Anakanda dah 4 bulan..

15/4 hari tu genap anakanda tersayang berusia 4 bulan..
Berat xnaik banyak dri masa 3 bulan..masa 3 bulan berat 5.9kg..naik 4 bulan berat 6.3kg..
maybe sbb Fayyadh xberapa sihat..Even dia minum sgt banyak dan sgt kerap, maybe susu tu berkerja keras untuk jd antibodi...think +ve..

walau berat xnaik banyak,badan tetap semangat..hihi..
sedap kalau gomol...
Jalan jalan kat Tasik UTM

Fayyadh,ni la tempat Bonda study..:)

Fayyadh dengan ayah :)
Fayyadh pandai bawak diri..jarang sgt nangis..kadang2 dia garu2 kepala or muka sampai berdarah pun senyap aje..bagus2 mmg bagu bila baby jarang nangis.tapi bahaya gak sbb kt sendiri xtau die sakit ke,kembung ke,kena gigit binatang ke..

xpe2,Bonda jaga Fayyadh baik2 ok.. :D

Raya dengan baby :)

Alhamdulillah,tahun ni dapat beraya dengan baby baru...last year beraya as a wife aje..hehe
Tahun ni turn belah suami.nun jauh di kamunting,Perak..
Perjalanan yg sangattttttt jauh dari JB-Kamunting...biasanya amik masa 5-6 jam..tapi sbb jem,kitorg decide lalu jln dlm yg mkn masa 9 jam lepas tolak lepak2 rumah makcik sedara kat teluk intan..
Nasib baik Fayyadh well behave..Seronok bawak dia jalan jauh..Takut jugak if dia demam or xsedap bdn.yela,dgn panas cuaca kat luar lagi, plus jauh perjalanan..Tapi nasib baik dia sihat walafiat,alhamdulillah..Raya kat Perak tahun ni, mmg asyik berjalan aje sbb suami nak kenalkan baby kat sedara mara..mmg sakan la fayyadh dpt Duit raya..Alhamdulillah, boleh simpan dlm Tabung Haji..oh ye,Fayyadh dah ada akaun Tabung Haji tau..





Pastu raya ke 4 ktorg dah balik Muar dah..turn beraya rumah Sue plak..seronokkkk sgt even berkumpul raya ke 4...tapi kesian my twin xde sama2 sbb raya ni, adik ipar dia kawen..so, kena stay lama la kat umah mak mertua...



Fayyadh,Bonda sayang sgt kat awak!! Muahh!!!

De Quervain syndrome

Korang pernah dgr x sakit ni..mesti x pernah kan?
Actually, sakit ni  yg tgh Sue alami skrang ni...
Effect masa mengandung..Masa pregnant kt selalu dgar preggy mummy akan dpt Capal Tunnel Syndrome (CTS) kan? Sue pun masa tanya dr kat KK,die ckp sakit  CTS..Tp no black and white..

Apa yang Sue rasa masa preggy?
Actually masa 5@ 6 bulan ibu jari belah kanan rs mcm kebas,xleh gerak..ibu jari sahaja..bila inform Doc,dia kate maybe sbb pregnant..bila kt pregnant, bdn jd kembang menyebabkan urat2 kt akan ditekan oleh lemak2 bdn..Tp Doc kata, sakit2 tu akan baik lepas bersalin..Ok,fine..

Apa jadi lepas bersalin?
Sakit makin teruk..kalu dulu rasa kebas n ibu jari xleh gerak.Tapi lepas bersalin, sakit, perit,pedih kat pergelangan tgn...huhu..Sakitnya sampai nak angkat anak pun xtahan..Ayah and Ibu xbg mandikan baby..Sue just angkat utk menyusukan dia aje..Sian Fayyadh..Masa ni sabar lagi sbb pikir maybe it takes time utk recover lepas bersalin..and now, Fayyadh dah nak 3 bulan makin sakit lagi adalah..sampai 1 tahap, asal bangun dari tidur,pergelangan tgn akan rasa kebas dan pergerakkan pada kawasan pergelangan tgn yg minimum akan sebabkan kesakitan yg amat sgt..Sakit ni dah merebak kat kedua2 belah pergelangan tgn plak tu..Bayangkan nak menulis pegang pen pun sakit..Buruk giler jd tulisan..Xleh jd mcm ni..

