eczeme tu nak naik semula..cepat2 ktorg mandikan dgn air sireh..tp lama2 MALAS..haha..
3) until now, ktorg mandikan Fayyadh dengan air tapis sahaja..penapis air tu beli murah2 aje kat giant..Alhamdulillah, so far kulit dia dah xmerah n menggelupas...Syukur...Fayyadh allergic air yg tak bersih kot...tu yg xboleh mndikan terus dengan air paip..

Semoga anak Bonda sihat2 selalu, dijauhkan daripada segala malapetaka buruk,hasad dengki manusia dan segala jenis penyakit..Aminnn

Fayyadh turns 7 months old..

Alhamdulillah, hari ni Fayyadh dah 7 bulan 5 hari..
Sekrang dia sgtttttt aktif..Bonda n ayah yang kepenatan layan dia..
Dah pandai merangkak..pastu skrang nak memanjat..huhu
Dah la rumah xberapa nak besar..
Sian dia, pusing sini jumpa meja, pusing sana jumpa wayar..
Pergerakan die tersekat..

Fayyadh start pandai nak bangun masa betul2 masuk 7 bulan..die merangkak pergi ke kipas, pastu berpaut pastu berdiri..
Sekrang, pantang nmpak benda yang teguh, hobi die nak berpaut..kena selalu perhatikan dia sbb senyap2 aje dia buat kerja, tengok2 dah smpai kemana budak kecik tu pergi...

Lagi 1, kalau biarkan dia kat lantai pastu Sue buat keja kat bilik, mesti dia datang meniarap n merangkak masuk dlm bilik Sue buat keje..pastu jerit2..
Haih la Fayyadh..mana Bonda tak terhibur dgn keletah awk yg comel ni..hihi..kalau layan awk, memang Bonda tak jadi buat kerja la nampaknya..

Slow2 aje die menyusur masuk..Eksited bila jumpa Upin Ipin tu..haha

Merangkak pun slow2 xde bunyi..pusing2 tgok die dah nak sampai kat Sue..

 Ni aksi die yang terbaru..Berdiri!!..
Kaki dia kuat sbb Fayayd duduk dlm Jumperoo since he was 4 months old..
Kalu kena tendangan die, habis terabur sume barang2..ish3...

Eksited kemain berdiri depan meja kerja ayah sambil dengar lagu faveret die..hehe
Jom tgok video Fayyadh eksited plak..hehe..


Fayyadh dah ada passport!~

Semalam curi masa g renew passport Sue n suami..dan jugak buat passport untuk Fayyadh..
We're going to..................... to attend conference..Actually, suami n Fayyadh teman Bonda aje sbb Bonda xpernah keluar dari Malaysia sorang2..haha

Tidor dulu, kasi ada tenaga ckit kat imigresen nanti

So, ke Imigresen la ktorg semlam kat Setia Tropika..Sebelum ni dah pernah bt passport..2 years back..tp masa tu ramaiiiiiii sgt org..Semalm pergi, "eh??? apasal mcm xde org??"
Maybe Imigresen kat UTC dah bkk kot tu yang xramai dah org...1 jam++ dah siap sbb ktorg ada baby under 2 years, so masuk lane "KHAS"...hehe..

Kat Imigresen Setia tropika ni, utk org dewasa dah xyah amik gambar kat luar dah..setiap kaunter dah provide amik gambar terus mcm buat IC...tapi untuk kanak2 umur 2 tahun ke bawah,kena amik gambar kat luar.kiranya kena bawak gambar sendiri la yg berukuran passport..untuk Fayyadh, ktorg just amik gambar kat koperasi Imigresen tu aje..kat tingkat bawah bangunan yg sama..senang.tak yah g cari jauh2...

