De Quervain syndrome

Korang pernah dgr x sakit ni..mesti x pernah kan?
Actually, sakit ni  yg tgh Sue alami skrang ni...
Effect masa mengandung..Masa pregnant kt selalu dgar preggy mummy akan dpt Capal Tunnel Syndrome (CTS) kan? Sue pun masa tanya dr kat KK,die ckp sakit  CTS..Tp no black and white..

Apa yang Sue rasa masa preggy?
Actually masa 5@ 6 bulan ibu jari belah kanan rs mcm kebas,xleh gerak..ibu jari sahaja..bila inform Doc,dia kate maybe sbb pregnant..bila kt pregnant, bdn jd kembang menyebabkan urat2 kt akan ditekan oleh lemak2 bdn..Tp Doc kata, sakit2 tu akan baik lepas bersalin..Ok,fine..

Apa jadi lepas bersalin?
Sakit makin teruk..kalu dulu rasa kebas n ibu jari xleh gerak.Tapi lepas bersalin, sakit, perit,pedih kat pergelangan tgn...huhu..Sakitnya sampai nak angkat anak pun xtahan..Ayah and Ibu xbg mandikan baby..Sue just angkat utk menyusukan dia aje..Sian Fayyadh..Masa ni sabar lagi sbb pikir maybe it takes time utk recover lepas bersalin..and now, Fayyadh dah nak 3 bulan makin sakit lagi adalah..sampai 1 tahap, asal bangun dari tidur,pergelangan tgn akan rasa kebas dan pergerakkan pada kawasan pergelangan tgn yg minimum akan sebabkan kesakitan yg amat sgt..Sakit ni dah merebak kat kedua2 belah pergelangan tgn plak tu..Bayangkan nak menulis pegang pen pun sakit..Buruk giler jd tulisan..Xleh jd mcm ni..

So,decide dgn husband nak g check up dgn Doc private, consultant Orthopedic surgeon..Nasib baik my cuzen keje kat Columbia Asia,so decide mintak tolong dia arrangekan appointment..So, on 5th July jumpa doc Yoga.Bagus gile kot Doc tu..nama pun consultant,Doc pakar..explain ckit aje dia dah dpt tangkap sakit apa..dah la soft spoken..best meluahkan perasaan sakit kat doc yg paham kt..Bini Doc tu pun sakit yg sama masa lepas pregnant jugak,menyebabkan dia lebih memahami sakit ni..

DeQuervain’s Tenosynovitis
So, that is the disease..Nama pun xpernah dgr..Bila Doc explain, mmg sgt kena dgn kesakitan yg kt rs..yg Sue paham,sakit ni disebabkan oleh tendon kat thumb bergesel disebabkan oleh tendon sheath mengecut..something like that la..dlm case Sue, die mengecut sbb pregnancy..

Source
Mcmana nak detect sakit ni?
Ni test dia..sapa yg rasa sakit mcm Sue rasa ni,boleh la try test ni..

Source
Doc Yoga ada buat jugak mcm ni..mmg sakit giler kat pergelangan tgn ni..So confirm la sakit ni nama dia..

Kaedah Rawatan
Doc Yoga bg 3 option:
1) Pakai splint kat tgn dan kat dlmnya pakai mcm penaflex..rupa dia mcm ni..

Source

2) Injection steroid..mmg dia akan baik.Tapi Doc kate kebarangkalian utk sakit ni wujud balik masa next pregnancy mmg tinggi..

3) Operation..Operation ni akan potong tendon sheath tu supaya tendon kat thumb tu akan relese and x bergesel dah..InsyaAllah, option ni akan sbbkan kesakitan ni xkan berulang..Dia akan amik masa almost 3 weeks untuk fully recover... *operate lg..baru je pas operate czer hari tu T_T*

Exercise utk bg kurangkan sakit
Ni Sue google lepas my twin yg keje as physiotherapy suggest exercise utk sakit ni..Boleh la try :)

Source

For now, Sue pakai Splint tu je dulu until next appointment..xtau la nak go for operation or x...gerun eh kena bedah yg serah diri ni..mcm czer hari tu terpaksa dibedah..hopefully, pakai splint ni akan baikkan balik tgn ni..InsyaAllah dgn izin Allah..

