Jaundice

Salam,selamat pagi semua...
Hari ni tulis blog live dari Wad NICU..
Hari ji dah masuk hari ke 4 baby masuk NICU sbb jaundice...
Detect masa hari ke 2..huhu...
Cptkan baby kena?sebab amak apak nye darah O..High possibality...

Apa yg berlaku ada hikmahnya..hikmahnya rezeki susu melimpah ruah siap boleh direct feeding n bt stok susu...yela,baby jaundice kena susukan at least 3 jam sekali..tp sue bg 1 jam sekali sbb susu utk baby banyak...

Semoga hari ni punye result darah bwh border line la...result smlm 252 which is sipi2 je  atas borderline 250..amin3...

Reaksi spontan time tidor...sebijik je gaya mcm scan 3d..haha
P/S: Nnti dah free2 ckit sue cite pengalaman bersalin..bagi baby sihat dulu ok..tq korang semua :)

Welcome to the world,son! :)

Alhamdulillah, permata hati kami suami isteri telah selamat dilahirkan..Mohon doa dari semua readers :)

Tempat Lahir:Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar
Waktu lahir: 9.05am
Berat:3.15kg
Method of deliver: Emergency Czer

Fresh from oven...

2nd day..



39 weeks

Baby, cepat keluar please....
Best ke duduk dlm tu?
Kat luar ni lagi best tau..

38 weeks..Jalan2 area Tasik UTM kononnye untuk cptkan baby keluar...
Penat aje dapat..hik3

39 weeks..Dah kat Muar..Prepare utk deliver & berpantang kat sini...
Amik angin pg kat tepi Sungai Muar bersama suami...
Happy sgt!
Hari ni hubby dah balik JB..tinggal la kt sorang2 kat sini..Mlm2 bile contraction menyerang, xde sape nak urut belakang dah :'( Sue xbg suami balik Muar melainkan dah nak bersalin..sian dia..biarlah suami siapkan kerja die dulu..dah la sem ni last sem.bnyak kerja yg perlu dibereskan..

p/s:Baby, cepat keluar ye..sian ayah tunggu xsabar nak jumpa awak :D


Kisah 2nd trimester

Assalamualaikum semua...

Bosannya..pagi ni kena minum air gula buat kali ke-3...pheww~
Hari ni Sue nak story pasal pengalaman masa pregnant 2nd trimester..setiap trimester mesti akan ada problem..masa 1st trimester kena selalu checkup sbb darah tinggi..2nd trimester plak masalah "ketinggian rahim tak sama dengan waktu kehamilan".. Fundal-Symphysis Height (FSH) greater than  fetus gestational age in weeks.

Apa itu FSH dan kepentingannya?
Iailah ukuran uterus kita untuk tau baby punya development and growth. So that kita tahu adakah pembesaran baby dlm perut tu berkembang ikut masa dia dan jugak kandungan air ketuban yg ada.

Macamana kira FSH?

Diukur dari atas tulang pubik hingga ke rahim yang paling atas. Normal reading adalah minggu kehamilan +/- 2 minggu.Contohnya 20 minggu, so FSH kita antara 18cm-22cm..Faham tak?

Masalah kalau FSH > GA?
Ni antara punca kalau dikenalpasti kt ada masalah tersebut.Berkemungkinan kita:
  • Mempunyai lebih dari 1 baby dlm tummy
  • Salah pengiraan tarikh LMP
  • Baby sihat tapi besar dari ukuran sepatutnya
  • Mempunya lebih air ketuban (Polyhydramnios)
  • Kencing manis

With twin

So, masa minggu ke 26, nurse kat KD detect yang perut Sue ni tinggi dia lebih banyak..masa 26weeks, FSH = 33cm..besar kan? Actually, masa 24 minggu lg Dr dah detect, ada beza banyak ..masa 24w, FSH=28cm..so, masa 27weeks, kena refer ke Pakar kat Hospital Sultanah Aminah,JB.Tahu2 je la if dah kena refer pakar tu, lagi leceh la prosedur checkup.. punya la ramai org kat hospital. tapi yg bestnye, Dr buat detail scan free of charge.since Sue xpernah bt details scan, so peluang mcm ni tentulah ada hikmah kan?jimat dah duit xyah bt details scan..Dr buat details scan sbb nak tau incase ada masalah pada baby smpai buatkan perut Sue besar..sebab katanya, if ada masalah pd baby, baby xdpt recycle air ketuban.Pakar tengok ginjal, mulut cleft, and inner organs yg lain.dan Dr kata normal.So, kena minum air gula plak nak tgok ada kencing manis x. Lepas 3 hari, bacaan kencing manis normal..so, kes ni unidentified la...sbb baby dlm tummy singleton and LMP mmg exactly tepat...After 2 kali appt dgn pakar, Dr kata okey and xyah dtg dah hospital.sbb dia kate normal...just monitor kandungan air ketumban je dlm perut kat KK.pheww~Alhamdulillah :)