So,decide dgn husband nak g check up dgn Doc private, consultant Orthopedic surgeon..Nasib baik my cuzen keje kat Columbia Asia,so decide mintak tolong dia arrangekan appointment..So, on 5th July jumpa doc Yoga.Bagus gile kot Doc tu..nama pun consultant,Doc pakar..explain ckit aje dia dah dpt tangkap sakit apa..dah la soft spoken..best meluahkan perasaan sakit kat doc yg paham kt..Bini Doc tu pun sakit yg sama masa lepas pregnant jugak,menyebabkan dia lebih memahami sakit ni..

DeQuervain’s Tenosynovitis
So, that is the disease..Nama pun xpernah dgr..Bila Doc explain, mmg sgt kena dgn kesakitan yg kt rs..yg Sue paham,sakit ni disebabkan oleh tendon kat thumb bergesel disebabkan oleh tendon sheath mengecut..something like that la..dlm case Sue, die mengecut sbb pregnancy..

Source
Mcmana nak detect sakit ni?
Ni test dia..sapa yg rasa sakit mcm Sue rasa ni,boleh la try test ni..

Source
Doc Yoga ada buat jugak mcm ni..mmg sakit giler kat pergelangan tgn ni..So confirm la sakit ni nama dia..

Kaedah Rawatan
Doc Yoga bg 3 option:
1) Pakai splint kat tgn dan kat dlmnya pakai mcm penaflex..rupa dia mcm ni..

Source

2) Injection steroid..mmg dia akan baik.Tapi Doc kate kebarangkalian utk sakit ni wujud balik masa next pregnancy mmg tinggi..

3) Operation..Operation ni akan potong tendon sheath tu supaya tendon kat thumb tu akan relese and x bergesel dah..InsyaAllah, option ni akan sbbkan kesakitan ni xkan berulang..Dia akan amik masa almost 3 weeks untuk fully recover... *operate lg..baru je pas operate czer hari tu T_T*

Exercise utk bg kurangkan sakit
Ni Sue google lepas my twin yg keje as physiotherapy suggest exercise utk sakit ni..Boleh la try :)

Source

For now, Sue pakai Splint tu je dulu until next appointment..xtau la nak go for operation or x...gerun eh kena bedah yg serah diri ni..mcm czer hari tu terpaksa dibedah..hopefully, pakai splint ni akan baikkan balik tgn ni..InsyaAllah dgn izin Allah..

Sekrang mmg slowkan aktiviti yg gunakan thumb n pergelangan tgn mcm angkat Fayyadh, angkat berat2,menulis dsbnya..Sian Fayyadh,Bonda dpt men agah2 dia aje..xleh nak angkat selalu..Sekarang ni, mmg suami yg mandikan Fayyadh sbb Fayyadh mmg xreti duk diam dah skrng dalam tub mandi..Berenang aje kaki dia..Keadaan Sue boleh membahayakan dia..So, better jgn amik risiko..

Berjangkit dengan Bonda @ Simptom beralih Bulan

Orang tua2 kata, bila Baby nak beralih bulan, akan ada perubahan baru kat Baby..Contohnya mcm demam ke, seseme or batuk or maybe baby xmo tidor malam..

Sepanjang pantang, 2 kali Sue seseme...Entah la,Sue pun xsure sbb Fayyadh mula2 batuk mcm gatal tekak bile umur 54 hari..Masa tu dah nak balik JB dah..baru habis pantang..So, ajak suami g klinik kesihatan.Dr kata paru2 clear..tetibe pulak baby demam..37.5 degree..kat KK dptla ubat demam,batuk n titis (Normal Saline) dlm hidung untuk unblock hingus baby..