Sekrang mmg slowkan aktiviti yg gunakan thumb n pergelangan tgn mcm angkat Fayyadh, angkat berat2,menulis dsbnya..Sian Fayyadh,Bonda dpt men agah2 dia aje..xleh nak angkat selalu..Sekarang ni, mmg suami yg mandikan Fayyadh sbb Fayyadh mmg xreti duk diam dah skrng dalam tub mandi..Berenang aje kaki dia..Keadaan Sue boleh membahayakan dia..So, better jgn amik risiko..

Berjangkit dengan Bonda @ Simptom beralih Bulan

Orang tua2 kata, bila Baby nak beralih bulan, akan ada perubahan baru kat Baby..Contohnya mcm demam ke, seseme or batuk or maybe baby xmo tidor malam..

Sepanjang pantang, 2 kali Sue seseme...Entah la,Sue pun xsure sbb Fayyadh mula2 batuk mcm gatal tekak bile umur 54 hari..Masa tu dah nak balik JB dah..baru habis pantang..So, ajak suami g klinik kesihatan.Dr kata paru2 clear..tetibe pulak baby demam..37.5 degree..kat KK dptla ubat demam,batuk n titis (Normal Saline) dlm hidung untuk unblock hingus baby..

Ptg tu apply kat baby sume ubat2 tu..1st time try, Fayyadh xngamuk pun..suke plak mkn ubat..cuma bab titis ubat dlm hidung tu melalak bukan main..Sue pun salah..Actually, Fayyadh xseseme pun.Dah Doc bagi,Sue titsla kat hidung die..terus die seseme malam tu...sian sgt..Dah la baby xpandai hembus or sedut hingus die..

Lepas 2 hari,oleh sebab xde perubahan, g Klinik Keluarga area rumah ni..Dr kata, biasa je batuk n kahak die..Mana xbiasa, Fayyadh ni boleh senyum2 gelak2 plak bile Doc apply termometer kat dahi die...Pastu dr kata "dont over do sgt"..haih la Doc, xkan baby melalak2 xleh tidor malam,mak bapak nak tengok aje..mesti usaha nak anak baik kan? ape da..Kat Klinik ni dpt ubat kahak n ubat titis (Iliadin).. Pun xsembuh jugak lepas dah try ubat ni 2 hari

Source

Pastu 12/6 malam,baby melalak,sekuat hati...xpernah lagi Fayyadh nangis mcm tu..mmg cuak+kelam kabut la Bonda and Ayah..ingatkan anak kena sampuk or ternampak 'something' ke..rupanya dia tersumbat hidung..xboleh nafas..sian sgt alahai..Suami sedut kahak die dari hidung guna mulut sbb guna Nasal aspirator mmg xjalan sbb kahak dia pekak sgt..korek ikut mulut die pun kahak tu xmo keluar.. hari tu, 3 kali die xboleh bernafas..pukul 7pm, 7.40pm pastu 8.30pm...gelabah ayam betol kitaorg..mmg setiap kali die melalak suami akan sedut hidung and korek mulut bagi muntah..lepas Fayyadh dah lega,mmg die akan tertidor...


 Kesian sgt tgok keadaan dia..Hidung merah sbb kena sedut..melalak sbb kena sedut n paksa makn ubat..

Mlm tu terus tanya Nana pasal Klinik Pakar Kanak2 kat JB ni..Nana suggest g Klinik Pakar Kanak-Kanak England..Esok 13/6,terus g Klinik tu..Pergi awal sbb nana kata ramai patient klinik tu...Seriously, very recommended! Doc die mmg baik,ckp lemah lembut..memahami masalah parents, dgr apa parents nak ckp.bukan suka potong ckp kita..Pakcik yg kitaorg jumpa masa tgh tunggu nak masuk bilik Doc tu pun suka klinik tu sbb dia kata ubat dia bagus,dgn izin Allah..

Kat klinik ni, Doc bg ubat makan untuk batuk and seseme..Since Sue dah ada Iliadin, Doc just advice cara gunakan ubat ni aje..Erm..pakai pun xbetul,mcmana Iliadin ni nak function..Klinik keluarga tu xajar mcmana nak guna ubat tu..Iliadin tu guna setiap kali sebelum baby nak tidor and bile die xboleh bernafas..Pancitkan ubat tu 2 drops dlm hidung..buat sebelah dulu, 5 minit lepas tu baru buat sebelah hidung lg..baru la baby x melalak..Lagi 1, ubat dia pun xmahal mana..ubat batuk,seseme n ubat gatal plus consultation baru RM55..

