Murah!Murah! DIY wooden Cosmetic box

Suke make sure brng2 dia kemas,teratur?
Suke vintage?

So,DIY Wooden Cosmetic Box sesuai sgt utk korang..
Dah la murah..
Biasanya Sue nampak harga around RM40-RM70



Korang boleh dptkan untuk warna merah dan colorful aje..,
Ni korang boleh dpt dgn harga RM35 aje
Excluded postage...

Sesiapa yg berminat,contact:
Whatsapps: +60 17-612 7402 (Suhana Najib)

Sebelum tidur

FuhhH!~
Alhamdulillah, habis pun mengarang 1 paper utk preparation hantar ke Journal...
3 hari mengarang non-stop..akhirnya boleh la tidor lena sekejap..hehe..

sebelum tutup laptop, termenung tgok gambo anak sendiri..
Haih la Fayyadh sayang..
Bonda obses dgn anak sendiri..
Redha aje la ye kena gomol dgn Bonda hari2..

Ni gambar hari ni...masa Fayyadh 4 bulan 20 hari..
Ayah nak amik gambar IC, dia kat sebelah duk menjerit...
Lepas settle amik gambar ayah, amik gambar anak plak..
so, ni la hasilnya...



He looks matured than his age..
Nasib la sayang..
dalam perut Bonda dulu, tolong pikir sesama dgn Bonda,teman Bonda study..
Tapi pape pun, anak Bonda tetap comel!~


Anakanda dah 4 bulan..

15/4 hari tu genap anakanda tersayang berusia 4 bulan..
Berat xnaik banyak dri masa 3 bulan..masa 3 bulan berat 5.9kg..naik 4 bulan berat 6.3kg..
maybe sbb Fayyadh xberapa sihat..Even dia minum sgt banyak dan sgt kerap, maybe susu tu berkerja keras untuk jd antibodi...think +ve..

walau berat xnaik banyak,badan tetap semangat..hihi..
sedap kalau gomol...
Jalan jalan kat Tasik UTM

Fayyadh,ni la tempat Bonda study..:)

Fayyadh dengan ayah :)
Fayyadh pandai bawak diri..jarang sgt nangis..kadang2 dia garu2 kepala or muka sampai berdarah pun senyap aje..bagus2 mmg bagu bila baby jarang nangis.tapi bahaya gak sbb kt sendiri xtau die sakit ke,kembung ke,kena gigit binatang ke..

xpe2,Bonda jaga Fayyadh baik2 ok.. :D

Raya dengan baby :)

Alhamdulillah,tahun ni dapat beraya dengan baby baru...last year beraya as a wife aje..hehe
Tahun ni turn belah suami.nun jauh di kamunting,Perak..
Perjalanan yg sangattttttt jauh dari JB-Kamunting...biasanya amik masa 5-6 jam..tapi sbb jem,kitorg decide lalu jln dlm yg mkn masa 9 jam lepas tolak lepak2 rumah makcik sedara kat teluk intan..
Nasib baik Fayyadh well behave..Seronok bawak dia jalan jauh..Takut jugak if dia demam or xsedap bdn.yela,dgn panas cuaca kat luar lagi, plus jauh perjalanan..Tapi nasib baik dia sihat walafiat,alhamdulillah..Raya kat Perak tahun ni, mmg asyik berjalan aje sbb suami nak kenalkan baby kat sedara mara..mmg sakan la fayyadh dpt Duit raya..Alhamdulillah, boleh simpan dlm Tabung Haji..oh ye,Fayyadh dah ada akaun Tabung Haji tau..





Pastu raya ke 4 ktorg dah balik Muar dah..turn beraya rumah Sue plak..seronokkkk sgt even berkumpul raya ke 4...tapi kesian my twin xde sama2 sbb raya ni, adik ipar dia kawen..so, kena stay lama la kat umah mak mertua...



Fayyadh,Bonda sayang sgt kat awak!! Muahh!!!

De Quervain syndrome

Korang pernah dgr x sakit ni..mesti x pernah kan?
Actually, sakit ni  yg tgh Sue alami skrang ni...
Effect masa mengandung..Masa pregnant kt selalu dgar preggy mummy akan dpt Capal Tunnel Syndrome (CTS) kan? Sue pun masa tanya dr kat KK,die ckp sakit  CTS..Tp no black and white..