Ptg tu apply kat baby sume ubat2 tu..1st time try, Fayyadh xngamuk pun..suke plak mkn ubat..cuma bab titis ubat dlm hidung tu melalak bukan main..Sue pun salah..Actually, Fayyadh xseseme pun.Dah Doc bagi,Sue titsla kat hidung die..terus die seseme malam tu...sian sgt..Dah la baby xpandai hembus or sedut hingus die..

Lepas 2 hari,oleh sebab xde perubahan, g Klinik Keluarga area rumah ni..Dr kata, biasa je batuk n kahak die..Mana xbiasa, Fayyadh ni boleh senyum2 gelak2 plak bile Doc apply termometer kat dahi die...Pastu dr kata "dont over do sgt"..haih la Doc, xkan baby melalak2 xleh tidor malam,mak bapak nak tengok aje..mesti usaha nak anak baik kan? ape da..Kat Klinik ni dpt ubat kahak n ubat titis (Iliadin).. Pun xsembuh jugak lepas dah try ubat ni 2 hari

Source

Pastu 12/6 malam,baby melalak,sekuat hati...xpernah lagi Fayyadh nangis mcm tu..mmg cuak+kelam kabut la Bonda and Ayah..ingatkan anak kena sampuk or ternampak 'something' ke..rupanya dia tersumbat hidung..xboleh nafas..sian sgt alahai..Suami sedut kahak die dari hidung guna mulut sbb guna Nasal aspirator mmg xjalan sbb kahak dia pekak sgt..korek ikut mulut die pun kahak tu xmo keluar.. hari tu, 3 kali die xboleh bernafas..pukul 7pm, 7.40pm pastu 8.30pm...gelabah ayam betol kitaorg..mmg setiap kali die melalak suami akan sedut hidung and korek mulut bagi muntah..lepas Fayyadh dah lega,mmg die akan tertidor...


 Kesian sgt tgok keadaan dia..Hidung merah sbb kena sedut..melalak sbb kena sedut n paksa makn ubat..

Mlm tu terus tanya Nana pasal Klinik Pakar Kanak2 kat JB ni..Nana suggest g Klinik Pakar Kanak-Kanak England..Esok 13/6,terus g Klinik tu..Pergi awal sbb nana kata ramai patient klinik tu...Seriously, very recommended! Doc die mmg baik,ckp lemah lembut..memahami masalah parents, dgr apa parents nak ckp.bukan suka potong ckp kita..Pakcik yg kitaorg jumpa masa tgh tunggu nak masuk bilik Doc tu pun suka klinik tu sbb dia kata ubat dia bagus,dgn izin Allah..

Kat klinik ni, Doc bg ubat makan untuk batuk and seseme..Since Sue dah ada Iliadin, Doc just advice cara gunakan ubat ni aje..Erm..pakai pun xbetul,mcmana Iliadin ni nak function..Klinik keluarga tu xajar mcmana nak guna ubat tu..Iliadin tu guna setiap kali sebelum baby nak tidor and bile die xboleh bernafas..Pancitkan ubat tu 2 drops dlm hidung..buat sebelah dulu, 5 minit lepas tu baru buat sebelah hidung lg..baru la baby x melalak..Lagi 1, ubat dia pun xmahal mana..ubat batuk,seseme n ubat gatal plus consultation baru RM55..

Alhamdulillah, sekarang dah fully recover dah..Baby pun baru inject 2 bulan..Lepas ni, no more cium2 baby,gomol2 baby untuk sesiapa yg seseme or batuk termasuk Bonda! :(


p/s: Lepas ni if baby sakit,terus la ke Klinik kanak2..xperlu la g general clinic sbb bagi Sue, baby ni sensatif ckit so they need special treatment.. just my 2 cents :)

Alhamdulilah,Bonda dah habis pantang..yeayy!~



Muhammad Fayyadh Bin Mohd Asrul Azri..
1 month 20 days