Alhamdulillah, sekarang dah fully recover dah..Baby pun baru inject 2 bulan..Lepas ni, no more cium2 baby,gomol2 baby untuk sesiapa yg seseme or batuk termasuk Bonda! :(


p/s: Lepas ni if baby sakit,terus la ke Klinik kanak2..xperlu la g general clinic sbb bagi Sue, baby ni sensatif ckit so they need special treatment.. just my 2 cents :)

Alhamdulilah,Bonda dah habis pantang..yeayy!~



Muhammad Fayyadh Bin Mohd Asrul Azri..
1 month 20 days

Cara saya: Tips anak tidur lena dan lama

Hari ni saje nak share tips dari bonda yg baru ada anak berusia 35 hari...haha..saje nak share kot dpt tolong ibu2 yg anak2 ada masalah tak tidur lena...

Alkisahnya, last week Sue dah balik JB..duduk rumah suami jaga pantang selama seminggu sbb Sue nak siapkan keje research ckit plus ibu xde kat rumah ni sbb ada kursus..So,selama seminggu kami suami isteri masing2 belajar memahami anak..best ever moment! Sbb suami xde kat Muar berpantang sama2 dgn Sue sbb dia still ada kelas..

Sebulan sebelum ni, Sue handle baby sorang2 dgn bantuan ibu dan ayah..mmg mata panda xpayah cakap la...bila anak tidor,kita pun nak tidor jugak...nikmat sgt tidor masa tu..sbb kadang2 malam anak xnak tidor sgt.bngun 2 jam sekali kadang2 baru 30 minit tidor, dah bangun..lagi2 si anak ni ada tabiat yg ikut bondanya suke mengeliat time tidor dan mudah terkejut time tidor...memang agak haru ckit la waktu malam tu kejap2 terjaga...lagi 1, baby mmg xsuke dibedung kan?Baby Sue pun sama...melalak bila kt bedung...

Tapi, kami suami isteri dah jumpa teknik utk bg baby tidor lama..dan juga lena...okey,jom Sue share dgn korang...mana yg betul,amik la...kalu salah, abaikan je :)

Let say,anak korang tiba2 terjaga, so apa korang perlu buat....Tepuk2 bagi baby tidor balik..kalu tidor,bagus la.kalu xnak tidor, check lampin dia...baby Sue xsuke kalu ada najis or air kencing dlm pampers dia..geli..so,dia xkan tidor balik..so,Sue akan tukar pampers tu...bila dah tukar pampers, bagi susu kenyang2...Sue ada baca buku "Membesarkan Anak Hebat dengan Susu Ibu"..

dalam tu ada share tips macamana nak tahu anak kenyang...baby akan lepaskan puting dengan sendirinya, tangan dan kepalanya akan terkulai...such a good book...mmg Sue akan susukan baby sampai kenyang..

Dah habis menyusu, tepuk or gosok belakang badan die utk pastikan dia sendawa /burping...ni utk pastikan baby tak tersedak susu....lepas dia dah lena,masa ni la baby akan dibedung..erm,mmg selesa sgt dia tidor...ada sekali tu, die terjaga pukul 2.30pg,lepas dah buat mcm yg Sue cerita kat atas ni, pukul 8pg baru dia bangun lg sekali...

Lenanya anak Bonda tidor
Time sue type post ni pun baby still tidor dgn nyenyak nya..padahal td last dia bangun pukul 11...

So,semoga panduan ni dpt tolong ibu2 muda handle anak masing2..hehe..Good luck!~

Pengalaman menghadapi anak kene Jaundice

Salam semua..
Hari ni genap baby 1 bulan..Happy 1st monthsary sayang! Hehe..
Mcm2 kerenah ank..start hari pertama die lahir,dah kuat angkat kepala time kita telangkupkan die., pastu xsmpai sebulan lagi,die dah tendang2 perut kt bila dukung die..pakejtendanh tmpat operation lagi tu...ayah tak bg Sue mandikan baby sbb baby dah lompat2 dlm besen..adoyai anak..kuat betul tulang die..ada sekali tu,ibu Sue mandikan baby dlm besen,baby plak tgh bersimpuh..tetibe die bangun berdiri tegak.kalau org tgh khayal berborak,boleh jatuh baby..bahaya betul..dah la tngan Sue xkuat lagi,still sakit kesan dari sakit Carpal Tunnel syndrome time bersalin hari tu..smpai sekarang xbaik2 lagi..pgg baby mmg xleh lasak2..sakit...