Nak masuk 7 bulan


p/s: Waktu kehamilan ni, mula2 je sakit, stress tapi nanti lama-lama korang akan rasa kenikmatan dan kebahagiaan lepas baby dah kekuar..
Reference 1,Reference 2

Antenatal Class @ Hospital Penawar

Sorry for the late post..Dah nak seminggu g kelas antenatal, baru nak up post hari ni...Bz la wei...BZ mengejor masa yg tinggal sisa2 ni sebelum ku bersalin..hew3~

Orait, based on last post, Sue ada gtau yg Sue nak g Antenatal Class organized by Hospital Penawar yg FREE tu..sebabkan FREE haruslah di grab peluang itu.. Lagi2 xpernah smpai hospital penawar ni..Lagi eksited. NAma aje dah bermastautin kat JB ni selama 8 tahun.tp xpernahnya ku sampai area2 sini..Paling rajin pun g JJ Tebrau tu je..ekeke..

Overall, untuk class ni Sue bagi 8/10..Ok la kan..kelas pun free.sape nak bg? Dapat goodies bag, dpt mkn free..pastu dpt vaucher yg bnyak lagi..untung2 dpt hadiah lucky draw..oh ye, utk yg tanya soklan pun dpt gak hadiah..Aktif jugak mak bapak bertanya soklan masa hari tu sampai laju je hadiah habis..haha..

Ada 2 org Dr pakar kat Hospital Penawar..dua2 perempuan..Good kan ? :) masa hari tu just sorang je Dr pakar O&G yg ada namanya Dr Idayu. Entah la, suke la cara dia treat org..Dari situ kt tau mcmana cara dia treat patient dia..Xpernah pun cadang or terfikir nak bersalin kat swasta..Yela, sue belajar, husband pun belajar..ktorg hanya mampu berdoa untuk dapat yg terbaik masa bersalin nnti contohnya mcm Dr perempuan..Doa bnyak2..amin..=.="

Gambar kat bawah ni menunjukkan flow program...Gigih suami amik gambo utk bini dia letak dlm blog..ekeke...

Tentatif pogram

Semangat Dr Idayu bg penerangan. details pasal Antenatal Care.Kenapa kena amik darah, kena kena buat test itu, test ini, mcm2 la..rs mcm xcukup je 30 minit utk session Dr Idayu ni..pastu mak bapak tanya soklan mcm2 lagi..mmg seronok...
1st session by Dr Idayu

Ni plak phsio ajar cara nak kurangkan kesakitan badan masa mengandung..mcmana nak bangun dari duduk, solat time mengandung..mcm2 la..semangat buat demostrasi...hehe
2nd session by physiotherapist

Ni plak Pakar Bius kat Hospital Penawar..comel lote je Dr Marini ni..Dr ni kata die suke sangat besalin sampai xsabar nak lahirkan anak die yg kelapan ni..ooo pregnan rupanya Dr ni..padan la comel berseri2 je..hehe...Dr Marini cite pasal epidural during labour.
3rd session by Dr Marini

Ni plak Nurse. Die cite pasal jahitan epi, jahitan ceaser, dan penjagaannya..phewww!~ ngeri sei tgok gambo..baru gambo tu..kalu yg real punye xtau la nak kate ape2..Hopefully, dipermudahkan semuanya oleh Allah..Amin...
4th session by Staff Nurse


Masa sesi lucky draw, ckp la kat husband yg kita xpernah lucky dari sekolah lagi..xpernah dpt hadiah lucky draw...Simpati aje muke dia tengok kita..haha..tetibe naik NO 8! xsangka bertuah jugak baby dlm perut ni..lawak okey..baby tolong kt bg rasa dpt hadiah lucky draw..hehe..Untuk lucky draw, Sue dpt cooler bag, ada stokin mommy and cooler pad..okey la kan dari xde lansung..hehe
Hadiah Lucky Draw

Muka dah bulat, sembab aje...aish..xberseri lansung..
Depan Hospital Penawar

Tengokla interior design dlm department ni..exclusive sgt! dah mcm masuk dlm bilik consultant kat oversea yg selalu kt tgok kat tv tu je...
Dlm department Women & Child Clinic
Last sekali dpt makan free..hehe..sedap2..mkn spagetti..lapor dah mak buyung ni..haruslah mkn dengan lahapnye..huhu
Nyummy3