Apa yang Sue rasa masa preggy?
Actually masa 5@ 6 bulan ibu jari belah kanan rs mcm kebas,xleh gerak..ibu jari sahaja..bila inform Doc,dia kate maybe sbb pregnant..bila kt pregnant, bdn jd kembang menyebabkan urat2 kt akan ditekan oleh lemak2 bdn..Tp Doc kata, sakit2 tu akan baik lepas bersalin..Ok,fine..

Apa jadi lepas bersalin?
Sakit makin teruk..kalu dulu rasa kebas n ibu jari xleh gerak.Tapi lepas bersalin, sakit, perit,pedih kat pergelangan tgn...huhu..Sakitnya sampai nak angkat anak pun xtahan..Ayah and Ibu xbg mandikan baby..Sue just angkat utk menyusukan dia aje..Sian Fayyadh..Masa ni sabar lagi sbb pikir maybe it takes time utk recover lepas bersalin..and now, Fayyadh dah nak 3 bulan makin sakit lagi adalah..sampai 1 tahap, asal bangun dari tidur,pergelangan tgn akan rasa kebas dan pergerakkan pada kawasan pergelangan tgn yg minimum akan sebabkan kesakitan yg amat sgt..Sakit ni dah merebak kat kedua2 belah pergelangan tgn plak tu..Bayangkan nak menulis pegang pen pun sakit..Buruk giler jd tulisan..Xleh jd mcm ni..

So,decide dgn husband nak g check up dgn Doc private, consultant Orthopedic surgeon..Nasib baik my cuzen keje kat Columbia Asia,so decide mintak tolong dia arrangekan appointment..So, on 5th July jumpa doc Yoga.Bagus gile kot Doc tu..nama pun consultant,Doc pakar..explain ckit aje dia dah dpt tangkap sakit apa..dah la soft spoken..best meluahkan perasaan sakit kat doc yg paham kt..Bini Doc tu pun sakit yg sama masa lepas pregnant jugak,menyebabkan dia lebih memahami sakit ni..

DeQuervain’s Tenosynovitis
So, that is the disease..Nama pun xpernah dgr..Bila Doc explain, mmg sgt kena dgn kesakitan yg kt rs..yg Sue paham,sakit ni disebabkan oleh tendon kat thumb bergesel disebabkan oleh tendon sheath mengecut..something like that la..dlm case Sue, die mengecut sbb pregnancy..

Source
Mcmana nak detect sakit ni?
Ni test dia..sapa yg rasa sakit mcm Sue rasa ni,boleh la try test ni..

Source
Doc Yoga ada buat jugak mcm ni..mmg sakit giler kat pergelangan tgn ni..So confirm la sakit ni nama dia..

Kaedah Rawatan
Doc Yoga bg 3 option:
1) Pakai splint kat tgn dan kat dlmnya pakai mcm penaflex..rupa dia mcm ni..

Source

2) Injection steroid..mmg dia akan baik.Tapi Doc kate kebarangkalian utk sakit ni wujud balik masa next pregnancy mmg tinggi..

3) Operation..Operation ni akan potong tendon sheath tu supaya tendon kat thumb tu akan relese and x bergesel dah..InsyaAllah, option ni akan sbbkan kesakitan ni xkan berulang..Dia akan amik masa almost 3 weeks untuk fully recover... *operate lg..baru je pas operate czer hari tu T_T*

Exercise utk bg kurangkan sakit
Ni Sue google lepas my twin yg keje as physiotherapy suggest exercise utk sakit ni..Boleh la try :)

Source

For now, Sue pakai Splint tu je dulu until next appointment..xtau la nak go for operation or x...gerun eh kena bedah yg serah diri ni..mcm czer hari tu terpaksa dibedah..hopefully, pakai splint ni akan baikkan balik tgn ni..InsyaAllah dgn izin Allah..

Sekrang mmg slowkan aktiviti yg gunakan thumb n pergelangan tgn mcm angkat Fayyadh, angkat berat2,menulis dsbnya..Sian Fayyadh,Bonda dpt men agah2 dia aje..xleh nak angkat selalu..Sekarang ni, mmg suami yg mandikan Fayyadh sbb Fayyadh mmg xreti duk diam dah skrng dalam tub mandi..Berenang aje kaki dia..Keadaan Sue boleh membahayakan dia..So, better jgn amik risiko..