Untuk renew bagi dewasa just bayar RM100/person..pastu untuk baby bayar RM80 aje untuk 2 tahun..buat 2 tahun aje udah sbb bukan g memana sgt pun..kasi Bonda habis belajar dulu, bru kt ronda2 eh..:)

Bonda, kita boring ar....
Sementara tunggu passport siap, Fayyadh dah start buat suara mendayu2 nak susu..haha...Terus teringat nursing cover yg beli kat baby Expo hari tu..berguna betul..mmg prepare aje dlm beg baby..So, cpt2 cari tempat tersorok n feed him..huhu..Sian dia lapor..terus aje tidor..Lepas Fayyadh dah tidor, baru pegawai Imigresen tu gtau yg suruh feed baby kat dalam Nursing Room..lor, ada ke?? gud2..next time boleh la masuk :) hehe



selapas tunggu 1 jam++,Tada...siap dah


sayang, awat buat muka terkejut?? haha

Muka yang flawless idaman kalbu :D

Semua wanita suka kan cantik, kulit yg flawless, putih, cerah kan?
Sesiapa yg dah kahwin confirm pernah nampak makeup artis korang guna foundation ni untuk menutup cela2, bekas jerawat, bekas parut kat muka kan??

So, ini la dia ----> COVER FACE (foundation) Naturactor (paling hot item)

100% Original Made in Japan
(beware with the pirate"MADE in CHINA" ye uollss)
Weight: 20g

KELEBIHAN NATURACTOR
• Menutupi pegmentasi, parut, cela, jerawat & noda hitam
• Melindungi kulit dari sinar uv yang boleh menyebabkan pigmentasi
• Senang digunakan, cepat & tidak melekit
• Kulit terasa ringan, gebu & confirm cantik.
• Tahan sehingga 8-12 jam (depend kulit individu)
• Anti kilauan/kurang berminyak .
• Tidak menutup pori-pori.
• Digunakan oleh makeup artis professional & mak andam
• Sesuai untuk majlis pertunangan, perkahwinan,photoshoot dan lain-lain.Hasil solekan akan nampak flawless dan natural.

YG PALING PENTING HARGA MURAH berbanding jenama terkemuka yg lain. tetapi hasil yg sama cantik^^,
Naturactor Foundation Code



CODE COLOUR:WarnaWarna kulit artis
130Kulit putih cina (code paling cerah)Sofia Janes/Diana Danielle
140Kulit putih melayuRossa/Sharifah Amani/erra fazira
141Kulit yang cerah/natural melayu. mostly kulit wanita melayuBunga Citra Lestari/Rozita Che Wan
151Kulit Malay/Sawo Matang.(code palg gelap)Marsha/Sari yanti
171Sebagai concealer. untuk menutup cela2 di bawah mata & muka

Selain foundation tu, my twin ada jugak jual:

Naturactor Powder

Octard cover face foundation

Meiko coverface foundation & treatment

Sue pakai "Octard cover face foundation"..senang sgt sebab foundation sekali dgn compact powder..cepat dan pantas..muka pun xberminyak...
So,apa lagi, jom dptkan dengan penjual yang ORIGINAL hanya di.......


INSTAGRAM: 

WHATSAPP:
017-6127402 ( FOR FAST REPLY FAST RESPONSE)

Baby Wellness world, Taman Nusa Bestari

Hah....lama xtimbul...a lil bit busy with my research..
Dalam busy2 sempat jugak bawa Fayyadh Spa & Massage kat Baby Wellness World, Taman Nusa Bestari.
Ni gara2 terpengaruh dgn mommies yg bwk baby diaorg..comel ngat!~ hehe
Husband pun bg permission..so, here we go~~

Beli tiket kat Groupon..1st time dgr ada kat JB ni.So,terus la kt grab kan..Tmpat dia pun xjauh mana..area Bukit Indah aje..Tiket tu nak kata murah,xmurah la sgt..mahal pun xde la mahal sgt.. Tiket around RM45 save RM37..

Kami pilih untuk ber"Spa & Massage" hari semalam (21/10/2014)
Seronok betul la Fayyadh tu..Kaki dah la kuat..Almost 30minit dlm tu , dia still happy..
"Happy Baby,Happy Mummy!!~"
haha

Jom la tgok gambar budak cergas lagi gagah ni..

Sebelum berSpa,suruh ayah amaikkan gambar dulu~
Haha,nampak mata aje..



Fayyadh pakai swimming diaper dia sendiri...save RM4 ;D
Ceria aje anak Bonda ni....suke sgt main air ye..

Seronoknye kena Massage..kalau dengan Bonda tu, bukan main lagi tak duk diam...
Fayyadh yang x penat, bergambar depan kedai..Nanti kita dtg lg ye..hehe


p/s: Curi2 taip blog sambil tunggu output experiment popped out..
Rindunyeee nak berblog..hihi