Okey,nak cite mcmana Sue hadapi masa baby kene Jaundice hari tu..Alkisahnya,pagi hari ke 2 baby lahir Sue dah nmpak kelainan pd baby..Baby mcm malas,nak tidor,muka mcm kuning pastu xnak menyusu sgt..menyusu xsampai seminit dah tidor...Kita xde pengalaman anggap biasa la..lagi2 Sue operate...hari ke 2 baru boleh bgun sbb dah bukak air kat tgn,salur kencing semua...bg tau ibu,tp ibu kate biasa je...yela,duk dlm bilik,xbkk lampu mmg xnmpak la kesan kuning pd muka die..bile mlm,masa Dr round ward,bgtau Dr yg sue rs baby mcm kuning..pastu Dr check la..tekan2 bdn,pipi,peha,dada semua..pastu Dr pun dah suspect Jaundice..Dr kata nnti kejap lg die akan dtg balik utk bwk baby amik darah..xlama lepas tu Dr bawak die g jauh dari bonda nya sbb nak amik drh kat tgn...Bila dah siap n baby dah dihantar pada Sue, Sue tanya la bila boleh dpt tau result..Dr kata maybe midnight..tapi dlm 20 minit mcm tu,Dr dtg balik sekali dgn Dr kanak2 gtau keadaan baby.Dieorg kate kene tolak baby pergi NICU mlm tu jugak sbb jaundice baby tinggi..around 262...lagipun baby baru 2 hari..so level tu dikira tinggi la..

Mula2 Sue okey je,tenang je..tp bile dah kene bukak sume baju die bg die pakai pampers aje..pastu sume brng2 die kene keluarkan,baru nangis sbb mlm tu Sue tidor kat wad tanpa baby..sedihnya alahai nak2 bile dgr suara baby lain yg nangis serupa aje suaranya mcm baby Sue..Mlm tu suruh suami bawak dtg pampers 1 bag terus hantar ke NICU sbb nurse kata pampers mmg pakai banyak sbb baby akan kencing n berak dgn banyaknya supaya kuning die keluar cpt..bgtau suami yg Sue sedih sbb xdpt tidor dgn baby..mula2 suami risau jugak tp bila dia dpt masuk tgok baby dlm NICU,baru la xrisau sgt..tp bondanya still nangis dlm wad mlm tu time tidor..kememeh betul bonda ni..hehe

Like a boss :)

Esoknya, hari ke 3,Sue dah boleh keluar.Bermula la sesi tidor di Ward menjaga anak yg kene jaundice..dgn sakit kat ari2 sbb vakum lagi mmg susah nak bgun duduk dri katil..lagi2 baby kene susukan 2 jam sekali...Alhamdulillah susu meriah jugak sbb hari ke 2 tu suruh suami buatkan air rebusan halba dan ibu pun buat bubur campur dgn lobak putih..petua ni utk meriahkan susu badan..

Menurut Dr,kuning baby akan memuncak pada hari ke 4,5 dan 6..sebab tu kebanyakkan baby yg dah balik rumah,ramai yg kene kuning masa time tu..so, skarang ibu2 dah tau,boleh la cegah kuning awal2..baby sue pun masa hari ke 4,5 dan 6 memang bacaan turun naik..stress pun ada..smpai hari ke 5 mintak Dr nak balik rumah sekejap..nak amik tenaga dan semangat..Dr benarkan..Sue balik pukul 2 mcm tu pastu kul 11 mlm dtg balik...mlm tu mmg semangat nak susukan baby..mata pun xngantuk sgt..mlm tu bg baby minum air rebusan sekuang cina yg suami rebus..Sue pun minum jugak setiap kali sebelum susukan baby..

Esok pagi hari ke 6,sebelum baby amik darah, minum sengkuang cina lagi pastu cpt2 susukan baby..Alhamdulillah, baby dah dpt keluar petang tu sbb bacaan jaundice bwh border line which is 232...border line utk hospital muar adalah 250...Alhamdulillah berkat usaha suami dan sue akhirnya bacaan turun jugak...

Terima kasih yg xterhingga utk suami yg sentiasa bg moral support,urut bdn Sue setiap kali dtg melawat..pastu buatkan air rebusan sengkuang cine..mmg sangat2 membantu..begitu jugak utk ibu n ayah Sue..jasa kalian xdpt Sue n baby balas..muah!!!

Harta akhirat kami..